Sídla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
ZLÍNSKÝ KRAJ. MAPA Základní statistiky Krajské město: Zlín Hejtman: Libor Lukáš Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 149 obyvatel/km².
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/7_KRAJE V ČR Téma: Praha, Středočeský kraj.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_01_NJ Téma: My a naši sousedé Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Geografie dopravy Cv. č. 3: Hodnocení dopravní polohy a dopravní obslužnosti HODNOCENÍ DOPRAVNÍ POLOHY A DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI Cíl cvičení:  aplikace metody.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_08 TEMA:
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky. Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%)
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
1 Dotčené orgány Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský úřad Plzeňského.
Role dat v procesu rozhodování?
Mimochodem, Brusel je také obec.
Zeměpis – 9.ročník Správní členění ČR VY_32_INOVACE_
Bezpečnostní systém ČR
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Sídla VY_32_INOVACE_ Název školy
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Venkovské osídlení AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_ZEMĚPIS
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
VY_32_INOVACE_27_Obyvatelstvo a sídla v ČR
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Regionální politika a regionální rozvoj
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Stavební právo.
Zákon č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zvláštní odborná způsobilost
Subjekty správního řízení
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Základní škola, Hradec Králové
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Základní škola, Hradec Králové
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Sídla

Město či vesnice nebo městyc….sídla ...je seskupení sídelních jednotek včetně hospodářských objektů a dopravních zařízení na určitém vymezeném území, které bývá urbanisticky odděleno od okolních sídel. Architektonicky se jedná o sídlo, kde převažuje nízkopodlažní zástavba s rozsáhlým zázemím (dvůr, zahrada). Ekonomicky převažuje zemědělská výroba nad průmyslovou. Administrativně neurčil stát sídlo za město či nedosáhlo určitého počtu obyvatel (u nás 3000 obyvatel) ...je typ sídla významově mezi městem a vesnicí. V minulosti měla tato sídla právo pořádat týdenní a dobytčí trhy a plnily funkci spádového městečka pro okolní menší vesnice. ...na rozdíl od vesnice ve městě převažuje průmyslová výroba a služby nad zemědělstvím, typická je vícepodlažní zástavba, větší hustota zalidnění (více obyvatel na menší ploše). Je více neosobní, anonymní a účelové než vesnice.

Město… to je to město Hlavní město ČR je určené zvláštním zákonem o hlavním městě a je jím pouze Praha.  Krajská města jsou města, které jsou podle zákona sídlem kraje.  Středočeský kraj nemá krajské město, jelikož jeho úřady sídlí v Praze a Praha též není krajským městem, protože je hlavním městem.  Statutární města jsou města, která mají tento status podle zákona. Na rozdíl od ostatních města nejsou řízena městským úřadem ale magistrátem, v jehož čele nestojí starosta ale primátor. Statutární města mají i více pravomocí než běžná města a jsou většinou rozdělena na městské obvody či části. V současné době je v ČR 24 statutárních měst: hlavní město Praha + 12 krajských měst  + 11 dalších měst - Havířov, Kladno, Most, Karviná, Opava, Frýdek-Místek, Teplice, Děčín, Chomutov, Přerov, Mladá Boleslav.

Obec Obec - je základní územní jednotkou veřejné správy či samosprávy. Obcí nemusí být každé sídlo. Zpravidla obcemi jsou všechna města, ale ne všechny vesnice. Velice často jsou obcemi několik vesnic dohromady a obecní úřad sídlí v největší z nich. Obec s rozšířenou působností Obec s pověřeným obecním úřadem obce menší než 1 000 obyvatel fakticky „spravují“ více než polovinu rozlohy státu