Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_04 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_PRIJIMACI_POHOVOR_BOTY _PREZENTACE_20 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_16 Název školy Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_MALA_VELKA_SVATBA_PREZENTACE_20 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_19 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_DIVADLE_KINE_NA_K ONCERTE_PREZENTACE_07 Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_OD EVNI_ZBOZI_PREZENTACE_20 Název školy Střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_18 Název školy Střední.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JADROVE_OVOCE_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_RAUT-1_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_GARDEN_PARTY_PREZENTACE_16 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_SPORTOVNI_DIVACI_DO_N EPOHODY_PREZENTACE_08 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_KOURENI_ALKOHOL_PRE ZENTACE_09 Název školyStřední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_12 Název školy Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Pleteniny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSLOVOVÁNÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Textilní zboží Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sušené ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TEXTILNÍ ZBOŽÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZASEDACÍ POŘÁDEK Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výrobky z tkanin Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Textilní vlákna Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Transkript prezentace:

Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_TRIDENI_VINA_PREZENTACE_ 06 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 3. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Stolničení Tematický okruh Nápojová gastronomie Téma Třídění vína Jméno autora Bc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne 17.7.2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se základní tříděním vín dle cukernatosti. Vyučujicí může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

TŘÍDĚNÍ VÍNA Vinařský zákon /28.květen 2004/ V ČR je zaveden systém „germánský“, založený na měření  cukernatosti hroznů při sběru. Cukernatost je množství cukru v bobulích hroznů při sběru. Měří se moštoměrem ve vylisovaném moštu. (kilogramech na 1 hektolitr hroznového moštu, °NM)

TŘÍDĚNÍ VÍNA Stolní víno - cukernatost hroznů při sběru min. 11°NM. Stolní víno nelze plnit do nádob o objemu menším než 1 litr. Stolní víno nelze označovat odrůdou, ročníkem atd. Zemské víno - původ hroznů v ČR a cukernatost hroznů při sběru min. 14°. Zemské víno lze na etiketě označovat odrůdou, ročníkem, vinařskou obcí, viniční tratí atd. Láhev 0,7L.

TŘÍDĚNÍ VÍNA Jakostní víno - cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM. Výroba = ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Láhev 0,7. Jakostní víno odrůdové – smí být vyrobeno max. ze 3 odrůd vinné révy. Na etiketě – název odrůdy / 85% obsahu/, název vinařské podoblasti, název vinařské obce a viniční tratě. Jakostní víno známkové – směs maximálně 3 druhů vín. Podíl každé odrůdy je min. 15%. Názvy odrůd se uvádějí stejně velkým písmem v sestupném pořadí podle použitého množství. Název vinařské podoblasti, vinařské obce, tratě.

TŘÍDĚNÍ VÍNA Jakostní vína s přívlastkem Mošt určený pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem. Víno nelze chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry. Vína s přívlastkem musí být vyrobena z tuzemských hroznů, které byly sklizeny ručně.

TŘÍDĚNÍ VÍNA Kabinetní víno - cukernatost hroznů byla min. 19°NM Pozdní sběr - min. 21°NM Výběr z hroznů – min. 24°NM, 0,7.,0,5 Výběr z bobulí - min. 27°NM, 0,7., 0,5 Výběr z cibéb - min. 32°NM, přezrálé bobule nebo z napadených bobulí ušlechtilou plísní botrytis cinerea, 0,5

TŘÍDĚNÍ VÍNA Ledové víno – min. 27°NM, při sklizni teplota - 7°C min. 3 dny po sobě, v průběhu sklizně a zpracování zůstanou bobule zmrazený, 0,3., 0,2 Slámové víno – min. 27°NM– před zpracování hrozny skladovány na slámě či rákosu, nebo zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců. 0,3., 0,2

TŘÍDĚNÍ VÍNA Botrytická vína: z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou-botrytis cinerea způsobuje cibébovatění bobulí hroznů révy vinné. Cibébovatění=hyfa houby proniká slupkou bobule a způsobuje mikrotrhliny uniká voda Barrique: víno zraje nejméně 3 měsíce v dubových sudech o objemu 225L,(převážně červená vína) Sur lie: víno leží v nádobách na jemných kvasnicích, které jsou míchány. Vína ponechána do jara na kalech, lahvují se bez filtrování

Použité zdroje http://www.znalecvin.cz/ Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Použité obrázky