Termika VY_32_INOVACE_05-50 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53 Jméno autora: Mgr. Roman.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Název školy: Základní škola T. G
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_18_20 Hory
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Změny skupenství látky
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
Elektromotor a jeho využití
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vypařování , var a kapalnění
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Hustota-výpočet objemu
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Teplo.
Termika VY_32_INOVACE_05-55 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Kvíz VZDUCH.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Hustota-výpočet objemu
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-08 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Člověk a jeho svět 3. ročník
Neživá příroda - vzduch
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Termika VY_32_INOVACE_05-49 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Termika VY_32_INOVACE_05-50 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Termika Téma: Změny skupenství – var Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: 26.6.2011 Metodický popis, (anotace): Materiál poskytuje informace o varu a otázky na přemýšlení o tématu  VY_32_INOVACE_05-50

Zopakujme si vypařování je přeměna kapaliny v páru kapalina se vypařuje jen na svém povrchu vypařuje se za každé teploty při vyšší teplotě rychleji, při nižší teplotě pomaleji

Var Co je var? Var je děj, při kterém se kapalina přeměňuje v plyn, ale ……. Stejně jako u vypařování!? Divné! Ale co???

Var podruhé Při varu se kapalina přeměňuje v páru v celém objemu a každá kapaliny vře při jiné teplotě. Teplota, při které dochází k varu, se nazývá teplota varu. Její hodnota závisí nejen na chemickém složení kapaliny, ale také na tlaku nad povrchem kapaliny. Voda vře za normálního atmosférického tlaku (101 kPa) při 100°C. Ahááááááááá

Var potřetí Při varu pára utíká ve velkých bublinách z kapaliny ven. Ale pozor: když zahříváte vodu z vodovodu, objeví se na stěnách nádoby nejdříve malé bublinky. To nemá s varem nic společného. Jsou to bublinky vzduchu, který je v každé vodě trochu rozpuštěný. Až když teplota stoupne a voda začne „doopravdy“ vařit, bude v bublinách skutečně jen vodní pára. Bubliny mají hustotu menší než voda, a proto stoupají k hladině.

Var počtvrté Denis Papin – říká ti něco toto jméno? Papiňák – toto slovo už znáš? Odkud? Že z kuchyně? Správně.  Máš tušení, proč si ho maminka pořídila? Denis Papin (1647 – 1712) – francouzský lékař, kterého bavila fyzika. Vynalezl tlakový hrnec. Jeho myšlenka – využít páru k pohonu pístu ve válci – se stala podnětem k vynálezu parního stroje.

Var popáté Přečti a vysvětli Jak je to tedy s tlakem vzduchu na hladinu kapaliny? Kdyby na její hladinu nic netlačilo, vařila by se i při pokojové teplotě. Každá bublinka, která by ve vodě náhodně vznikla, by se zvětšovala, protože by ji zevnitř „roztlačovala“ vodní pára. Ve skutečnosti na hladinu ohřívané vody tlačí okolní vzduch tlakem přibližně 100 kPa. Tento tlak by za normální teploty každou bublinu páry „zamáčkl“. Když teplota vody vystoupí na 100 °C, tlak páry v bublinách už je o trochu větší než atmosférický tlak. Pára už dokáže bublinu „nafukovat“. Bublinka se rychle zvětší a stoupne k hladině.

Var pošesté Co když je atmosférický tlak menší než 100 kPa? Pak stačí, aby pára v bublince tento menší tlak „přetlačila“. To znamená, že voda začne vřít při teplotě nižší než 100 °C. Proto se na horách začne voda vařit dřív než v nížině. Proč si horolezci vysoko v horách nemohou uvařit maso?

Var posedmé A co když je atmosférický tlak větší než 100 kPa? Teplota varu se zvýší. K tomu, aby tlak páry uvnitř bubliny „přetlačil“ vyšší tlak vzduchu, musí mít voda vyšší teplotu. V něm vaříme při vyšším tlaku (víš proč?), a proto i při vyšší teplotě. Brambory, maso apod. se tak uvaří za kratší dobu. Tak jak je to tedy s tím papiňákem?

Budeme přemýšlet a počítat Proč se v hlubokých šachtách voda vaří při vyšší teplotě než 100 °C? Vře u nás voda skutečně při 100 °C, jak se často uvádí? Při kolika stupních celsia se bude přibližně vařit voda na Mont Blanku (4 807 m), Mont Everestu (8 847 m), Sněžce (1 602 m), když na každých 1 000 m výšky klesne teplota varu asi o 3 °C? Trocha zeměpisu – kam zařadíš výše zmíněné hory? Evropa, Asie, ČR Výsledky: asi 86 °C, 74 °C, 95 °C

A několik otázek Můžeme roztavit zinek na hliníkové lžíci? A olovo v cínovém kelímku? Proč se „pára nad hrncem rozplyne“? V chladničkách a mrazničkách se časem udělá vrstva sněhu a ledu. Odkud se bere? Jakou změnou skupenství vzniká? Jakou změnou skupenství se odstraňuje? Proč je třeba ji odstranit? Jak můžeme co nejvíce zpomalit její tvoření? V zimě se na oknech dělá námraza – ledové květy. Z které strany skla je led? Odkud se tam bere? Jakou změnou skupenství vzniká? Proč vzniká na jednoduchých oknech, ale jen málokdy na oknech dvojitých?

A hop do kuchyně ke sporáku! Budeme vařit (pouze vodu v hrnci) Proč dává maminka na hrnec pokličku, chce-li uvařit polévku? Mění se teplota vody, hřeje-li plotýnka? Jakou nejvyšší teplotu voda získá, než začne vřít? Bude teplota vody stoupat, když plotýnku necháme zapnutou i nadále? Kam se ztrácelo teplo z plotýnky při varu vody, když už teplota vody nestoupala? Kam se ztratila i část vody? Nesouvisí tyto dvě ztráty navzájem? Vyslovte závěr této diskuse. Při varu se teplota vody nemění a dodávané teplo se spotřebovává na přeměnu vody v páru.

Použitá literatura RAUNER, Karel – hlavní autor. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2006. ISBN 80-7238-525-9 MACHÁČEK, Martin. Fyzika 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Dotisk 2. vydání. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 80-7196-220-1 Použité obrázky: www.office.microsoft.com [online]. c2011 [cit. 2011-06-26]. BOHUNĚK, Jiří. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 2. díl. 2. vydání. Praha: Prometheus, 1993. ISBN 80-85849-15-1 ROJKO, Milan a kol. Fyzika kolem nás. Fyzika I pro základní a občanskou školu. 1. vydání. Praha: Scientia, spol. s r. o., 1995. ISBN 80-85827-83-2 (učitelská verze)