Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mořeplavec, kolonizátor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mořeplavec, kolonizátor."— Transkript prezentace:

1 1451-1506 Mořeplavec, kolonizátor.
Kryštof Kolumbus Mořeplavec, kolonizátor.

2 Úvod Narodil se mezi 25. srpnem a 31. říjnem 1451 v Janově v dnešní Itálii. Jeho otec, Dominik Kolumbus, byl tkadlec vlny a drobný obchodník se sýry v Janově. Kolumbova matka byla Zuzana Fontanarossová.

3 První výprava Zastávky: Kanárské ostrovy, La Gomera, Gomera.
Při plavbě se posádka občas domnívala, že v dáli vidí zemi. Když to dne 12. října o druhé hodině ranní se ohlásil Rodrigo z Triany, ukázalo se, že tentokrát to opravdu zem je, a Rodrigo z Triany se tak stal prvním člověkem z flotily, který uviděl Nový svět. Kolumbus ale toto prvenství přiřkl sobě.

4 Nový svět Flotila se vylodila na ostrově v dnešních Bahamách, který Kolumbus pojmenoval San Salvador. Na ostrově byli domorodci, ale protože se od nich nedověděl, kde se nachází zlato, vyplul na jiný ostrov. Po několika nezdařených zastávkách připlul 28. října na Kubu. 6. listopadu přistál Kolumbus na ostrově Haiti, který pojmenoval Hispaniola. V noci z 24. na 25. prosince na břehu ostrova ztroskotala Santa Maria. Kolumbus byl přijat místním vůdcem. Na místě nechal vystavět pevnost Navidad a zanechal tam 43 lidí jako posádku pevnosti.

5 Druhá výprava Druhá expedice vyplula 25. září 1493 z Cádizu a vydala se ke Kanárským ostrovům. 13. října odtamtud vyrazila v jižnějším kurzu než při předchozí výpravě a 3. listopadu přistála u ostrova, který Kolumbus pojmenoval Dominika. Protože na ostrově nebyl přístav, lodě se vydaly dále; další ostrovy Kolumbus pojmenoval Maria Galante a Guadeloupe.Na Guadeloupe se poprvé přesvědčil o kanibalismu Karibů. Dále výprava doplula na ostrovy Montserrat, Redonda, Antigua a Saint Croix. Poté se vydala přes dnešní Panenské ostrovy a Portoriko na Hispaniolu, kde 28. listopadu přistála na místě, kde rok předtím ztroskotala Santa Maria.

6 Třetí výprava Na třetí výpravu poskytli Kolumbovi katoličtí králové osm karavel. V lednu 1498 poslal dvě napřed a sám se šesti zbývajícími karavelami a dvěma sty muži na palubě vyplul 30. května 1498 z města Sanlúcar de Barrameda. Vydal se na Kanárské ostrovy, kde loďstvo rozdělil na dvě části: tři karavely měly plout k Hispaniole za Kolumbovým bratrem Bartolomějem, který tam mezitím založil Santo Domingo, a Kolumbus se třemi zbývajícími karavelami se rozhodl plout nejdříve na Kapverdy. Z nich se pak vydal na jihozápad, pak směr ale stočil více na západ.

7 Čtvrtá výprava Královský dvůr Kolumbovi financoval i čtvrtou výpravu pod podmínkou, že nepřistane na Hispaniole. Kolumbus vyplul 9. května 1502 opět z Cádizu se čtyřmi karavelami a téměř 140 muži, mezi nimiž byl i jeho bratr Bartoloměj a syn Fernando. Nejdříve se vydal do Arcily v Maroku, poté na Kanárské ostrovy a odtud do Nového světa, kam doplul 15. června. Tentokrát bylo jeho cílem prozkoumat pevninu, na kterou narazil při třetí cestě, a chtěl najít úžinu, kudy by proplul dál na západ. Kolumbus doplul k jižnímu cípu Kuby a odtud se vydal jihozápadním směrem, až doplul k pobřeží Hondurasu. Tam se setkal s muži plujícími ve velké kánoi, kteří Kolumbovi připadali inteligentnější než domorodci, které viděl do té doby – Indiáni.

8 Závěr života Po návratu z poslední výpravy se Kolumbus usadil v Seville, kde se snažil zajistit svým synům bohatství, tituly a pocty, které mu byly slíbeny. Po smrti jeho ochránkyně Isabely Kastilské se mu to ale moc nedařilo. Pro jeho dědice byl uznán pouze titul admirál; tituly místokrál a guvernér. Kolumbus se později usadil ve Valladolidu, kde zemřel 20. května 1506 ve věku 54 let. Jeho ostatky byly uchovány nejdříve ve Valladolidu a poté od dubna 1509 v klášteře de las Cuevas v Seville. Roku 1542 byly převezeny do katedrály v Santo Domingu a v roce 1795, když Hispaniolu obsadili Francouzi, byly přemístěny do Havany na Kubě. V roce 1892 byly Kolumbovy ostatky převezeny zpět do Sevilly.

9 Kryštof Kolumbus - Obrázky

10 Kolumbovy ostatky v Seville

11 Zdroje Google – www.google.cz Wikipedia – www.wikipedie.cz
DÍKY ZA POZORNOST!(I pro ty co spí)


Stáhnout ppt "Mořeplavec, kolonizátor."

Podobné prezentace


Reklamy Google