„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV16 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematický okruh Bezpečnost práce na pracovišti Téma Předpisy BOZP Ročník 3. Jméno autora Věra Bozděchová Datum tvorby DUBEN 2013 Anotace Žáci se seznámí s předpisy BOZP na pracovišti . Materiál je určen pro žáky 3.ročníku oboru obchodník i prodavač v odborném výcviku
Pracuj pouze se zařízením a vykonávej jen ty činnosti, pro které splňuješ kvalifikační předpoklady, pro které jsi byl proškolen Se stroji můžeš pracovat pouze po proškolení a pod dohledem osoby starší 18-ti let
Dodržuj požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Zásady bezpečného chování na pracovišti Nerozptyluj svou pozornost a soustřeď se na práci, nepřipusť nevhodné žertování na pracovišti, bývá často zdrojem úrazu
Řiď se pokyny , instrukcemi a místními provozními předpisy Dodržuj stanovený pracovní režim
Používej při práci ochranné pracovní pomůcky, účinné proti riziku možného ohrožení tvého zdraví
Seznam se se zásadami poskytování první pomoci při úrazu. Jsi-li svědkem pracovního úrazu, poskytni postiženému pomoc s ohledem ke svým možnostem a schopnostem a úraz ohlas jeho nadřízenému
Kontrolní otázky: Kdy můžeš pracovat se stroji a zařízením v prodejně? a) pokud je mi 16 let, tak mohu používat všechny stroje b) mohu pracovat pouze se zařízením a stroji, pro které jsem byl vyškolen a pro které splňuji kvalifikační předpoklady
Pokud jsem svědkem pracovního úrazu , tak: a) urychleně opustím pracoviště, abych se nezranil i já b) poskytnu v rámci možností první pomoc (nesmím ohrozit své zdraví) a nahlásím úraz nadřízenému pracovníkovi
Řešení: otázka č. 1 b) otázka č. 2 b)
Zdroje : Novotný Mojmír. Obchodní provoz pro SOU. Fortuna 2003. ISBN 80-7168-845-2 http://www.gastrotechno.cz/ http://www.e-bozp.cz/dok_demo/2skoleni.htm
Děkuji za pozornost Konec