Potrava člověka
Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Kontrola: Cukry - ovoce, zelenina, chléb, brambory Tuky - slunečnice, máslo, tučné maso Bílkoviny - maso, mléko, vejce, ryby
Živiny: ( zdroj energie) Bílkoviny – základní stavební látky těla ( růst a obnova tkání) živočišné ( mléko, maso, vejce,.. ) rostlinné ( luštěniny)
Tuky – zdroj energie živočišné – máslo, sádlo rostlinné – oleje (zdravější – obsahují méně cholesterolu)
Sacharidy – zdroj energie (cukry) glukóza, fruktóza (ovoce) řepný cukr škrob, brambory, obilniny
Poměr živin ve stravě: 60 % cukrů 25 % tuků 15 % bílkovin
2. Voda – alespoň 2 l denně 3. Minerální látky – sloučeniny vápníku a fosforu (kosti, zuby), železa ( hemoglobin), jód ( správná činnost štítné žlázy),…
4. Vitaminy – nezbytné pro život přijímáme je hotové nebo jako provitaminy označujeme je písmeny: A, B1, B2, B6,B12, C, D, E, K, ..
5. Vláknina – nestravitelná, podporuje správnou činnost střev ( zelenina, ovoce, celozrnné obilniny, ..)
Odpověz: Uveď hlavní skupiny živin člověka. Jaký význam má vláknina v potravě? Proč jsou důležité vitaminy? Uveď příklady K čemu přispívá nadbytek tuků v potravě? Kdo je vegan? Které problémy může mít? Co je to anorexie?
Kontrola: cukry, tuky, bílkoviny pro správnou činnost střev např. správný růst, krvetvorbu, odolnost proti nachlazení, dobré vidění, … k obezitě nejí živočišné bílkoviny, to může vést ke zpomalení růstu, snížení obranyschopnosti,.. 6. porucha příjmu potravy