Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace: Tomáš Orálek Marek Smital.  Vlastnosti navigací porovnáme na vybraných příkladech:  TomTom  Dynavix  Garmin  Mio.
Advertisements

Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Vývoj počtu společnosti řízených z daňově výhodnějších oblastí Ředinová Hana Paseková Marie.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Státy Evropy regionální dělení.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Optimalizace daní a odvodů podniku Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
. Účetní systémy 2 Účetní systémy 2 4. přednáška 4. přednáška IAS / IFRS IAS / IFRS ( ú v o d ) ( ú v o d )
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Účetní systémy ve světě 4. přednáška PS 2. konz.KS.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Právní formy podnikání »Veřejná obchodní společnost (1 příklad) »Komanditní společnost (1 příklad) »Akciová.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Mezinárodní zdanění Okruhy ke zkoušce. Okruhy k ústní zkoušce 1. Daňová rezidence, vnitrostátní a mezinárodní dvojí zdanění (1. kapitola ve skriptech)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Zamezení dvojího zdanění
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Doc. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Katedra.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Prof. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Katedra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie Daňové a odvodové zatížení podnikatelů v ČR Autor bakalářské práce:Lucie Minaříková Vedoucí.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Soustava veřejných rozpočtů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Struktura a vypořádání hospodářského výsledku v dané obchodní korporaci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
HAZARD V ČÍSLECH.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Dělení zisku ve v.o.s, k.s. a a.s.
Úvod do finanční vědy a financí
Konflikt daňových příslušností
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Úvod, základní principy a cíle
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Doc. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Katedra Finančního práva a finanční vědy

Daňové systémy korporátní daně a dvojí zdanění Problematika dvojího zdanění – právní x ekonomické Právní (1 předmět + 1 subjekt) = zejména otázka mezinárodního práva Ekonomické (1 předmět + 2 subjekty)=nerozdělený x rozdělený zisk – zejména otázka vnitrostátního práva

Pojetí korporátní daně Integralistické pojetí - je postaveno na kritice ekonomického dvojího zdanění, kdy je ve skutečnosti nejprve zdaněn příjem (zisk) na úrovni firmy, a poté ještě rozdělený zisk na úrovni poplatníka fyzické osoby, a to buď jako daň z dividendy (rozděleného zisku) nebo ve formě daně z příjmu fyzických osob. Absolutistické pojetí - dvojí zdanění podporuje, vychází z premisy, že firmy jsou samostatnou právní jednotkou s vlastními rozhodovacími procesy, jež využívají veřejné služby a za zmíněné platí daně.

Ekonomické dvojí zdanění u korporací zejm. otázka daň z příjmu právnických osob x srážková daň z rozděleného zisku, 3 možnosti: (1) v plné výši, (2) částečné, (3) nulové,  rozdílné systémy zdaňování korporací.

Systémy zdanění korporací nulová integrace částečná integrace plná integrace zápočet na úrovni firmy zápočet na úrovni osoby odpočet dividend dělená sazba imputační systém rozvrhový systém 1) NULOVÁ INTEGRACE: Klasický a modifikovaný klasický systém, 2) ČÁSTEČNÁ INTEGRACE: na úrovni firmy a osoby, 3) PLNÁ INTEGRACE: Eliminace zdanění rozděleného zisku (dividend…).

Rozdíly v jednotlivých systémech Klasický systém - plné ekonomické dvojí zdanění, malé ekonomiky: Rakousko, Belgie, Nizozemí, ČR, modifikace: Dánsko, Portugalsko, Polsko, Japonsko či USA, Odpočet dividend – není obvyklý, nevyužívá se v OECD, Dělená sazba – diferencované zdanění rozděleného a nerozděleného zisku, není obvyklý, nevyužívá se v OECD (naposledy 2002 Polsko), Imputační systém – na úrovni osoby je započtena daň ze zisku firmy, plná (Austrálie, Zéland, Mexiko), částečná (Kanada, Korea, Británie), Rozvrhový systém – zdanění části dividend, Německo, Francie, Finsko Plná integrace – Slovensko, Lotyšsko.

Vývoj zdanění korporací v novém tisíciletí: klasický systém

Vývoj zdanění korporací v novém tisíciletí: další systémy

Systémy zdanění korporací v EU

Problematika daňových rájů Řešíme otázku podnikatelských subjektů (korporací). Řešíme otázku daně z příjmu, tzn. z nerozděleného a rozděleného zisku. Analyzujeme vývoj systémů zdanění korporací v OECD. Hledáme limitně výhodné podnikatelské prostředí v Evropě = daňové ráje. Hledáme doporučení de lege ferenda pro ČR a hodnotíme reformu veřejných financí.

Daňový ráj můžeme definovat jako zemi limitně výhodnou pro podnikání z daňového hlediska; exante přístupem a expost přístupem. Exante přístup= zejména daňová sazba daně z příjmu PO a dividend; další kritéria. Expost přístup=počet offshore společností v zemi. Důvody boje proti daňovým rájům: omezení využívání daňových rájů organizovaným zločinem, zajištění vyšších daňových výnosů ve vyspělých zemích, zajištění vyšší kontroly nad mezinárodním pohybem kapitálu.

Kritéria výhodnosti daňového prostředí u PO (daňového ráje) Nominální daňová sazba u nerozděleného zisku Nominální daňová sazba u rozděleného zisku Daňově uznatelné náklady, zejm. odpisy Ostatní daně (DPH, odvody) Ostatní faktory (utajení informací, způsob založení…) Rozdílné postavení rezidentů a nerezidentů

Daňové ráje v Evropě Počet offshore společností, resp. daň sazba (Andorra, Monaco, Lichtenštejnsko, San Marino, Kypr, Irsko) Daňové ráje v EU: Kypr Irsko Slovensko?

Nominální sazby korporátní daně ve vybraných zemích EU Systém CIT PIT CIT+PIT Kypr modifikovaný klasický 10%/25% 15%/25% 23,5% Irsko klasický 12,5%/ 20/25% 20%/41% 30% Slovensko plná integrace 19% 0% Česká republika 15% 31,1%

Závěry a shrnutí Noví členové EU snižují výrazně korporátní daně – následují původní členové = daňová konkurence vede k daňové harmonizaci… Současné návrhy legislativních změn – eliminace zdanění dividend, poslanec Doktor – nereálné? Snižování nominální sazby DPPO – realita, možnost pokračování?? Modifikovaný resp. imputační nebo rozvrhový systém?? Irsko a Kypr – jedna z možných cest pro ČR?? Slovensko – další z možných cest pro ČR??

Děkuji za pozornost

Děkuji za pozornost