Brexit, střední a východní Evropa a Česká republika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Mikroekonomie I Domácí produkt
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Vývoj SME segmentu a jeho exportní parametry Ivan Čopák Ř editel pro firemní sektory a nové obchodní příležitosti GE Money Bank.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomické ukazatele
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Retailing v Rakousku od roku 2006 Kateřina Srnská 2012/2013.
Ruská federace x WTO a OECD
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
1 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky JUDr. Martin Pros, Ph.D. náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalý náměstek Ministerstva financí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Tisková konference ČMKOS
Makroekonomické agregáty
Společné a koordinované politiky EU
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Příliv investic do České republiky
Tisková konference ČMKOS
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Výkyvy světového trhu v časové ose
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
Transkript prezentace:

Brexit, střední a východní Evropa a Česká republika Vladimír Dlouhý prezident, Hospodářská komora ČR diskuzní setkání Dopady Brexitu na podnikatelské prostředí střední a východní Evropy Praha, 26. září 2016

Brexit a britská ekonomika

Spotřebitelská důvěra zpět Rozhodující ukazatele zatím nejsou mnohem menší negativní dopady než se čekalo Spotřebitelská i podnikatelská důvěra ihned po referendu šokový propad dnes téměř na původní úrovni Maloobchodní výdaje britských spotřebitelů už v červenci vzrostly o 5.4% jen cca 30% výdajů domácností

Průmysl a služby – příliš brzy hodnotit Nejasný zatím dopad na průmyslovou výrobu pokles libry po referendu pomohl exportérům, ale zdražil dovozy dopad nejen na průmysl, ale i na relativně vysoký obchodní deficit Nejvýznamnější služby, téměř 80% britského HDP nefinanční: data až X/16, laický pohled – nic dramatického se neděje finanční: problém tzv. pasportizace zásadní, ale zatím “business as usual”

Žádná katastrofa se zatím nekoná Analytici zvýšili odhad růstu britské ekonomiky pro rok 2017 zpět k 1% Pokles libry se zastavil, bez ohledu na mohutný peněžní stimul Bank of England Inflace poroste rozumně, což umožní peněžní stimul ještě zopakovat Britská ekonomika celkově ještě může projít mělkou recesí, svoji sílu si však pravděpodobně udrží

Brexit a SVE

Consensus Forecast stahoval kalhoty, když brod byl ještě daleko … 18.7.2016: Negative sentiments associated with Brexit, Nice attack and failed Turskish coup have caused confidence in the already-fragile global economic outlook dim. Dark clouds over Central and Eastern Europe are particularly worrisome, due to the spread of political uncertainty and its dependence on trade and finance from the euro zone 15.8.2016: Despite heigtened political risks in a post-Brexit climate, which threaten to hurt trade and investment, the outlook for several countries in Central and Eastern Europe remains fairly resilient 19.9.2016: Three months after Brexit, most panelists have retained a fairly positive view of the outlook for Central and Eastern Europe. Private consumption gains continue to be solid in most countries, underpinned by mild levels of deflation, policy stimulus and wage increases. Silient.

HDP a ekonomická aktivita

Krátkodobé faktory odolnosti

Středně- a dlouhodobé dopady Vývoz, resp. zahraniční obchod, volný pohyb pracovních sil Země SVE ztrácí partnera Posílení “kontinentálních motorů” evropského vývoje Nižší šance na zásadní reformy Odstředivé tendence v SVE, především v Maďarsku a Polsku Dopad na podnikatelské prostředí: v dlouhodobém horizontu patrně negativní

Brexit a česká ekonomika

Makroekonomické dopady (1) Pravděpodobný, ne-katastrofický scénář čistý negativní dopad na český export 0.3 – 0.5% indukovaný, dlouhodobý dopad na HDP po započtení reexportu 0.1 – 0.2% Silnější odklon obchodu ztráta maximálně 650 – 1600 pracovních míst sektorově: automobilový průmysl (230 – 400 pracovních míst) strojírenství (120 – 160) elektronika (30 – 80), atd.

Makroekonomické dopady (2) Dopad na čistou pozici ČR (při současném nastavení víceletého finančního rámce 2014 – 2020) pravděpodobný scénář: několik desítek mld. Kč tvrdší scénář: 100 mld. Kč dodatečný negativní dopad na HDP: 0.1 – 0.3% Celkové možné dopady na ekonomiku ČR: 0.2 – 0.5% HDP nejedná se o změnu růstu, nýbrž o agregované snížení HDP oproti scénáři při setrvání Británie v EU v dlouhodobém horizontu

Mikroekonomické dopady Překážky/problémy, které mohou českým firmám v UK (ale i britským firmám v ČR) vzniknout po případném opuštění vnitřního trhu ze strany UK Sektory, hlavní firmy, míra negativního dopadu Energetika, EPH Automobilový průmysl, obecně, Škoda Auto speciálně

Děkuji za pozornost