EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Individuální a originální řešení Vašich potřeb Pojišťujeme rizika vývozních úvěrů ve stovce zemí světa.
Advertisements

EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
LEASING Iveta KAŠPAROVÁ & Hana RAKOVÁ & Petr SEDLÁČEK.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
SBERBANK CZ – VÁŠ PARTNER V EU I EUROASIJSKÉ UNII Květen 2016.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Factoring: Financování vašeho podnikání Ing. Kateřina Bůžková 30. září 2015, Plzeň.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Činnost Investiční kapitálové společnosti Komerční banky v Pelhřimově.
EGAP- spolehlivý partner českého exportu Tomáš Krampera Ředitel pro akvizice a koordinaci procesů.
EGAP a Bulharsko Michal Janků EGAP- spolehlivý partner českého exportu 23 let existence Pojištěný export za 750 miliard korun.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Factoring partnerem exportu Jak úspěšně exportovat do Turecka FKB – Radim Pospíšil Praha 24. října 2012.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Exportní a podnikatelské příležitosti v Ázerbájdžánu Karel Bureš, generální ředitel Česká exportní banka, a.s. odborný seminář Hospodářská komora ČR 30.
9. Obchodní činnost podniku charakteristika, hlavní prodejní cesty velkoobchod, maloobchod franchising průběh obchodní činnosti, stanovení ceny ochrana.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
EGAP – Spolehlivý partner českého exportu Ing. Jan Procházka
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
1 Zajištění rizik v zahraničním obchodě a INCOTERMS 2000 Ing. Frantisek Janatka, CSc. IMODS o.p.s.
Exportní a předexportní financování obchodu MSV – Business den Běloruska,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
EGAP a podpora exportu do Běloruska Marek Dlouhý 5. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Daň z nabytí nemovitých věcí
% A1 AA- 3, Založení banky Vlastněno státem
Pojišťování exportu do Iránu
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financování činnosti korporací
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
PODPORA AGROEXPORTÉRŮ
PODPORA ČEB PŘI EXPORTU DO AFRIKY – NIGÉRIE
Digitální učební materiál
Místní rozpočtové jednotky
Kód vzdělávacího materiálu:
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financování činnosti korporací
Daň z příjmů právnických osob
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Ing. Veronika Dostálková MBA
Zdroje financování majetku - PASIVA
Role ČEB v podpoře exportu
Případová studie - investiční úvěr na privatizaci vodních elektráren Srovnání pojištění „If“ s pojištěním „D“ a „F - I“ Michal Pravda
Teritoriální setkání - Finsko
Česká exportní banka 16. března 2017.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
ICC - Teritoriální setkání Kuvajt a Katar
Teritoriální setkání Ukrajina
Pojištění českého exportu do ZEMÍ SNS
CUBA KUBA Business on the Largest Island in the Caribbean
Role ČEB při realizaci exportní strategie
Business den Ruské federace
Pojišťování exportu do ruska
Česká exportní banka 7. března 2017.
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Pojišťování exportu do běloruska
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Transkript prezentace:

EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011

POKRYTÍ ÚVĚROVÉHO TRHU Tržně pojistitelné (bohaté) země Tržně nepojistitelné (rizikové) země KUPEG Atradius Euler Hermes Coface Krátkodobé úvěry 2 roky Středně- a dlouhodobé úvěry EGAP

POJISTNÉ PRODUKTY komerční úvěrové pojištění PRINCIPY A VÝHODY Krátkodobé pohledávky se splatností max. do 2 let Tuzemské i vývozní Zpravidla kompletní portfolio pohledávek Ochrana proti vzniku nedobytných pohledávek Nízká cena Sjednání a správa pojištění on-line

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou PRINCIPY A VÝHODY Teritoriální a tržně nepojistitelná komerční rizika Pouze rizika spojená s vývozem zboží, služeb a investic Mezinárodní pravidla pro státem podporované vývozy Ochrana proti riziku nezaplacení Podpora vývozu na trhy s vyšší mírou teritoriálního rizika Snadnější přístup k finančním zdrojům Levnější financování vývozu

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou krátkodobý dodavatelský úvěr - „B“ krátkodobý dodavatelský úvěr odkoupený bankou - „Bf“ dlouhodobý dodavatelský úvěr - „C“ dlouhodobý dodavatelský úvěr odkoupený bankou - „Cf“ odběratelský úvěr - „D“ potvrzení akreditivu - „E“ úvěr na předexportní financování výroby - „F“

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou investice v zahraničí - „I“ úvěr na investici v zahraničí - „If“ výrobní riziko - zrušení vývozního kontraktu kupujícím - „V“ záruky za závazky vývozce z kontraktu - „Z“ náklady na prospekci zahraničních trhů - „P“ aktivní zajištění (pasivní zajištění) - „ZA“

PRODUKTOVÁ NABÍDKA pro export Prospekce trhu Předexportní financování Vývozní úvěr Výroba pro export Bankovní záruky Bid Bond Advance Payment Bond Bankovní záruky Performance Bond Warranty Bond Výrobní riziko

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou 1 Smlouva o vývozu, na jehož realizaci poskytuje banka předexportní financování 2 Úvěrová smlouva 3 Pojistná smlouva 4 Pojistné plnění 5 Pojištění výrobního rizika 6 Pojištění navazujícího vývozního úvěru 7 Vývozní úvěr 8 Možnost postihu vývozce v případě, že zavinil pojistnou událost POJIŠTĚNÍ PŘEDEXPORTNÍHO FINANCOVÁNÍ – „F“ Pojištěným je banka. Pojištění lze sjednat pouze v návaznosti na pojištění pohledávek z vývozního úvěru. Při délce splatnosti vývozního úvěru do 24 měsíců se pojišťuje předexportní úvěr na výrobu nejvýše do 85 % hodnoty vývozu. Při delší splatnosti je možné pojistit předexportní úvěr nejvýše do 75 % hodnoty vývozu.

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou 1 Smlouva o vývozu 2 Bankovní krytí vývozní pohledávky úvěrem 3 Pojistná smlouva 4 Pojistné plnění vývozci nebo na jeho žádost bance POJIŠTĚNÍ VÝVOZNÍCH DODAVATELSKÝCH ÚVĚRŮ – „B“ a „C“ Pojištěným je vývozce. Vývozním dodavatelským úvěrem je časový odstup mezi splněním závazku vývozce dodat zboží nebo služby a závazkem dovozce za dodané zboží nebo služby zaplatit. Možnost postoupení pohledávky bance za úplatu. Pojistná smlouva musí být podepsána i vývozcem.

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou POJIŠTĚNÍ VÝVOZNÍCH ODBĚRATELSKÝCH ÚVĚRŮ – „D“ Pojištěným je banka. Vývozním odběratelským úvěrem je úvěr poskytnutý bankou vývozce přímo dovozci nebo jeho bance. Pojištění se řídí pravidly Konsensu OECD a umožňuje krýt rovněž rizika spojená s projektovým financováním. Posudek o vlivu vývozu na životní prostředí v zemi dovozce. 1 Smlouva o vývozu 2 Smlouva o úvěru na financování vývozu 3 Závazek poskytnout úvěr kupujícímu 4 Pojistná smlouva 5 Závazky vývozce bance 6 Pojistné plnění 7 Možnost postihu vývozce v případě, že zavinil pojistnou událost

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou 1 Založení zahraniční společnosti 2 Pojistná smlouva typu "I" 3 Pojistná smlouva typu "If" 4 Úvěr na financování investice (4A) přímo zahraniční společnosti nebo (4B) přes investora 5 Ručení za splacení úvěru v případě komerčních rizik 6 Případné odškodnění banky při nesplacení úvěru POJIŠTĚNÍ ÚVĚRŮ NA INVESTICE V ZAHRANIČÍ – „If“ Pojištěným je banka. Pouze úvěr delší než 3 roky na pořízení investice nebo na provozní financování zahraniční společnosti. I pro developery. Podmínkou pojištění je částečné financování investice z vlastních zdrojů investora. Posudek o vlivu investice na životní prostředí hostitelského státu.

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou 1 Založení společného podniku 2 Pojistná smlouva 3 Úvěr na financování investice 4 Pojistné plnění POJIŠTĚNÍ INVESTIC V ZAHRANIČÍ – „I“ Pojištěným je investor proti politickým rizikům. Pojištěna může být pouze nová investice či investice, kterou investor získá do vlastnictví. Investice musí představovat dlouhodobý závazek investora na dobu nejméně 3 let. Posudek o vlivu investice na životní prostředí hostitelského státu.

POJISTNÉ PRODUKTY se státní podporou OSTATNÍ POJISTNÉ PRODUKTY Pojištění bankovních záruk – „Z“ za nabídku za dobré provedení za akontaci Pojištění výrobního rizika – „V“ Pojištění akreditivů – „E“ Pojištění prospekce trhu – „P“

VÝŠE STANDARDNÍHO POJISTNÉHO KRYTÍ POJIŠTĚNÍ 2009 2010 komerční rizika politická rizika 2011 Krátkodobého vývozního dodavatelského úvěru (B) 95% 90% Bankou financovaného krátkodobého vývozního dodavatelského úvěru (Bf) 99% 95%  97.5% Střednědobého a dlouhodobého vývozního dodavatelského úvěru (C) 90%  Bankou financovaného střednědobého a dlouhodobého vývozního dodavatelského úvěru (Cf) Vývozního odběratelského úvěru (D) Potvrzeného akreditivu (E) Úvěru na předexportní financování (F) 80% 80%  Úvěru na předex. financování komerčního vývoje výsledků vědy a výzkumu pro účely exportu (Fv)

VÝŠE STANDARDNÍHO POJISTNÉHO KRYTÍ POJIŠTĚNÍ 2009 2010 komerční rizika politická rizika 2011 Investic českých právnických osob v zahraničí (I) 100% 97,5% 90% Úvěru na financování investic českých právnických osob v zahraničí (If) 99% 95% Prospekce zahraničních trhů (P) 80% 80%  Výrobního rizika (V) 85%  85% Bankovních záruk (Z) – neoprávněné čerpání 95%  Bankovních záruk (Z) – oprávněné čerpání za nabídku, akontační za řádné provedení

OBCHODNÍ VÝSLEDKY EGAP v mld. Kč

POJISTNÉ SMLOUVY podle zemí (2010)

POJISTNÉ SMLOUVY podle produktů (2010)

Vyplacená pojistná plnění v mil. Kč

Kontaktní údaje DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Jan Dubec oddělení pojištění teritoriálních rizik Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s. Vodičkova 34/701, 111 21 Praha 1 tel: 222 842 328, mobil: 723 862 314 e-mail: dubec@egap.cz DĚKUJI ZA POZORNOST Poznámky pro tvorbu podílového grafu: Plochý sevřený koláč – ne 3D Teplá barevná řada (žlutá–oranžová–červená– hnědá)‏ Prvky – bez obrysové linky (neviditelná)‏ Legenda – dolů Číselné hodnoty – zobrazit jako číslo – vně Poznámky pro tvorbu růstového grafu: Plochý sloupec – ne 3D Teplá barevná řada – žlutá–oranžová–červená– hnědá Číselné hodnoty – zobrazit jako číslo – nad