Karel Jaromír Erben Kytice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Karel Čapek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo Karla Jaromíra Erbena.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Kamila Vysoká Název: VY_32_INOVACE_2B_03_Jan Neruda – život Téma: 2B_ČJ6.roč.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Kamila Vysoká Název: VY_32_INOVACE_2B_02_K. J. Erben - Kytice Téma:
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí uměleckého směru romantismu Ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PŘEDMĚTY ZE SKLA TŘÍDÍME ODPADY. Co je na obrázku? 2.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
POVĚST Žil skutečně rytíř Bruncvík?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
GYMNÁZIUM PLASY, Stará cesta 363, Plasy
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Příjmy z kapitálového majetku
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Doplňující učivo k národnímu obrození
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Materiál je určen pro žáky od 4.třídy.
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Autor: Mgr. Nováková Jana
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Spisovatelé a ilustrátoři
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
¨-4-.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Karel Jaromír Erben Kytice
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Karel Jaromír Erben Kytice
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
ZVUKY A TÓNY.
Transkript prezentace:

Karel Jaromír Erben Kytice

3. 4. 1. 2.

O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“) inspirace lidovými mýty studium ústní lidové slovesnosti zájem o lidové písně, pověsti, obyčeje, v nichž Erben spatřuje svědectví o charakteru a duchu českého národa

Druhá a předposlední – o porušení vztahu mezi matkou a dítětem sbírka má 13 básní (12 balad a závěrečná báseň Věštkyně) rozvržení je logicky promyšlené (zrcadlově protilehlé básně mají shodné znaky) Kytice Poklad Svatební košile Polednice Zlatý kolovrat Štědrý den Holoubek Záhořovo lože Vodník Vrba Lilie Dceřina kletba Věštkyně Čtvrtá a čtvrtá báseň odzadu – nadpřirozené bytosti, které zasahují do rodinných vztahů Druhá a předposlední – o porušení vztahu mezi matkou a dítětem

Poklad Lilie Vodník Zlatý kolovrat Svatební košile Vrba Štědrý den Chamtivá matka nechává kvůli touze po bohatství své dítě uvnitř kouzelné skály a za trest ho celý rok nevidí. Lilie Květina se každou noc měnila v dívku, která byla milenkou mladého muže. Jeho matka ji však zničila a syn ji proklíná.  Dcera neposlechne matku a jde k jezeru. To se jí stane osudným. Provdá se za vodníka, porodí mu syna, jenž se stane nástrojem vodníkovy pomsty.  Vodník Dívka je zavražděna svou matkou a sestrou. Spravedlnost vzala za své a obě vražedkyně zemřou násilnou smrtí.  Zlatý kolovrat Svatební košile Žena prosí Pannu Marii o navrácení jejího zemřelého muže. Muž se k ní vrací, ale v podobě ducha. Nese ji směrem ke hřbitovu, kde se ji snaží zabít.  Vrba Jedna dívka je šťastná, druhá se dozvídá, že brzy zemře. Lidský úděl je neodvolatelně určen.  Mladá žena unavená starostí o dítě zavolá na něj v afektu polednici a ze strachu před ní ho pak nechtěně zabije.  Žena žije dvojím životem, ve dne jako žena, v noci jako vrba. Její muž se s tím nemůže smířit, proto vrbu pokácí. Žena mu v tu chvíli umírá.  Štědrý den Polednice

Důležité znaky a motivy mezilidské vztahy (zejména matka-dítě) mateřská láska dramatický konflikt je způsobený vzájemnými vztahy, jež jsou porušeny provinění není vždy úmyslné a někdy jej lze ospravedlnit (viz Vodník) trest je neúměrný vině tzv. dějová zkratka (místo sloves citoslovce, neslovesné věty) => dramatičnost, napětí, dějový spád

Kvíz Následující kvíz prověří tvé znalosti o Kytici. Postupně odkrývej políčka. Přijdeš na to, jaká balada se ukrývá na obrázku? Po odkrytí všech políček klikni na obrázek a zhlédni videoukázku. Na základě předchozí četby a ukázky si o baladě popovídejte.

4. Jakým profesím se kromě psaní ještě věnoval? 11. Je uspořádání balad ve sbírce nahodilé, nebo má nějaký řád? Vysvětli. 8. Vysvětli pojem ústní lidová slovesnost? 3. Byl Erben v osobním životě šťastný? 2. Kde se Erben narodila v jakém městě studoval? 14. Vztahy mezi kým v baladách převažují? 12. Jmenuj alespoň pět balad. 10. Obsahuje Kytice balady lidové, nebo společenské? Vysvětli rozdíl? 15. Co je to dějová zkratka? 13. Vysvětli pojem „ospravedlnitelná vina“ (viz Vodník). 1. Jak se celým jménem nazývá autor Kytice? 5. Jmenuj alespoň tři Erbenovy pohádky. 7. Kde hledal Erben inspiraci pro napsání Kytice? 9. Co je to balada? 6. Kolik let psal Erben Kytici?

Hudební zpracování Kytice Některé básně zhudebnil skladatel Antonín Dvořák. Jde o symfonické básně: Vodník Polednice Zlatý kolovrat Holoubek Klikni na obrázek a poslechni si hudební ukázku.

Použité zdroje AUTOR NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.google.cz/imgres?num=10&hl=cs&biw=1241&bih=545&tbm=isch&tbnid=dg1oAi76SQV48M:&imgrefurl=http://www.fragment.cz/nabidka/knihy-pro-dospele/romany-povidky-novely/klasicka-literatura/dila-ceskych-a-svetovych-klasiku/k-j-erben-kytice-s100476898&docid=tzfj6pmVQniOMM&imgurl=http://www.fragment.cz/picture/shop/cz/zbozi/big/v_k%252520j%252520erben_kytice_201990-01.gif&w=199&h=298&ei=WjuKUNaOM8-fmQXvkIHgBw&zoom=1&iact=hc&vpx=226&vpy=143&dur=450&hovh=232&hovw=154&tx=74&ty=71&sig=100979125487772815046&page=1&tbnh=150&tbnw=89&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:1,s:0,i:72>. AUTOR NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.google.cz/imgres?num=10&hl=cs&biw=1241&bih=545&tbm=isch&tbnid=M6hvFCVDSHowhM:&imgrefurl=http://www.heidelberg.cz/hdnew/hdinfo/clanek.asp%3Fid%3D020302&docid=AJDBxRx6vs1i4M&imgurl=http://www.heidelberg.cz/hdnew/hdinfo/clanky/img_2002_3/3_3.jpg&w=185&h=265&ei=WjuKUNaOM8-fmQXvkIHgBw&zoom=1&iact=hc&vpx=226&vpy=208&dur=1908&hovh=212&hovw=149&tx=84&ty=111&sig=100979125487772815046&page=1&tbnh=143&tbnw=99&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:10,s:0,i:99>. AUTOR NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.google.cz/imgres?num=10&hl=cs&biw=1241&bih=545&tbm=isch&tbnid=OdPsXUCcOZ2tjM:&imgrefurl=http://zbozi.kontaktyfirem.cz/%3Fq%3Dkytice%2Berben%26strana%3D5&docid=NkNOMHXsAEgM1M&imgurl=http://www.e-trafika.cz/fotky6478/fotos/_vyr_11208knihy_1777.jpg&w=282&h=400&ei=WjuKUNaOM8-fmQXvkIHgBw&zoom=1&iact=hc&vpx=616&vpy=153&dur=1018&hovh=268&hovw=189&tx=114&ty=112&sig=100979125487772815046&page=1&tbnh=143&tbnw=106&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:0,s:20,i:133>. AUTOR NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.google.cz/imgres?num=10&hl=cs&biw=1241&bih=545&tbm=isch&tbnid=DvyeANeXGxVdfM:&imgrefurl=http://www.amazonek.cz/produkty/e179549-kytice.html&docid=dzhvPmupsYrDJM&imgurl=http://www.amazonek.cz/obrazky/kytice-erben-karel-jaromir-e179549-full.jpg&w=371&h=550&ei=WjuKUNaOM8-fmQXvkIHgBw&zoom=1&iact=hc&vpx=220&vpy=146&dur=1416&hovh=273&hovw=184&tx=121&ty=208&sig=100979125487772815046&page=3&tbnh=148&tbnw=108&start=52&ndsp=29&ved=1t:429,r:33,s:20,i:232>. AUTOR NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.google.cz/imgres?num=10&um=1&hl=cs&biw=1241&bih=545&tbm=isch&tbnid=3CNcgDLkoXwSOM:&imgrefurl=http://hn.ihned.cz/c1-18448090-erbenuv-zakon-sveta-ztraceny-v-obrazech&docid=WrSMlX6azzlmgM&imgurl=http://img.ihned.cz/attachment.php/12696790/ot45CEFHILOlPQbceghpqrxy01TUw2AR/Zemankova_Polednice.jpg&w=465&h=469&ei=AUCKUNXFBc-fmQXvkIHgBw&zoom=1&iact=hc&vpx=709&vpy=146&dur=575&hovh=161&hovw=160&tx=95&ty=110&sig=100979125487772815046&sqi=2&page=1&tbnh=143&tbnw=142&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:3,s:0,i:75>. AUTOR NEZNÁMÝ. www.wikipedia.cz [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dvorak1.jpg>. PROKOP, Vladimír. Literatura 19. a počátku 20. století. Sokolov: O.K.-Soft, 2002. Vlastní zdroje