Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od vigvamů k mrakodrapům.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování z minulé hodiny:
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
2/ Portugalsko, Španělsko
Registrační číslo projektu:
Dějiny významných států a národů v Evropě IV
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Snímek 1-15 – 10 min ZÁMOŘSKÉ OBJEVY
Země a zeměpis.
Veronika Šloufová VII. A 2011/2012
Registrační číslo projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Zámořské objevy objevení Ameriky.
Zámořské objevy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Planeta Země Zeměpis VY_32_INOVACE_444, 23. sada, Z3 ANOTACE
Zámořské objevy 15. století
Zámořské objevy.
Objevné plavby DS: kap. 17 a 18, ss. 108 – 122.
VY_32_INOVACE_64_KRYŠTOF KOLUMBUS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Objevné cesty a mořeplavectví
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Objevné plavby 7. ročník.
Mořeplavec, kolonizátor.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Jan Dušek. * Objevné cesty Objevné cesty * Kolonizace Kolonizace * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
ZÁSADY PŘI TVORBĚ PREZENTACE. Pamatujte, že nejúčinnější prezentace nejúčinnější prezentace nejjednodušší nejjednodušší.
Objevné plavby Označení materiálu: VY_32_INOVACE_20_objevne_plavby.ppt
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
Kryštof Kolumbus – objevení Ameriky
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Mořeplavec a kolonizátor.
Zámořské objevy Kosová Jitka. Příčiny cest Dnes – cestujeme za dobrodružstvím, zábavou či odpočinkem Dříve – ekonomické důvody: 1) nedostatek surovin.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Objevné plavby Název sady: Pozdní středověk a počátky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slavní mořeplavci a objevitelé
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz na zámořské objevy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Kolumbovy výpravy a objevy. Kryštov Kolumbus * Janov † Valladolid mořeplavec a kolonizátor Otec: tkadlec vlny, obchodník se sýry.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
S Kolumbem do Nového světa
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Anotace: Prezentace je určena
Mgr. Jindřiška Řehořková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
EURÓPANIA OBJAVUJÚ SVET
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.14_objevne_plavby Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Objevné plavby Označení materiálu: VY_32_INOVACE_20_objevne_plavby.ppt
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_32_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Objevné plavby Anotace: Prezentace k výkladu o objevných plavbách Datum: 8. 5. 2013

Objevné plavby Výkladová prezentace

Předpoklady objevných plaveb Proč Evropané vyplouvali ke vzdáleným břehům? Nedostatek zlata a stříbra v Evropě. Velká poptávka po koření. Tradiční cesty na východ jsou přerušeny. Co umožnilo objevné plavby? Zdokonalený kompas. Střelné zbraně. Stavba větších a dokonalejších lodí. Vznik silného španělského státu.

Portugalské plavby Od počátku 15. století Portugalci objevují pobřeží Afriky. Jejich plavby směřují stále dál na jih. Doufají objevit námořní cestu do Indie. U počátku portugalských objevných plaveb stojí princ Jindřich Mořeplavec. Portugalci zakládali podél pobřeží obchodní stanice a odtud získávali obrovské bohatství kontinentu.

Jindřich Mořeplavec

Král ho ale přejmenoval na mys Dobré naděje. Bartolomeo Diaz doplul konečně roku 1488 k nejjižnějšímu cípu Afriky a nazval ho Bouřlivý mys. Král ho ale přejmenoval na mys Dobré naděje.

Evropané v Indii Vasco da Gama roku 1498 doplul k břehům Indie nedaleko města Kalikatu. Při dalších plavbách Vasco da Gama a jeho následovníci postupně ovládli řadu měst a přístavů na pobřeží a vytvořili tak základ portugalské koloniální říše. Za své zásluhy byl Vasco da Gama jmenován místokrálem Indie, krátce nato ale zemřel.

Vasco da Gama (1469 – 1524)

Vasco da Gama s portugalskou standartou u indických břehů před přístavem Kalikat

Přístav Kalikat kolem roku 1500 Zobrazení v atlasu Civitates orbis terrarum z roku 1572 od George Brauna a Franze Hogenberga

ŠPANĚLSKÉ PLAVBY Na podzim roku 1492 vyplul mořeplavec Kryštof Kolumbus ve službách španělské koruny ze Španělska směrem na západ. Chtěl tak potvrdit svůj názor o tom, že Země je kulatá a že je tedy možné plout do Indie západním směrem. Vyplul směrem ke Kanárským ostrovům se třemi loděmi a 12. října 1492 přistál na ostrově, který nazval Hispaniola, dnes se nazývá San Salvador.

Kryštof Kolumbus Na obraze z počátku 16. století vidíme patrně skutečnou podobu mořeplavce.

Kolumbovy lodě Santa Maria a Pinta – moderní repliky

Představa o Kolumbově příchodu do Ameriky na obrázku z konce 19. století. Důležitým symbolem je vztyčení vlajky a zabrání země ve jménu španělské koruny.

Mapa Kolumbových cest do Ameriky

První cesta kolem světa První cestu kolem světa vykonal v letech 1519 – 1521 Fernão de Magalhães (Ferdinad Magellan). Vyplul směrem na západ a objevil průliv mezi Atlantským a Tichým oceánem, Magalhãesův průliv. Plavbu zahájilo pět starých plachetnic, ale vrátila se jen jediná, Victoria. Na Filipínách zahynul i sám Magalhães. Magalhães a jeho plavci definitivně dokázali, že je Země kulatá.

Moderní rekonstrukce lodi Victoria, kterou přivedl zpět ke španělským břehům po Magalhãesově smrti kapitán Juan Sebastián Elcano.

Detail lodi Victoria z mapy Abrahama Ortelia z roku 1589

Mapa Tichého oceánu Abrahama Ortelia z roku 1589. V dolní části, mezi břehy Jižní Ameriky a Austrálie je zachycena loď Victoria.

Mapa Magalhãesovy plavby kolem světa

Citováno v licenci Wikimedia Commons 8. 5. 2013 Snímek 3: Portugalská karavela. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Caravel_Boa_Esperanca_Portugal.jpg Snímek 6: Jindřich Mořeplavec. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Henry_the_Navigator1.jpg Snímek 7: Mys Dobré naděje. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Satellite_image_of_Cape_peninsula.jpg/800px-Satellite_image_of_Cape_peninsula.jpg Snímek 8: Vasco da Gama. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Vasco-da-gama-2.jpg/479px-Vasco-da-gama-2.jpg Snímek 9: Vasco da Gama s portugalskou standartou u indických břehů před přístavem Kalikat. Ernesto Casanova, 1880. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Vascodagama.JPG/308px-Vascodagama.JPG Snímek 10: Kalikat. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Calicut_1572.jpg/800px-Calicut_1572.jpg Snímek 12: Kryštof Kolumbus. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Christopher_Columbus.PNG/498px-Christopher_Columbus.PNG Snímek 13: La Pinta. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/LaPinta.jpg Santa Maria. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Santa-Maria.jpg/450px-Santa-Maria.jpg Snímek 14: Kolumbus připlouvá do Ameriky. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Columbus_Taking_Possession.jpg/792px-Columbus_Taking_Possession.jpg Snímek 15: Mapa Kolumbových cest do Ameriky. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Viajes_de_colon_cs.svg/800px- Viajes_de_colon_cs.svg.png Snímek 17: Victoria. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/ReplicaNaoVictoriaMagallanes.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Nao_Victoria.jpg/800px-Nao_Victoria.jpg Snímek 18: Victoria. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Detail_from_a_map_of_Ortelius_-_Magellan%27s_ship_Victoria.png/622px- Detail_from_a_map_of_Ortelius_-_Magellan%27s_ship_Victoria.png Snímek 19: Mapa Tichého oceánu. Abraham Ortelius 1589. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Pacific_ocean_1589.jpg/800px-Pacific_ocean_1589.jpg Snímek 20 Mapa. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Magellan_Elcano_Circumnavigation-fr.svg/800px-Magellan_Elcano_Circumnavigation- fr.svg.png