zkoumáme vodní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrobiologie na řece Ostravici
Advertisements

Ekologické indikátory
Monitoring bezobratlých říčních živočichů
Půdy:.
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Fyziologie mikroorganismů
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Voda Veronika Drzková, 2.E.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Voda a vzduch = základ života
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
PEDOSFÉRA.
Zpráva o stavu akvária č. 5 Radim Slabý Martin Musil Jindřich Hušek.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Ekosystémy.
Pěstování akvarijních rostlin
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
RYBNÍK JAKO CELEK.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
Co jsme již poznali.
VODA.
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Utíká ti trepka! Karolina Lavrinčiková, Laura Miklasová, Martina Navrátilová, Denisa Tomanová, Lucie Volná, Magdaléna Zacpalová VI. a.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Přírodní činitelé.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Pedosféra.
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Fosfor Vytváří molekuly P4.
ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY.
Rostliny - význam a jejich dělení.
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Půdy.
Transkript prezentace:

zkoumáme vodní prostředí Červen 2017 zkoumáme vodní prostředí Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570

BOV Jak zaujmout žáky 2. stupně, jak v nich podnítit chuť objevovat? Příběh jejich vrstevníka Grafická podoba přístupná dnešní rychlé generaci Trocha napětí a záhada

BOV Výchozí situace: Po vypuštění ulovených živočichů do rybníka někteří nepřežili. Proč? Hypotéza 1: Voda v rybníce byla znečištěná, proto citlivější druhy zahynuly. Hypotéza 2: Živočichové pocházeli původně z jiného vodního prostředí. Hypotéza 3: Vlastnosti vody v rybníce a v potoce nejsou stejné. Způsob ověření hypotéz: 1 – sledování výskytu vodních živočichů v rybníce a v potoce 2 – srovnání chemických a fyzikálních vlastností vody v rybníce a v potoce

Záznamový arch

Odlovy ve vodním prostředí Miska, lžíce, štětec, pinzeta, krabičková lupa Síťky a síta- potok Krabička s lupou a vodní lupa Planktonka - rybník http://www.educaplay.cz/vodni-lupa-sada-8-ks/ obchod.geology.cz

Bioindikátory čistoty vody

Další charakteristiky vodního prostředí Fyzikální a další vlastnosti: Teplota vody - °C Rychlost proudu – m/s Mechanické znečištění – bez jednotky – zjišťuje se pomocí filtračního papíru a trychtýře Substrát na dně – bez jednotky – kameny, písek, bahno Vodní rostliny – bez jednotky – jsou či nejsou přítomny, které druhy Chemické vlastnosti: Tvrdost – celková a uhličitanová – stupně dgH a dkH pH – nemá jednotku Dusičnany (NO3) – mg/l Dusitany (NO2) – mg/l Chlor (Cl2) – mg/l Kyslík (O2) – mg/l Fosfor (P) – mg/l

fyzikální testy - pomůcky Teplota – teploměr na provázku Rychlost proudu – měřicí pásmo, plovoucí předmět, např. pingpongový míček Mechanické znečištění – trychtýř, filtrační papír Substrát – síta o známém průměru ok, ale postačí hodnocení hmatem a pohledem

Chemické testy EASY TEST – papírkový test – stanovení 6 vlastností vody – pH, tvrdost vody a koncentrace významných látek ve vodě Dusičnany (NO3) a dusitany (NO2) - mg/l jejich přítomnost signalizuje rozkladné procesy odumřelých organismů ve vodě, vyšší obsah bývá způsoben organickým znečištěním (výkaly, moč, hnojiva) pH – koncentrace disociovaných molekul vody. Ovlivňuje chemickou formu ostatních látek ve vodě a tím jejich dostupnost pro živé organismy. Na stupnici 0-14 je neutrální hodnota 7. Tvrdost vody – obsah rozpouštěných nerostů ve vodě, nejčastěji se sleduje vápník a hořčík, který se do vody dostane rozpouštěním některých minerálů. Nesprávné množství významně ovlivňuje metabolismus organismů, může i narušit činnost vnitřních orgánů. Chlor (Cl2) – mg/l Přirozeně ve vodě není, přidává se při čištění vody, do přírody z odpadních vod či ze vzduchu. Povolená koncentrace až 0,005 mg/l při pH 6.

Chemické testy Bezpečnost práce: Činidla obsahují žíraviny, je potřeba používat ochranné rukavice a brýle. Při práci je přísně zakázáno jíst a pít! Kyslík (O2) – mg/l Potřebují všichni živočichové i rostliny. Vliv na obsah – teplota a pohyb vody, velikost vodní hladiny, množství živočichů a rostlin. Při obsahu menším než 0,5 mg/l už většina živočichů není schopna přežít. Fosfor (P) – mg/l Nutný pro dobrý růst rostlin. Zvýšený obsah způsobuje nadměrný růst vodních řas a sinic, což má negativní vliv na život ve vodě. Přirozený zdroj fosforu - rozpouštění minerálů a hornin, rozklad vodních organismů. Nadměrná eutrofizace – z hnojiv a odpadních vod (exkrementy, prací prášky, prostředky do myčky).

Výsledek srovnání vodních prostředí Stejné výsledky – celková tvrdost vody, obsah dusičnanů i dusitanů, obsah chloru neměřitelný v obou prostředích Rozdíly: rybník potok Živočichové Splešťule, bodule, klešťanka, okružák, bruslařka, šídlo Splešťule, chrostík, jepice, ploštěnka, pijavka, chobotnatka Povrch dna bahno, písek bahno, písek, kameny, větve Rostliny řasy, vyšší rostliny pouze drobné řasy Teplota 20°C 16°C Rychlost proudu 0 m/s 0,16 m/s Obsah kyslíku 4 mg/l 6 mg/l Obsah fosforu 0,5 mg/l 0 mg/l

Výsledek srovnání vodních prostředí Hypotéza 1: Voda v rybníce byla znečištěná, proto citlivější druhy zahynuly. Hypotéza 2: Živočichové pocházeli původně z jiného vodního prostředí. Hypotéza 3: Vlastnosti vody v rybníce a v potoce nejsou stejné. Výsledek 1: V rybníce žijí jiní živočichové než v potoce. Výsledek 2: Obsah chemických látek ve vodě rybníka i potoka nepřesahuje limit pro označení vody jako znečištěné. Je velmi podobné, zřejmě proto, že potok je přítokem onoho rybníka a vlévá se do něj už 300 m od místa, kde jsme prováděli srovnání. Výsledek 3: Voda v rybníce je teplejší a obsahuje víc fosforu, roste v ní víc rostlin. Voda v potoce je chladnější, proudí, obsahuje víc kyslíku. Závěr: Živočichové, kteří uhynuli po vypuštění do rybníka, žili přirozeně v potoce, kde má voda odlišné chemické a fyzikální vlastnosti. Podmínky v rybníce jim pro život nevyhovovaly.

CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST donátor Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570