ELEKTRÁRNY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Obnovitelné (recentní) zdroje energie zdroje energie Slunce, voda, vzduch.
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Exkurze na p ř e č erpávací vodní elektrárnu se uskute č nila DLOUHÉ STRÁNĚ.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Jaderná elektrárna Jak funguje? JJaderná elektrárna funguje na stejném principu jako uhelná elektrárna UU obou typů se elektrická energie vyrábí.
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
VY_32_INOVACE_04_19_Tepelné elektrárny. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný výstup:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Vodní nádrže TÉMA SADY: Vlastivěda.
VY_32_INOVACE_Vac_III_10 Průmysl ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_NEŽIVÁ PŘÍRODA_OBNOVITELNÉ ZDROJE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_09_Jihočeský kraj, ZŠ praktická,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Elektrické stroje točivé
Výroba elektrické energie
Termika – Fotovoltaika
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Tepelné motory.
Výroba elektrické energie - obecná část
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
TEPELNÉ MOTORY.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Energetický průmysl ČR
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Fyzika – Tepelná elektrárna
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Energetický průmysl ČR 2.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Netradiční zdroje elektrické energie
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Vodní energie,přehrady
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Téma hodiny: Elektrárny – výroba el
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Neživá příroda - vzduch
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
zpracovaný v rámci projektu
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Člověk a voda – VODNÍ STAVBY
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ELEKTRÁRNY

• HISTORIE • JADERNÉ ELEKTRÁRNY • TEPELNÉ ELEKTRÁRNY • VODNÍ ELEKTRÁRNY • VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY SLUNEČNÍ ELEKTRÁRNY

HISTORIE ELEKTRÁREN • První elektrárny vznikly koncem 19. a začátkem 20. století. • Konstrukčně šlo o poměrně jednoduchá zařízení, jejichž hlavní součástí byl generátor poháněný buď parním strojem nebo vodním kolem. Parní stroj byl později nahrazen parní Turbínou, čímž vznikly dnešní tepelné elektrárny.

ELEKTRÁRNY V ČR Jaderné elektrárny Tepelné elektrárny Vodní elektrárny

JADERNÁ ELEKTRÁRNA Od havárie Černobylu většina zemí přestala stavět nové jaderné elektrárny a některé země začaly elektrárny i uzavírat. Teprve v posledních třech letech se Jaderná energetika začíná obnovovat.

V ČR máme dvě jaderné elektrárny TEMELÍN A DUKOVANY DUKOVANY • Jaderná elektrárna Dukovany leží na jižní Moravě, jihozápadně od města Brna. • V její těsné blízkosti je na řece Jihlavě vystavěna přečerpávací elektrárna Dalešice tvořená vodními nádržemi Dalešice a Mohelno, které současně slouží jako zásobárna vody pro jadernou elektrárnu.

TEMELÍN • Temelín se nachází v Jihočeském kraji asi 5 km jižně od města Týn nad Vltavou a 24 km severně od Českých Budějovic u obce Temelín v místech, kde stávala vesnice Temelínec • Blízkost Vltavy a vodního díla Hněvkovice zajišťuje dostatek vody pro chlazení, díky poměrně vysoké nadmořské výšce však elektrárna nemůže být ohrožena povodní.

TEPELNÁ ELEKTRÁRNA • V uhelných elektrárnách se tepelná energie získává spalováním uhlí; tato energie se předává vodě. Pára poté roztáčí parní turbínu a ta zase alternátor vyrábějící elektřinu. • Tepelné elektrárny v ČR : Chvaletice, Mělník, Počerady, Prunéřov

Schéma tepelné elektrárny

VODNÍ ELEKTRÁRNA Vodní elektrárny dělíme na: vodní elektrárny malé vodní elektrárny přečerpávací elektrárny přílivové elektrárny Vodní elektrárny v ČR : Lipno, Štěchovice, Dlouhé stráně, Slapy

VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA • Větrné elektrárny vyrábějí elektrickou energii přeměnou z kinetické energie vzduchu proudícího oblastmi s různým atmosférickým tlakem. • Elektrárna je obvykle tvořena vysokým sloupem, jehož vrcholu je umístěna hřídel s větrným kolem nebo vrtulí.

SLUNEČNÍ ELEKTRÁRNY Solární elektrárny (nebo také sluneční elektrárny) získávají energii ze slunečního záření. Tuto energii přeměňují na energii elektrickou buď přímo prostřednictvím fotoelektrických článků pracujících na principu fotoelektrického jevu, nebo prostřednictvím ohřevu média v solárních kolektorech.

VYPRACOVALA : PAVLA PAJEROVÁ 9.A