Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_566 Výkup mléka a výroba olejů - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 20.11.2012 Datum a místo ověření: 09.01.2013 Druh učeb. materiálu: Test Anotace: kvalita mléka, výkup, hodnocení, suroviny pro výrobu olejů, postup, vedlejší produkty Klíčová slova: mléko, kvalita, cena, olej, řepka, šrot, pokrutiny Metodický pokyn: Určeno k ověření znalostí Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
1 celkový počet mikroorganismu je ukazatel zdraví stáda způsobu dojení hygieny dojení kvality krmiva
2 procento tuku v mléce se pohybuje kolem: 0,9 % 4,7 % 3,5 % 3,9 %
3 procento bílkovin v mléce se pohybuje kolem: 0,9 % 4,7 % 3,5 % 3,9 %
4 při tvorbě výkupní ceny 1 l mléka tvoří největší část příplatek: za 1 litr mléka za 1 % tuku za 1 % bílkovin za kvalitu
5 mlezivo je: mléko produkované 5. den po otelení mléko produkované 5 dnů před otelením mléko produkované 5 dnů po otelení mléko krav se zánětem mléčné žlázy
6 řepka olejná obsahuje: až 25 % oleje až 35 % oleje až 45 % oleje
7 maximální vlhkost řepky při skladování a výrobě je: 8 % 12 % 16 % 45 %
8 dříve obsahoval řepkový olej rakovinotvornou - karcinogenní? glykosinoláty kyselinu linolovou kyselinu linoleovou kyselinu erukovou
9 hydratace olejů znamená? odstranění zápachu odstranění rostlinných zbytků změna vůně odstranění slizovitých částí
10 nejvyšší obsah oleje zůstává po vylisování v: pokrutinách při lisování za studena pokrutinách při lisování za tepla extrahovaných šrotech za tepla extrahovaných šrotech za studena
Správné odpovědi
1 hygieny dojení celkový počet mikroorganismu je ukazatel zdraví stáda způsobu dojení hygieny dojení kvality krmiva
2 procento tuku v mléce se pohybuje kolem: 0,9 % 4,7 % 3,5 % 3,9 %
3 procento bílkovin v mléce se pohybuje kolem: 0,9 % 4,7 % 3,5 % 3,9 %
4 při tvorbě výkupní ceny 1 l mléka tvoří největší část příplatek: za 1 litr mléka za 1 % tuku za 1 % bílkovin za kvalitu
mléko produkované 5 dnů po otelení mlezivo je: mléko produkované 5. den po otelení mléko produkované 5 dnů před otelením mléko produkované 5 dnů po otelení mléko krav se zánětem mléčné žlázy
6 až 45 % oleje řepka olejná obsahuje: až 25 % oleje až 35 % oleje
7 8 % maximální vlhkost řepky při skladování a výrobě je: 12 % 16 % 45 %
8 dříve obsahoval řepkový olej rakovinotvornou - karcinogenní? glykosinoláty kyselinu linolovou kyselinu linoleovou kyselinu erukovou
9 hydratace olejů znamená? odstranění zápachu odstranění rostlinných zbytků změna vůně odstranění slizovitých částí
10 nejvyšší obsah oleje zůstává po vylisování v: pokrutinách při lisování za studena pokrutinách při lisování za tepla extrahovaných šrotech za tepla extrahovaných šrotech za studena