I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
(míra tepelného stavu látky)
Téma: KLADNÁ A ZÁPORNÁ CELÁ ČÍSLA
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Digitální učební materiál
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Teploměr. Jednotky teploty
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_164_Teplota AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření teploty.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
zpracovaný v rámci projektu
Měření teploty LC.
Měření teploty.
Tato prezentace byla vytvořena
Téma: Fyzikální veličiny – objem Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
MĚŘENÍ ČASU A TEPLOTY.
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Teplota Ing. Radek Pavela.
Teplota a její měření.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Název materiálu: TEPLOTA – výklad učiva.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Měření objemu Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření teploty Číslo DUM: III/2/FY/2/1/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vlastnosti látek II.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.6.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Opakování 6.roč. VeličinaJednotkaMěřidla Název Značka Název, značka délkad V kilogram,kg stopky, hodinky hustota ρ - teplota metr,m krejčovský, skládací,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_1A_13_Teplota Téma: Prvouka.
Daniel Gabriel Fahrenheit
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.
Měření teploty.
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_11 Teplota
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B34Fy6_Teplota
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Teplota – souhrnná cvičení I.
VY _52_INOVACE_A_12_Teplota
Teplota-zápis Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VLASTNOSTI LÁTEK II teplota, čas.
Transkript prezentace:

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Měření teploty tělesa Mgr. Vladimír Nulíček

TEPLOTA Teplota je základní fyzikální veličina, která vyjadřuje „vnitřní stav“ tělesa. t .....značka teploty (z latiny temperatura) 1°C ….jeden stupeň Celsia - základní jednotka teploty Zápis: t = 1 °C označení hodnota měření jednotky

Teploměrné stupnice: Celsiova Reaumurova (čti reomírova) 0°C ... bod mrazu 100°C ... bod varu Reaumurova (čti reomírova) 0°C = 0°R 100°C = 80°R Fahrenheitova (čti fárnhajtova) 0°C = 32°F 100°C = 212°F

Kelvinova Absolutní nula je teplota, při které ustane pohyb všech částic. Tato teplota je nulovým bodem Kelvinovy teploměrné stupnice ... 0°K. -273°C = 0°K 0°C = 273°K 100°C = 373°K Příklad 1: V noci byla teplota -3°C, odpoledne vystoupila teplota na 11°C. O kolik stupňů se oteplilo? 3°C jsou do 0°C, plus 11°C .... tzn. že rozdíl teplot je 14°C Oteplilo se o 14°C. Příklad 2: Večer byla naměřena teplota 4°C. Během noci se ochladilo a teplota do rána klesla o 11°C. Jaká teplota byla ráno naměřena?   4°C – 11°C = -7°C Ráno byla naměřena teplota -7°C.

Měření teploty tělesa Teploměr Postup při měření teploty: 1) Zjistíme, jaký teplotní rozdíl odpovídá jednomu dílku stupnice. 2) Určíme rozsah stupnice (nejnižší a nejvyšší hodnotu). 3) Nádobka teploměru s kapalinou se musí, co nejvíce dotýkat předmětu, jehož teplotu měříme. 4) Počkáme, až se hladina teploměru ustálí. 5) Na stupnici se díváme kolmo a odečteme teplotu. Poznámka: Venkovní teplotu měříme ve stínu.

Druhy teploměrů Teploměry jsou kapalinové, bimetalové a digitální. Kapalinové teploměry Hlavní součástkou je nádobka s nějakou kapalinou. Z nádobky vede tenká trubička. Když se kapalina zahřeje, zvětší objem a její hladina vystoupí v trubičce výš. Když se kapalina ochladí, zmenší svůj objem a klesne v trubičce níž. Jako kapalina se nepoužívá voda, neboť bychom nemohli měřit teplotu nižší než 0°C. Jako kapalina se používá obarvený líh nebo rtuť.

Bimetalové teploměry Digitální teploměr Hlavní součástí je bimetalový pásek ze dvou kovů. Digitální teploměr

Papírový teploměr Lékařský teploměr Jedná se o kapalinový teploměr, kde kapalina je rtuť. Trubička tohoto teploměru je na jednom místě hodně úzká a při ochlazování se sloupec rtuti v tomto místě přetrhne, hladina proto po naměření teploty neklesá. Po odečtení teploty musíme teploměr sklepat.

Jak vznikla Celsiova stupnice? Anders Celsius švédský fyzik a astronom. Celsius navrhl dva body teploměrné stupnice: - jako nulu na stupnici označil bod, který odpovídal teplotě varu vody. - jako sto na stupnici označil bod, který odpovídal teplotě tání ledu. Stupnice měla sto dílků, jeden dílek byl označen jako jeden stupeň Celsia. Po smrti Celsia byla stupnice otočena do dnešní podoby, tzn: 0°C je teplota tání ledu 100°C je teplota varu vody

Rozsah stupnice Každý teploměr má nějaký rozsah, tzn. že má nejnižší hodnotu, kterou lze tímto teploměrem naměřit a nejvyšší hodnotu, kterou lze tímto teploměrem naměřit. Teploměrná stupnice má hodnoty nad nulou, ale i pod nulou. Teploty nižší než 0°C označujeme znaménkem minus (-). Těmto teplotám říkáme teploty mrazu. Pokud má teploměr rozsah do 50 °C, nenaměříme s ním vyšší teplotu, neboť při 50°C kapalina vyplní celou trubičku.

Pro měření vysokých teplot se používá tzv. laboratorní teploměr. Pokud máme teploměr s rozsahem od -40°C do 50°C, nezměříme teplotu nižší než -40°C, protože kapalina nevystoupí z nádobky. Nezměříme ani teplotu vyšší než 50°C, neboť kapalina vyplní celou nádobky a může i prasknout.

Zdroje Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 6. ročník základní školy Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 1. díl, Bohuněk J. Hejnová E.,Tématické prověrky z učiva fyziky na ZŠ Fyzika pro 6. ročník základní školy, Prometheus, Fyzika pro 6. ročník základní školy, SPN, M. Rojko a kol., Fyzika kolem nás I., Scientia Rauner K., Havel V., Höfer G., Kepka J., Petřík J., Prokšová J., Randa M., Fyzika 6 pro ZŠ a VG UČ