Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Advertisements

Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
EHP a Norské fondy Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Vlastimil Vaněk Ministerstvo financí ČR.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
NPŽP Národní program Životní prostředí Mgr. Leo Steiner Ředitel sekce, Sekce řízení Národních programů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Závěrečná zpráva o realizaci IPRM PRAHA.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Schválením žádosti projekt nekončí
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Individuální projekt OP VVV
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Operační program životní prostředí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO Alena Kacerovská, oddělení kvality ovzduší alena.kacerovska@mzp.cz

Národní Program Životní prostředí (www.sfzp.cz) Podporuje projekty a aktivity přispívající k ochraně ŽP Zdroj financí: státní rozpočet doplňkový k OPŽP a Nová zelená úsporám 7 prioritních oblastí ( PO2: ovzduší, PO5 Životní prostředí ve městech a obcích)

NPŽP - Prioritní oblast 5 Životní prostředí ve městech a obcích Podoblast 5.2.: udržitelná městská mobilita a doprava Cíle podoblasti: Snížení negativních vlivů dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí, tj. zejména snížení emisí a hlukové zátěže z dopravy Zlepšení ŽP a kvality života v obcích Podpora udržitelného rozvoje obcích

NPŽP - Prioritní podoblast 5.2. Ukončená výzva č. 2/2016 Trvání výzvy: 5.2. – 30.11. 2016 Oprávnění příjemci: obce Alokace: 10 mil. Kč Podporované aktivity v rámci výzvy: zpracování studií proveditelnosti pro zavádění NEZ Schválená dotace: Brno, Písek, Ostrava Trvání výzvy: projekty musí být realizovány do 31.12. 2017 Oprávnění příjemci: obce a města splňující podmínku pro zavedení NEZ podle § 14 , odst. 3 č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění Alokace: minimální výše dotace 100 tis. Kč, maximální 1 mil. Kč Schválená dotace: Brno 1 mil. Kč, Písek 920 tis. Kč, Ostrava 800 tis. Kč

NPŽP - Prioritní podoblast 5.2 Nová výzva Podporované aktivity v rámci připravované výzvy z 5.2.A: studie proveditelnosti regulačních řádů studie proveditelnosti NEZ plány udržitelné městské mobility Oprávnění příjemci: obce Trvání výzvy: 5.5. 2017 – 27.9. 2017 Období realizace projektu: do 31.12. 2019 Alokace: 10 mil. Kč Výše podpory: 80% způsobilých výdajů (100 tis. – 1 mil. Kč) Výzva jednokolová, nesoutěžní Výše podpory: maximální výše podpory na jeden projekt činí 80% z celkových způsobilých výdajů Výzva jednokolová, nesoutěžní: žádosti budou administrovány průběžně v pořadí, jakém budou doručeny na Fond. Podpořeny budou pouze úplné a formálně správné žádosti (resp. žádosti v souladu se směrnicí MŽP č. 4/2015, NPŽP a touto Výzvou) Akceptované žádosti budou předloženy k projednání Radě Fondu a vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace

NPŽP - Prioritní podoblast 5.2 Nová výzva Předměty podpory a podmínky: studie proveditelnosti regulačního řádu (Př.2) (obce, na jejichž území došlo k vyhlášení smogové situace min. 1x za uplynulých 5 let) studie proveditelnosti pro zavedení NEZ (Př.3) (obce, které splňují podmínky pro zavedení NEZ podle zákona č. 201/2012 Sb., nebo mají v PZKO uloženu povinnost realizovat AB7) plán udržitelné mobility (Př.4) (obce s emisním stropem pro dopravu + plán obsahuje opatření PZKO, zhodnocení proveditelnosti NEZ a RŘ + soulad s metodikou TAČR) Všechny studie i plán musí být zpracovány v souladu se závaznou strukturou uvedenou v přílohách č. 2 – 4 Výzvy. Plán udržitelné mobility musí být zpracován v souladu s Metodikou pro přípravu plánů udržitelné mobility měst ČR, která byla zpracována CDV v rámci výzkumného projektu Technologické agentury ČR.

NPŽP - Prioritní podoblast 5.2 Nová výzva Způsobilé výdaje: na zpracování studie proveditelnosti: NEZ či RŘ na zpracování či aktualizaci plánu udržitelné městské mobility nebo jeho dílčí části sběr dat a zpracování analýz přímo souvisejících se zpracováním studie proveditelnosti NEZ, RŘ, plánu udržitelné mobility nebo jeho dílčí části na publicitu projektu (způsobilé max. do výše 5%) Zpracování studií/plánu je možné prostřednictvím dodavatele Výdaje na publicitu projektu jsou způsobilé jen do výše max. 5% z celkových způsobilých výdajů

Národní program Životní prostředí Finanční podpora zpracování akčního plánu

Národní program Životní prostředí Prioritní oblast 2:Ovzduší Podoblast: 2. 3 Implementace programů zlepšování kvality ovzduší - Podpora opatření vyplývajících ze schválených programů zlepšování kvality ovzduší => otevřena nová dotační výzva od 5.5.2017

Cíl výzvy: podpora realizace opatření PZKO prostřednictvím akčního plánu Příjemci podpory: prioritní obce dle PZKO + kraje Výzva otevřena do 30.6.2017 Celková alokace 100 mil. Kč Nesoutěžní, jednokolová výzva Způsobilé výdaje: Mzdové prostředky na 1 nové pracovní/služební místo vyhrazené na tvorbu akčního plánu a následnou podporu realizace opatření z akčního plánu Výše podpory činí 50% způsobilých výdajů (plat max. 50 tis./m) Podpora do 31.12.2020 Obsazení místa – nový nebo stávající zaměstnanec

Podoba akčního plánu Plán plnění všech opatření v gesci žadatele Obsah akčního plánu: Interní gesce, aktivity k naplnění jednotlivých opatření PZKO, finanční krytí, harmonogram – aktivity mohou být naplánovány i za horizont 2020 dle skutečného plánu plnění opatření PZKO Akční plán musí být schválen samosprávou do 6 měsíců od podpisu smlouvy se SFŽP

Struktura akčního plánu – viz vzorový dokument pro samosprávu… [1] PZKO = program zlepšování kvality ovzduší [2] Interní gesce je nezbytné přizpůsobit organizační struktuře a kompetencím úřadu žadatele [3] NEZ = nízkoemisní zóna

Náplň činnosti nového pracovníka Komunikace s ostatními odbory – sestavení plánu plnění opatření PZKO (kdo, kdy, jak, za kolik) Komunikace s ostatními obcemi/kraji/institucemi (v případě, že realizace opatření vyžaduje vnější spolupráci) Vyhotovení materiálu pro projednání a schválení akčního plánu samosprávou Podpora plnění aktivit akčního plánu (administrace, další komunikace, monitoring…). => defacto koordinátor plnění PZKO za daný úřad

Další podrobnosti výzvy Žadatel je povinen: předkládat MŽP každých 6 měsíců aktuální Zprávu o plnění navržených aktivit od data schválení akčního plánu realizovat nejméně 90 % aktivit v akčním plánu s termínem realizace do roku 2020 jinak se krátí podpora Naplnění indikátoru „Počet zrealizovaných aktivit dle Akčního plánu“ (%) Krácení podpory (%) 90 a více Bez postihu 70 až 89,99 10 50 až 69,99 20 30 až 49,99 40 10 až 29,99 70 0 až 9,99 100 Akční plán lze aktualizovat po předchozím souhlasu SFŽP

Děkuji za pozornost