Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Advertisements

Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Kvadratické nerovnice
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Úplné kvadratické rovnice
Lineární rovnice se dvěma neznámými
Soustava lineárních nerovnic
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Lineární nerovnice Autor: Mgr. Ludmila.
Lineární rovnice Kvadratické rovnice Soustavy rovnic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_04_09 Zpracovala:RNDr. Lucie Cabicarová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
Nerovnice s neznámou pod odmocninou
Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice
2.2.2 Úplné kvadratické rovnice
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výpočet kořenů kvadratické rovnice
Kvadratická rovnice Kvadratickou rovnicí s jednou neznámou x je každá rovnice tvaru: ax2 + bx + c = 0 kvadratický člen absolutní člen lineární člen Dostupné.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
2.2 Kvadratické rovnice.
Neúplné kvadratické rovnice
R OVNICE A NEROVNICE Soustava lineárních rovnic o více neznámých II. VY_32_INOVACE_M1r0114 Mgr. Jakub Němec.
Nerovnice v podílovém tvaru
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_770.
VY_32_INOVACE_32-13 IRACIONÁLNÍ ROVNICE.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Tématický celek: Výrazy, rovnice, nerovnice Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory:
Mgr. Martin Krajíc matematika 1.ročník rovnice a nerovnice
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Ekvivalentní úpravy rovnic
8. Parametrické vyjádření a obecná rovnice přímky a roviny
KVADRATICKÉ NEROVNICE
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice VY_32_INOVACE_M1r0102 Mgr. Jakub Němec.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
(řešení pomocí diskriminantu)
Kvadratické nerovnice
Ryze kvadratická rovnice
Kvadratická rovnice.
Rovnice s neznámou pod odmocninou
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Brož Petr. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení I. VY_32_INOVACE_M1r0108 Mgr. Jakub Němec.
Lineární rovnice a jejich soustavy
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.
3. LINEÁRNÍ ROVNICE A NEROVNICE
Soustava lineárních nerovnic
Kvadratické nerovnice
Řešení rovnic Lineární rovnice 1
Nerovnice v podílovém tvaru
VY_32_INOVACE_RONE_05 Rovnice a nerovnice Soustavy nerovnic.
(řešení pomocí diskriminantu)
VY_32_INOVACE_RONE_03 Rovnice a nerovnice Lineární nerovnice.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Nerovnice s neznámou ve jmenovateli
Ryze kvadratická rovnice
Soustava lineárních nerovnic
Řešení nerovnic Lineární nerovnice 1
Lineární nerovnice o jedné neznámé
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Nerovnice v podílovém tvaru
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
KVADRATICKÁ ROVNICE Jitka Mudruňková 2012.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková Rovnice, nerovnice a jejich soustavy (lineární, kvadratické, iracionální) Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková

A) Rovnice a jejich řešení Mnoho fyzikálních, technických a jiných úloh lze matematicky formulovat jako úlohu typu: Jsou dány výrazy L(x) a P(x) s proměnnou x. Určete hodnoty této proměnné z daného číselného oboru M, pro něž jsou si rovny hodnoty obou výrazů. Zapisujeme ROVNICÍ: pravá strana rovnice levá strana rovnice neznámá Kořeny rovnice (xk ) = hodnoty neznámé, pro něž je rovnice splněna Obor řešení rovnice (M) = číselný obor, ve kterém hledáme kořeny rovnice Definiční obor rovnice (D) = podmnožina množiny M, v níž jsou definovány výrazy L(x) a P(x) . Obor pravdivosti rovnice (K): Množina všech kořenů rovnice,

Postup řešení rovnic 1.1 ROZBOR – rovnici postupně upravujeme na rovnici, jejíž kořeny známe, nebo je snadno dokážeme určit. Důsledkové (implikační) úpravy – každý kořen dané rovnice je také kořenem rovnice získané její úpravou. Ekvivalentní úpravy – množina všech kořenů nové rovnice = množině všech kořenů zadané rovnice.

Postup řešení rovnic Ekvivalentní úpravy: Vzájemná výměna stran rovnice Přičtení téhož čísla nebo výrazu s neznámou k oběma stranám rovnice. Vynásobení obou stran rovnice týmž číslem nebo výrazem s neznámou, který je definován a různý od nuly v celém oboru řešení . Umocnění obou stran rovnice přirozeným mocnitelem (jsou-li obě strany rovnice nezáporné v celém oboru řešení rovnice). Odmocnění obou stran rovnice přirozeným odmocnitelem (jestliže jsou obě strany rovnice nezáporné v celém oboru řešení). Zlogaritmování obou stran rovnice při témž základu, jsou-li obě strany rovnice kladné.

Postup řešení rovnic 1.2 ZÁVĚR ROZBORU – určíme množinu M΄ všech kořenů/řešení rovnice získané důsledkovými úpravami. Množina M΄ M představuje všechna možná řešení dané rovnice. 1.3 ZKOUŠKA - zjistíme, které z prvků xk množiny M΄ jsou kořeny dané rovnice: Postupně dosadíme každé z čísel xk do levé i pravé strany rovnice. Platí-li L(xk) = P(xk), je xk kořenem dané rovnice. Výsledkem zkoušky je získání množiny K všech kořenů rovnice. Přitom platí:

1 LINEÁRNÍ ROVNICE = každá rovnice, kterou lze upravit na tvar : Při řešení mohou nastat tři případy.

y A) x y B) x C) y b x

1. 1 Řešení rovnic v daném oboru Př.: Zjistěte, zda má rovnice řešení v oboru přirozených čísel (N) celých čísel (Z) kladných čísel (R+) Řešení:

1.2 Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli Rovnice typu: Řešení: Stanovíme definiční obor (D) a po vyřešení rovnice zkontrolujeme, zda získané řešení vyhovují tomuto definičnímu oboru. Úlohy:

1.3 Lineární rovnice s absolutní hodnotou Při řešení vycházíme z definice absolutní hodnoty výrazu M(x) obsahujícího proměnnou x, pro kterou platí: Řešení metodou intervalů: Výrazy v absolutních hodnotách pokládáme rovny nule -> dostáváme tzv. nulové body. Provedeme dílčí řešení pro každý interval, v němž nahrazujeme absolutní hodnoty výrazy bez absolutních hodnot, a to s ohledem na definici absolutní hodnoty. Dostaneme tolik dílčích oborů pravdivosti Ki, kolik je intervalů. Konečný obor pravdivosti K získáme sjednocením dílčích oborů pravdivosti.

2 KVADRATICKÉ ROVNICE = každá rovnice, kterou lze vyjádřit ve tvaru : kvadratický člen absolutní člen lineární člen Při řešení mohou nastat tři případy.

Je-li D > 0 => rovnice má právě 2 různé kořeny. B) Rovnice bez absolutního členu A) Ryze kvadratická rovnice C) Obecná kvadratická rovnice Je-li D > 0 => rovnice má právě 2 různé kořeny. Je-li D = 0 => rovnice má 1 dvojnásobný kořen. Je-li D < 0 => rovnice nemá v R řešení.

2.1 Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice Má-li rovnice kořeny , platí: Důkaz:

2.1 Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice Pro rovnici (= normovaná rovnice, kde p=b/a, q= c/a) platí: Vietovy vzorce Důkazy: => x1 ,x2 jsou kořeny dané rovnice

2.1 Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice Má-li rce ax2 + bx + c = 0 kořeny x1, x2, platí: kořenoví činitelé Má-li rce ax2 + bx + c = 0 dvojnásobný kořen x1 = x2, platí: Př.1: Na základě Vietových vzorců určete kořeny rovnice Př.1: Najděte kvadratickou rovnici, jejímiž kořeny jsou čísla -3 a 8.

3 IRACIONÁLNÍ ROVNICE = rovnice s neznámou v odmocněnci. Obsahují odmocniny z výrazů s neznámou. Upravujeme neekvivalentními úpravami, proto je zkouška nezbytnou součástí řešení těchto rovnic. Postup řešení: Osamostatníme odmocninu Umocníme obě strany rovnice (neekvivalentní úprava) Dořešíme rovnici Provedeme zkoušku 3.1 Rovnice obsahující jednu odmocninu Př.: Řešení: Zkouška: Závěr:

3 IRACIONÁLNÍ ROVNICE 3.2 Rovnice obsahující dvě odmocniny 3.3 Rovnice obsahující více odmocnin 3.4 Řešení rovnic pomocí substituce

B) Nerovnice a jejich řešení Jsou dány výrazy L(x) a P(x) s proměnnou x. Určete hodnoty této proměnné z daného číselného oboru M, pro něž platí: Tento zápis se nazývá NEROVNICE.

Ekvivalentní úpravy: Vzájemná výměna stran nerovnice se současnou změnou znaménka. Přičtení téhož čísla nebo výrazu s neznámou k oběma stranám rovnice. Vynásobení obou stran rovnice kladným číslem nebo výrazem s neznámou, který je definován a kladný v celém oboru řešení. Znak nerovnosti se nemění. Vynásobení obou stran rovnice záporným číslem nebo výrazem s neznámou, který je definován a záporný v celém oboru řešení. Znak nerovnosti se změní v obrácený. Umocnění obou stran rovnice přirozeným mocnitelem (jsou-li obě strany rovnice nezáporné v celém oboru řešení rovnice). Znak nerovnosti se nemění. Odmocnění obou stran rovnice přirozeným odmocnitelem (jestliže jsou obě strany rovnice nezáporné v celém oboru řešení). Znak nerovnosti se nemění. Zlogaritmování obou stran rovnice při témž základu větším než 1, jsou-li obě strany rovnice kladné v celém oboru řešení. Znak nerovnosti se nemění.

B) Nerovnice a jejich řešení 1 Lineární nerovnice Př.: Př.: 2 Lineární nerovnice v podílovém tvaru 3 Kvadratické nerovnice Řešení: pomocí rozkladu kvadratického trojčlenu převedeme nerovnici na součinový tvar a řešíme analogicky jako nerovnici v podílovém tvaru. Př.: 4 Nerovnice s absolutní hodnotou Př.: Řešení: metodou intervalů 5 Iracionální nerovnice Př.: Řešení: umocněním, případně substitucí.

C) Soustavy rovnic Soustavy lineárních rovnic – řešení metodou dosazovací nebo sčítací Soustavy s kvadratickými rovnicemi – řešení metodou dosazovací

Literatura Delventhal, K., M., Kissner, A., Kulick, M. Kompendium matematiky. Praha: Euromedia Group k. s., 2003. Bušek, I. a kol. Základní poznatky z matematiky. Matematika pro gymnázia, Praha: Prometheus, 1992. Odvárko, O. a kol. Funkce. Matematika pro gymnázia, Praha: Prometheus, 1996. Polák, J. Přehled středoškolské matematiky. Praha: Prometheus, 1998.

Cvičení