Vedení elektrického proudu v látkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Střídavý elektrický proud
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektrické vodiče a izolanty
Elektromagnetická slučitelnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Vlastnosti plynů.
Elektrický proud.
Vedení elektrického proudu v kovech
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Fyzika – Elektrolýza.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obecná a anorganická chemie
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Digitální učební materiál
jako děj a fyzikální veličina
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTRICKÝ PROUD.
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
Ivan Lomachenkov Překlad R.Halaš
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vlastnosti plynů.
Vedení proudu v kapalinách
Vedení proudu v kapalinách
Vzájemné silové působení těles
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník)
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v látkách kovy kapaliny plyny

Opakujeme – co je to elektrický proud? Elektrický proud je tvořen usměrněným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Velikost elektrického proudu je dána množstvím elektrického náboje, který projde vodičem za 1 s (sekundu). I – elektrický proud – A ( ampér ) A měřidlo - ampérmetr Směr proudu byl stanoven dohodou od kladného pólu zdroje k zápornému pólu. +

Vedení elektrického proudu v kovech V kovech jsou kladné ionty pravidelně uspořádané v krystalové mřížce( kmitají kolem své rovnovážné polohy) a uvolněné elektrony konají pohyb neustálý neuspořádaný. Vytvoříme-li v kovu elektrické pole ( např. použitím elektrického článku ), začnou volné elektrony konat pohyb usměrněný (od záporného pólu směrem ke kladnému pólu). + + - - + + - - - - - - - - - - Elektrický proud v kovech je tvořen usměrněným pohybem volných elektronů. Např. v 1 cm3 mědi je 1023 volných elektronů. Rychlost neuspořádaného pohybu volných elektronů je mnohonásobně vyšší než rychlost jejich uspořádaného pohybu.

+ - - + Vedení elektrického proudu v roztocích solí - elektrolytech Roztok kuchyňské soli - NaCl Při rozpuštění se krystaly kuchyňské soli rozpadnou na kladné ionty – kationty Na+ a záporné ionty - anionty Cl-. Tyto částice konají v roztoku neuspořádaný pohyb. Po uzavření spínače bude jejich pohyb usměrněný. + - Elektrochemické reakce, které zde probíhají se nazývají elektrolýza. (Více se o ní dozvíte v chemii.) - + Elektrický proud v roztocích solí je tvořen usměrněným pohybem volných iontů. Na+ Cl- Cl- Na+ Cl- Cl- Cl- Cl- Na+ Na+ Na+ Na+ Na+ Na+ Cl- Cl-

Vedení elektrického proudu v plynech ( vzduchu) Plyny (vzduch) jsou za normálních podmínek izolanty. Vodiči se stanou, pokud dojde k jejich ionizaci – to znamená, že se musí zvětšit rychlost neuspořádaného pohybu částic tak, aby došlo k vzájemným srážkám částic a přitom se odtrhnou elektrony z atomů – tak vzniknou volné částice s elektrickým nábojem – elektrony a ionty. Ionizaci může způsobit např. zahřátí plynu nebo silné elektrické pole. Ionizované plyny se nazývají plazma – svými vlastnostmi se liší od ostatních skupenstvích látek, proto někdy mluvíme o čtvrtém skupenství látek.

Příklady a využití vedení elektrického proudu v plynech Ionizace elektrickým polem Doutnavý výboj – vzniká kolem vodičů s velmi vysokým napětím, tzv. korona ( světélkování hrotů), na vrcholcích stožárů, tzv. Eliášovo světlo. Některé světelné zdroje. Jiskrový výboj – blesk, zapalovací svíčky. Ionizace teplotou Obloukový výboj: svařování, tavící pece KONEC LM+LC