Budoucnost odborného školství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
v centrum celoživotního vzdělávání
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Budoucnost odborného školství ??? 9.června 2011, Praha.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Nedostatek studentů na VŠ u technických oborů
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Budoucnost odborného školství Praha, 9.června.2011 Ing. Zdeněk Vršník Hospodářská komora České republiky

Odborné vzdělávání Pro zaměstnavatele je téma odborné vzdělání v celé šíři: Odborné školství Další vzdělávání Rekvalifikace O co je slabší jeden prvek o to musí být silnější a účinnější prvek jiný.

Stávající stav Odborné školství je velmi vážný problém – není v schopno sanovat potřeby zaměstnavatelů (kvalita - kvantita) Dlouhodobý výhled = negativní trend Strategický počin MŠMT za rozvoji systému DV prostřednictvím Zákona 179/2006 a NSK Současný stav už dnes v mnoha případech limituje produkci a investice. (HDP? cizinci?)

„Ocenění pro nejlepší učně“ Signály „Ocenění pro nejlepší učně“ Motivace pro nejlepší absolventy v odborném vzdělávání s 12ti letou tradicí – Ročně cca 300 oceněných absolventů z 50 škol. Rok od roku klesá počet učňů, které jsme ochotni ocenit a podpořit !!!

Problém: Úloha absolventů s maturitou v lidských zdrojích ČR Zdroj: SVP PF UK Praha

Problém: Rozložení inteligence v populaci vers Problém: Rozložení inteligence v populaci vers. dosažený stupeň vzdělání Zdroj: STERNBERG, R.J. Kognitivní psychologie ZŠ a vyučení v populaci 2015 Absolventi VŠ po roce 2015

Problém: Úloha absolventů VŠ v lidských zdrojích ČR a podílu na HDP Zájem o obory VŠ v roce 2010: Nejen matematika, chemie nebo informatika, ale i antropologie, botanika, nebo ekologie Bude to stačit pro tradičně průmyslové národní hospodářství?

Výstupy: Odborné školství je komplexní celospolečenský problém a jeho systémové řešení nelze dělat separátně od řešení VŠ, standardizaci požadavků na stupně vzdělání – státní maturity, jednotné závěrečné zkoušky, … Komplexní problém vyžaduje zapojení všech zainteresovaných stran – krajů jako zřizovatelů, MŠMT, zaměstnavatelů Samostatnou kapitolou jsou VOŠ a jejich úloha v odborném vzdělávání – neplní očekávání zaměstnavatelů (struktura oborů, kvantita)

Využívání všech dostupných lidských zdrojů v ČR – řešení v DV Je třeba připravovat řešení pro očekávané disproporce na pracovním trhu a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců (nejisté budoucí výstupy z odborného školství - kvalita i kvantita) = Vybudovat systém DV na základech Zákona 179/2006 pro: Konkurenceschopnost Adaptabilitu Zaměstnatelnost

Návrh řešení v odborném školství Zaměstnavatelé jsou ochotni investovat do spolupráce se školami a konkrétními studenty Vytvoření podmínek (daňových a systémových) k podpoření spolupráce, ověření některých prvků duálního vzdělávání, praxe, stipendia, závazky po vyučení, vzdělávání pedagogů v nových technologiích, ..) Akční plán podpory OV nesplnil očekávání Společné aktivity Hospodářské komory, Svazu průmyslu, Agrární komory v rámci tzv. Sektorových dohod – přizvání ke spolupráci

DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST Ing. Zdeněk Vršník vrsnik@komora.cz www.komora.cz