Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Česká republika-5 Průmysl
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Iva Lulayová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_14.
Západní Evropa.
Vývoj hospodářství 18.st. průmyslová revoluce- Anglie → ZE vůdčí postavení v hospodářství, politice i kultuře až do poloviny 20.st. 2. sv. válka→ zásadní.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
PRŮMYSL.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_010
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY 2 PRŮMYSL.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Střední Evropa Severní Evropa Západní.
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Zpracovatelský průmysl
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
FRANCIE Jan Dušek.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Severní Evropa Švédsko
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
vhodné přírodní podmínky – mírný pás mechanizace, kvalifikovaní pracovníci soběstačnost ve výrobě základních potravin.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Eva Písková Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_29_Vývoj hospodářství ČR Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_483.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
VY_52_INOVACE_33_02_opakování průmyslu Evropy 3. snímek – průmyslová výroba 4. snímek – elektrotechnika a elektronika 5. snímek – chemický průmysl a.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ PRŮMYSL
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Světový průmysl sekundární sektor
NORSKO SE ROZKLÁDÁ NA POLOOSTROVĚ
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ PRŮMYSL 2018/5/5
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Průmysl ČR Číslo: EU DUM 6_13 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
zpracovaný v rámci projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0464 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM Mgr. Hana Polanecká Název DUM Evropa – průmysl Kód DUM VY_32_INOVACE_6.1.9 Datum vytvoření 7. 8. 2013 Předmět Zeměpis Tematická oblast Evropa Výstup ŠVP Žák zdůvodní, proč patří Evropa k hospodářsky nejvyspělejším oblastem světa. Anotace DUM Materiál obsahuje hlavní rozdělení průmyslových odvětví. Metodický popis Materiál názorně pomáhá pochopení tématiky dělení průmyslu. Hodnocení Materiál byl  názornou pomůckou a zpestřením této problematiky. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

EVROPA - PRŮMYSL

Zopakujte si: Které suroviny potřebuje hutnictví? Které suroviny potřebuje chemický průmysl? Jak se nazývá nerost, ze kterého se vyrábí palivo pro jaderné elektrárny? Znáte jaderné elektrárny, které se nacházejí v ČR? Čím konkurují Evropě „asijští tygři“?

P R Ů M Y S L Hospodářství Evropy patří od doby průmyslové revoluce v 18. století k nejvyspělejším na světě. Na světových trzích se stále dobře uplatňují evropské výrobky všech průmyslových odvětví. Nejvíce rozvinutý je strojírenský, chemický, potravinářský a energetický průmysl.

S t r o j í r e n s k ý p r ů m y s l Nachází se většinou blízko nalezišť železné rudy a hutí, kde se železná ruda taví a vyrábí se z ní ocel. AUTOMOBILOVÝ - ohrožen asijskými výrobci SAAB, VOLVO, SCANIA - Švédsko Opel, Audi, BMW, Volkswagen - Německo Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari - Itálie Renault, Peugeot - Francie Seat – Španělsko Ikarus (autobus) - Maďarsko Airbus (letadla) - Francie

STROJÍRENSKÝ PRŮMYSL ELEKTROTECHNICKÝ Mobilní telefony: Nokia – Finsko, Ericsson – Švédsko, Bílá technika: Zanussi - Itálie, Elektrolux – Švédsko, Počítačová technika : Irsko Elektrotechnika: Siemens – Německo Měřící technika, hodinky Tissot – Švýcarsko

CH E M I C K Ý P R Ů M Y S L Je náročný na vodu a ropu, proto je umístěn hlavně ve velkých přístavech na pobřeží. PETROCHEMICKÝ – zabývá se zpracováním surové ropy např. Marseille, Le Havre Shell – V.Británie/Nizozemí, OMV - Německo GUMÁRENSKÝ Michelin – Francie, Continental Barum – ČR FARMACEUTICKÝ - výroba léků KOSMETICKÝ Vichy, Garnier – Francie, Oriflame -Švédsko

D Ř E V O Z P R A C U J Í C Í P R Ů M Y S L V zemích severní Evropy, kde rostou rozlehlé lesy (např. Finsko, Švédsko) Výroba papíru a nábytku Známé značky: Ikea – nábytek Švédsko

P O T R A V I N Á Ř S K Ý P R Ů M Y S L Vyspělý, vytvoří asi 50% ze světové produkce. Je umístěn v zemědělských oblastech, případně v blízkosti měst, což je důležité z hlediska velkého počtu spotřebitelů a trvanlivosti výrobků. Nestlé - Švýcarsko Knorr, Maggi – Německo Jameson, Guiness - Irsko

T E X T I L N Í p r ů m y s l Je v Evropě rozšířen od dob průmyslové revoluce. V poslední době se jeho výroba omezuje, protože je trh nasycen zbožím z Asie. Soustřeďuje se hlavně v oblastech: Pěstování lnu a chovu ovcí – Velká Británie V místech, kde má tradici - Itálie, Francie, Německo Světoznámé značky: Chanel – Paříž, Versace – Řím, HαM – Švédsko.

E n e r g e t i c k ý p r ů m y s l Ve výrobě elektrické energie zaujímá Evropa 1. místo na světě. Hlavním zdrojem k získávání energie bylo už v dobách průmyslové revoluce uhlí. To je používáno v tepelných elektrárnách, které vyrobí v Evropě víc než 50% elektřiny. Jaderné elektrárny – ve státech, kde je nedostatek levných paliv a kde je velká spotřeba elektrické energie, např. Francie, Belgie. Vodní elektrárny – státy s prudkými, velkými řekami, např. Norsko, Rakousko, Rusko Další typy: solární, větrné, pobřežní, geotermální elektrárny

Seznam použitých zdrojů: HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-148-1.