Bydlení a zdraví Mgr. Aleš Peřina, Ph. D..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se vám dýchá?.
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Znečištění ovzduší a zdraví
Cca 100 zaměstnanců cca 60 zaměstnanců.
KOUŘENÍ.
Plíce po 20 letech kouření
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
95% konfidenční interval
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Klinická propedeutika
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Aktivní čištění vzduchu 99,99% redukce organických částic ve vzduchu Sterilizátor vzduchu Tichý provoz Bez mechanických filtrů Bez dodatečných náplní.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší , Ostrava
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Aromatické uhlovodíky (Areny)
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Nejdůležitější produkty organické chemie
Dýchací soustava II.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Ing.Miroslava Rýparová
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
BYDLENÍ A ZDRAVÍ JSOU NAŠE DOMOVY, ŠKOLY CENTREM BEZPEČÍ A ZDRAVÍ?
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Významné areny 1.
Konference ČKAIT – 14. dubna 2015 Ing. Zuzana Mathauserová
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RIZIKA ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ
VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň Třetí úroveň –Čtvrtá úroveň »Pátá úroveň 1 Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO a MAGISTERSKÉHO STUDIA LF
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti EKOLOGICKÉ ASPEKTY PALIV.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Definice, základní pojmy
SROVNÁNÍ KLASICKÉ CIGARETY A ELEKTRONICKÉ CIGARETY Z hlediska složení, procesu kouření a zplodin vznikajících při kouření Chemická analýza E-liquidů RNDr.
Hygiena práce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.. Fyziologie slyšení Fyzikální podstata hluku Zvuk mechanické kmitání pružného prostředí Hz (Hertz): počet kmitů za sekundu Frekvenční.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Epidemiologicky rizikové potraviny
Vliv člověka na ovzduší
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Číslo v digitálním archivu školy
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Bydlení a zdraví Mgr. Aleš Peřina, Ph. D..
Zdraví a jeho determinanty
Epidemiologicky rizikové potraviny
Bydlení a zdraví Mgr. Aleš Peřina, Ph. D..
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Bydlení a zdraví Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Vnitřní prostředí/ovzduší (indoor) Nemá přímé spojení s venkovním ovzduším, je ovlivňováno vnitřními zdroji, takže se  svým složením významně liší od venkovního ovzduší Byty Pobytové místnosti školy, ubytovací zařízení, zdrav. zařízení  a USP, stavby pro obchod a shromažďování většího počtu osob V určitých případech může indoor plnit i funkci pracovního prostředí (nemocniční pokoj je pro pacienta pobytovým prostředím, ale pro zaměstnance pracovním prostředím s odlišnými nároky!) Viz prezentace na SZU: http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/ovzdusi/konz_dny_a_seminare/2009/02_vzorkovani_ovzdusi.pdf

Indoor a zdraví Účinky akutní Účinky dlouhodobé Dostavují se po jednorázové či opakované expozici Převládá iritační účinek na sliznice (slzení, pálení, suchost v krku), možno bolesti hlavy, závratě, únava Účinky dlouhodobé Dostavují se až po dlouhodobé a opakované expozici Zvýšená nemocnost na choroby respirační, kardiovaskulární, zvýšené riziko vzniku novotvarů Vždy v závislosti na individuální vnímavosti (věk, fyziologický stav, přidružená onemocnění). Množství confounderů omezuje průkaznost epid. studií.

Kontaminanty vnitřního ovzduší Plísně a jiné mikroorganismy z nadměrné vlhkosti Chemické látky VOCs (barvy, laky, úklidové prostředky), spalování fosilních paliv, ETS – environmentální tabákový kouř Fyzikální faktory Hluk radon, azbest (stavební materiály)

Typy nemoci z bydlení Infekční Neinfekční Vnější příčiny nemocnosti Virové a bakteriální (respirační) infekce zejména v obdobích epidemiologického výskytu Legionářská nemoc (Legionella pneumophila) Tuberkulóza (nízký hygienický standard) Zoonózy (chlamydiové infekce ptáků, leptospiróza) Neinfekční Alergie: plísně, nepatogenní mikroorganismy (produkce MVOCs a charakteristický zápach nevětraných prostor), roztoči, zbytky srsti, pyly a prachy roztoči, srst, pyly Nádorová onemocnění, nezřídka v souvislosti s expozicí chemickým látkám (ETS) Vnější příčiny nemocnosti Úrazy, otravy (oxid uhelnatý) Bez barvy a zápachu Tvořící CO-Hb Hypoxie Smrt

Legionella pneumophila Co způsobuje? Legionářskou nemoc: pneumonie s úmrtností až 80 %. Proč zrovna legionářská? Popsáno v r. 1976 ve Filadelfii jako nákaza získaná v hotelu u příležitosti konání kongresu amerických legionářů.  Odhaduje se, že až  13 % všech pneumonií způsobuje L. pneumophilla Pontiacká horečka: bakteriální infekce HCD se spontánní úpravou Infekční dávka: velmi vysoká (více než 100.000), pokud není postižena osoba se sníženou imunitou RR AIDS = 42, malignita = 20, diabetes mellitus = 2 atd. Ničí běžný záhřev i dezinfekční prostředky, ale i to nebývá dodrženo (zanedbání údržby klimatizace) http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/Legionelozy_verejne_informace_2012.pdf?highlightWords=legionela http://legionella.cz/legionella-a-zdravi/

Prach Particulate Mater PM10, PM2.5, PM1…, v závislosti na technických možnostech měření Menší částice ( 2,5 µm) snadněji pronikají do nižších etáží respiračního systému (též respirabilní frakce) Účinky Inertní, iritační, senzibilizující, mutagenní, karcinogenní Zdroje Venkovní ovzduší Vnitřní: domácí činnosti, kutilství, chov zvířat, kouření Vláknité prachy (azbest): podmínkou účinku je expozice volným částicím v ovzduší Ad azbest: problém, až když jsou zahájeny stavební aj. práce.

Chemické faktory I. - produkty spalování Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) Součást „black smoke“, směs látek. Nízká akutní toxicita, ale silný karcinogen lokálně i celkově (po vstřebání) Benzo(a)Pyren: inhalační karcinogen IARC-1 Exces lifetime cancer risk 1/10.000 … 1,2 ng/m3 Oxid dusičitý (NO2) Produkt spalování látek s vysokým obsahem dusíku (vaření na plynu). Zvyšuje bronchiální reaktivitu (astma bronchiale), snížení funkcí slizniční bariéry, akutní bronchitida. Oxidy dusíku působí často ve spojení s PM, toxicita pro imunitní systém sliznic

Chemické faktory II. - těkavé organické látky (VOCs) Formaldehyd Iritační a karcinogenní účinek (IARC 1) stavební materiály a spotřební předměty. Čichový práh 0,36 mg/m3, iritace 0,1 mg/m3  (=hodinový limit),  Benzen  Toxický pro krvetvorbu: mechanismus cytotoxického účinku není zcela prozkoumán, na základě epid. studií jasná souvislost s akutní myeloidní leukemií (profesionální).  Inhalační karcinogen IARC-1  Exces lifetime cancer risk 1/10.000 … 17 µg/m Toluen, xyleny, styren, trichlorethylen, tetrachlorethylen Dráždivé a narkotické účinky (v uvažovaných koncentracích jako nespecifické bolesti hlavy), trichlorethylen dáván do souvislosti s non-hodgkinovými lymfomy Podprahové působení ve směsi, v prac. prostředí koncentrace obvykle vyšší Tumor z Leydigových buněk je nádor varlat, vztahuje se propočet karcinogenního rizika. Lékařské zdroje uvádějí nejasnou příčinu tumoru. Z lékařského hlediska benigní s dobrou prognózou, z hygienického hlediska riziko zhoršení zdravotního stavu populace Tetrachlorethylen – toxické účinky. Benzen, toluen, styren, xylen – zřejmě jen dráždivé účinky, ale VOCs působí ve směsích a pravý účinek může být obtížné odhadnout

ETS: Environmental tobacco smoke Dým z doutnající cigarety/doutníku/dýmky + vydechovaný vzduch kuřákem Cigaretový kouř směs více než 5.000 látek, z toho 74 karcinogenů. Suspendovaný částice < 2,5 µm, PAU, nikotin, tabákově specifické nitrosaminy (NNK), oxid uhelnatý, radioizotopy Diskomfort, iritace, poruchy imunity, SIDS, CHOPN, ICHS, leukemie (benzen)

Syndromy spojované s bydlením Syndrom nemocných budov (SBS – „Sick Building Syndrome“) Nevhodné mikroklimatické podmínky (teplota, relat. vlhkost, proudění vzduchu) hlavně v klimatizovaných budovách, fotochemický smog, formaldehyd Dráždivé účinky u všech exponovaných osob Syndrom přecitlivělosti Souvislost s různými chemickými látkami v prostředí, dráždivé účinky jen u vnímavých osob Prevalence 5 až 15 %, možný též psychogenní původ

Co s tím? Přirozené × umělé větrání v celkovém či místním provedení. Přetlaková × rovnotlaká × podtlaková soustava Význam Úprava mikroklimatických podmínek Epidemiologický Snížení koncentrací znečišťujících látek S výjimkou havarijních situací není nutná obnova obsahu 02 Pro optimální podmínky vnitřního prostředí jsou nepostradatelná režimová opatření a stavebně-technický stav budovy. Sorbenty, filtry, pračky vzduchu či "chytré" nátěrové hmoty (fotokatalytický účinek TiO2) mají jen omezenou účinnost v závislosti na stupni znečištění a velikosti molekuly.