NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Metodický výklad výzvy
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Identifikační kód programu: LO Identifikační kód programu: LO.
Identifikační kód programu: LO Identifikační kód programu: LO.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
1 Název Programu INTER-EXCELLENCE Termín vyhlášení: březen 2016 Doba trvání: 2016 – 2024 Poskytovatel v průběhu tohoto období opakovaně vyhlašuje veřejné.
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Individuální projekt OP VVV
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
NÁVRAT Informativní seminář 7. října
NPU I - Průběžné hodnocení 2017:
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Operační program VaVpI spuštěn
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
OP VVV.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Transkript prezentace:

NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II) Legislativní rámec Identifikační kód programu: LQ

Zaměření programu NPU II NPU II (Národní program udržitelnosti II) = program výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podle § 2 odst. 2 písm. h) zák. č. 130/2002 Sb. (dále jen „Zákon“) Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne 17.6.2014 (slučitelnost určitých kategorií podpory s vnitřním trhem EU), dále jen „Nařízení“). Schválen usnesením vlády České republiky ze dne 19.června 2012 č. 445. Vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. ,

Zaměření programu NPU II - 2 Bude podporován další rozvoj a udržitelnost projektů nových evropských center excelence, regionálních a dalších typů výzkumných center vybudovaných v ČR v letech 2007-2015 za finanční spoluúčasti Evropského fondu pro regionální rozvoj (dále jen „Centra“), jejichž hlavní činností, pro kterou byla tato Centra zřízena, je činnost v oblasti výzkumu a vývoje (dále jen „VaV“).

Zaměření programu NPU II -3 Centra musí dále splňovat současně tyto podmínky: obsahují významný podíl výzkumné infrastruktury, jejich hlavní činností, pro kterou byla tato Centra zřízena, je činnost v oblasti výzkumu a vývoje, náklady na jejich vybudování převýšily 50 mil. €.

Doba trvání programu NPU II Období trvání programu NPU II: 2016-2020 čerpání podpory i řešení všech projektů programu NPU II musí být ukončeno nejpozději k 31. 12. 2020 Podpora pouze víceletých projektů v délce trvání nejvýše 5 let, tj. 60 kalendářních měsíců Program NPU II se nedělí na podprogramy Veřejná soutěž bude vyhlášena koncem března 2015

Cíle programu NPU II Hlavní cíl: Zajištění dlouhodobě udržitelného financování center vybavených moderní, často jedinečnou infrastrukturou, produkujících v mezinárodním měřítku vynikající výsledky výzkumu, včetně výsledků aplikovatelných v praxi, vytvářejících silná strategická partnerství s prestižními výzkumnými pracovišti (soukromými i veřejnými) v ČR i zahraničí, která přispívají k větší integraci českých VaV týmů s předními mezinárodními výzkumnými organizacemi a evropskými výzkumnými infrastrukturami a která přispějí k rozvoji lidských zdrojů ve výzkumu prostřednictvím doktorských studijních programů a přilákáním kvalifikovaných výzkumníků z ČR i ze zahraničí;

Cíle programu NPU II - 2 Podpora rozvoje center směrem ke splnění požadavků kladených na velké infrastruk- tury a k případnému budoucímu začlenění center do skupiny národních velkých infrastruktur. Každé Centrum může zajišťovat svoji udržitelnost vždy nejvýše jedním projektem programu NPU II nebo jedním projektem synergického opatření na podporu udržitelnosti Center, kterým je např. Národní program udržitelnosti I - NPU I.

Uchazeči - rozsah V současné době se předpokládá – pro celý program NPU II - především účast 6 center vybudovaných v rámci prioritních os 1 a 2 Operačního programu Výzkum a vývoj pro Inovace.

Způsobilost uchazeče Uchazeč musí prokázat, že úspěšně ukončil v příslušném operačním programu řešení projektu Centra nebo že jej ukončí nejpozději do 31. prosince 2015. V případě fázování byla do tohoto data ukončena ucelená technologická část. Pokud nebyl stávající projekt ještě ukončen, předloží žadatel tzv. dobrozdání Řídícího orgánu OP VaVpi, prokazující, že nejsou známy žádné překážky bránící úspěšnému dokončení projektu Centra.

Způsobilé náklady projektu Osobní náklady Kapitálové náklady do výše 50% pořizovací ceny na pořízení a obnovu hmotného a nehmotného majetku Běžné provozní náklady Další provozní náklady (cestovní náhrady, publicita, ochrana práv, …) Služby externích dodavatelů Doplňkové náklady (full cost, nebo max. 20% běžných)

Výše podpory Návrh projektu musí pokrýt komplexní potřeby základního zabezpečení vybudované výzkumné infrastruktury Center. Podpora bude určena na pokrytí části mzdových nákladů zaměstnanců a studentů uchazeče a případně dalších účastníků projektu, kteří se podílejí na jeho řešení, na pokrytí části provozních a doplňkových nákladů Center a na pokrytí části nákladů na reinvestice (obnovu vybavení Centra). Celková výše podpory může dosáhnout v průměru nejvýše 50 % nákladů na činnost Centra souhrnně za celou dobu řešení projektu. Ty by měly zhruba odpovídat odhadu provozních nákladů původního Centra.

Výše podpory - 2 Povinný podíl neveřejných prostředků (prostředky poskytnuté EU bez vlivu členského státu nejsou státní podporou) v rozmezí přibližně od 30 do 60 % (dle výše přiznané podpory), které musí příjemce a další účastníci projektu společně vynaložit na realizaci projektu, by měl přispět k dosažení dostatečné motivace k efektivnímu využití podpory při realizaci projektu a k efektivnímu uplatňování práv k výsledkům a k implementaci dosažených výsledků v praktických aplikacích. Minimální podíl spolufinancování projektu není pevně stanoven s ohledem na možnost zastoupení všech kategorií výzkumu, možnosti účasti výzkumných organizací a maximální povolené míry podpory pro základní výzkum v souladu s obecným nařízením o blokových výjimkách.

Očekávané výsledky projektu NPU II Předpokládá se vytváření těchto typů výsledků VaV: Nejméně 1 nový unikátní výsledek typu J – článek v odborném periodiku (časopise), D – článek ve sborníku nebo B – odborná kniha na 1 klíčového výzkumného pracovníka centra ročně (nejméně pak 10 výsledků za centrum ročně), Nejméně 1 nový výsledek typu P – patent nebo jiný výsledek chráněný podle zvláštních právních předpisů, případně výsledky typu N a jiné pro každý projekt za celou dobu řešení projektu.

Hodnotící kritéria Rozšíření a zlepšení výzkumu Plnění vědecké strategie centra Stabilní a efektivní řízení centra Rozvoj lidských zdrojů Socioekonomické dopady centra

Financování 2016 Plán NPU II 1100 000 000 Kč Požadavky Center 834 641 099 + 78 891 000 K dispo zici 375 977 000 Kč

Financování VI NPU OP VVV RVO

Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Odbor podpory vysokých škol a výzkumu, Karmelitská 7, 118 12 Praha 1, www.msmt.cz Kontaktní osoby: Ing. Jana Hakenová RNDr. Jan Polecha, CSc. tel.: 234 811 560 tel.: 234 811 507 e-mail: hakenova@msmt.cz e-mail: jan.polecha@msmt.cz