Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda
Advertisements

Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Josef Dobrovský * položil základy obrozeneckého
České národní obrození
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Periodizace národního obrození
České národní obrození
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 9. června 2012 N á zev:
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Soubor testů 4 Mgr. Ludmila Růžičková
Etapy českého národního obrození
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ proces, který probíhal v rakouské monarchii zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848 hlavním úkolem jeho tvůrců bylo.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02.
České země ve 2. polovině 18. století
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Postavení českého jazyka mezi evropskými
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Významní představitelé renesanční literatury
Národní obrození Michaela Tarabová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Počátky písemnictví na našem území
Středověká literatura - úvod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_02 Název Jazykovědci počátku Národního obrození.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Literatura vlády Karla IV.
Geometrická posloupnost - součet
Geometrická posloupnost
Filozofie osvícenství v Německu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Renesance a humanismus
Prozodické systémy a druhy rýmů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozvrstvení národního jazyka
Jazykověda a její disciplíny
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_01 Název Národní obrození Téma hodiny Národní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Kvadratické rovnice - procvičování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
70.léta 18.století - pol. 19.století
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Neúplné kvadratické rovnice
Ladislav Stroupežnický
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdálenost bodu od přímky. Vzdálenost rovnoběžek.
Směrnicový tvar rovnice přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aritmetická posloupnost - součet
Goniometrické funkce v pravoúhlém trojúhelníku
Vzdálenost bodu od přímky
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
2. Fáze Národního obrození
Národní obrození Opakování
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Estetická výchova Ročník: 1. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Jana Velacká Dobrovský, Jungmann Anotace: Žáci se seznámí s pojmem národní obrození a s významnými představiteli Klíčová slova: Národní obrození, Dobrovský, Jungmann, Německo – český slovník, Historie literatury české Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Velacká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Sada: 37 Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_EVKD1_ 19

Národní obrození 70. léta 18. století – 40. léta 19. století Velké společenské hnutí Formování novodobého českého národa Počátky novodobého českého kulturního života Označováno jak vzkříšení národa nebo probuzení

Významné osobnosti JAZYKOVĚDA JOSEF DOBROVSKÝ ( 1753 – 1829) studoval filozofii a teologii v Praze kněžské povolání nevykonával vychovatel v rodině hraběte Nostice a věnoval se vědecké práci studijní cesty do Švédska a Ruska psal německy => nevěřil, že se čeština stane jazykem vzdělanců a umělců

Josef Dobrovský Obr.1

Dílo: Podrobná mluvnice češtiny Německo – český slovník – 2 díly 1. vědecká mluvnice psaná německy Německo – český slovník – 2 díly Dějiny české řeči a literatury - 1. dílo, které hodnotí české dějiny - vrchol českého písemnictví vidí v době veleslavínské v 16. století

DÍLO: Základy jazyka staroslověnského latinsky psané 1. vědecká mluvnice staroslověnštiny

Josef Jungmann jazykovědec, překladatel, básník, propagátor češtiny Narodil se v Hudlicích u Prahy Působil na gymnáziu v Litoměřicích a pak na staroměstském gymnáziu v Praze byl také rektorem pražské univerzity

JOSEF JUNGMANN Obr. 2

Dílo: Slovník česko – německý – 5 dílů čerpal: z literárních památek z řeči lidu z jiných slovanských jazyků ( ruština, polština) vytvářel novotvary (rostlina, nerost, kyselina, dusík aj. = důkaz, že čeština je jazyk stejně dokonalý jako němčina

Dílo: Rozmlouvání o jazyce českém Slovesnost Historie literatury české kulturní program generace obhajoba (vysvětlení), proč je zapotřebí mateřského jazyka a proč musí být jazykem umělců a vzdělanců Slovesnost učebnice literární teorie a poetiky + čítanka Historie literatury české přehledné dějiny české literatury periodizace vývoje literatury

Další činnost: Vytvořil skupinu – Jungmannova škola básnická a vědecká - spolupracovníci: F. PALACKÝ, J.E.PURKYNĚ, J. KOLLÁR, F.L. ČELAKOVSKÝ,… Překládal významná díla světové literatury a dokázal tak, že čeština je schopna vyjádřit totéž co vyspělé evropské jazyky: J. Milton (A), Schiller, Goethe (N), Chateaubriand (F)

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Sochrová, M.: Literatura v kostce. 1. vydání. Fragment, Praha 1996. 85 s. ISBN 80-85768-95-X 1 [online]. [cit. 2013-05-20] . Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Dobrovsky_Vilimek.jpg 2 [online]. [cit. 2013-05-20] . Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Josef_Jungmann_CT.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Velacká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.