Výroční konference OP PIK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
… od myšlenek k aplikacím
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství Ing Jaroslav Váňa, CSc.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
Centrum pro transfer technologií1 XV004 Výzkum a vývoj v praxi Financování výzkumu Jan Alán.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Činnost Technologické agentury ČR
… od myšlenek k aplikacím
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Transkript prezentace:

Výroční konference OP PIK Činnost Technologické agentury ČR v oblasti podpory aplikovaného výzkumu a technologického transferu Petr Očko Předseda TA ČR Výroční konference OP PIK Praha, 14. 12. 2016

Místo TA ČR v systému podpory VaVaI

9 TA ČR v číslech 28,8 mld. Kč 44,4 mld. Kč 15,6 mld. Kč celková dotace do roku 2023 9 programů na podporu výzkumu vývoje a inovací 44,4 mld. Kč prostředků vložených do aplikovaného výzkumu 15,6 mld. Kč státní prostředky na sebe váží soukromé finance

Programy TA ČR ALFA – progresivní technologie, materiály a systémy, energetické zdroje, ochrana a tvorba ŽP a oblast udržitelného rozvoje dopravy; BETA/2 – program veřejných zakázek VaVaI pro potřeby státní správy; OMEGA – podpora výsledků projektů s vysokým potenciálem pro uplatnění v řadě oblastí celospolečenského života Centra kompetence – efektivní spolupráce VO a odběratelů, vznik a činnost center VaVaI v progresivních oborech k růstu konkurenceschopnosti ČR; EPSILON – podpora projektů, jejichž výsledky mají vysoký potenciál pro rychlé uplatnění na trhu; GAMA - ověření výsledků VaV pro praktické uplatnění a komerční využití; DELTA – bilaterální spolupráce v aplikovaném výzkumu se zahraničními partnery.

Nové programy TA ČR BETA 2 – program veřejných zakázek ve VaV pro potřeby státní správy, který navazuje a nahrazuje program BETA zavádí jednodušší postupy podpora výzkumných aktivit za účelem vývoje nových nebo zdokonalení postupů a aktivit pro kvalitnější a efektivnější výkon státní správy. ZÉTA – spolupráce akademické sféry a podniků prostřednictvím zapojení posluchaček a posluchačů magisterských a doktorských studijních programů vysokých škol a mladých výzkumných pracovnic a pracovníků ve věku do 35 let.   podpora vyrovnávání příležitostí mladých pracovníků ve VaVaI - žen a mužů - při řešení projektů aplikovaného výzkumu

Projekty v programech TA ČR (Aktualizováno k 31. 8. 2016) Zdroj: TA ČR

Dosažené výsledky v programech TA ČR Zdroj: TA ČR

Připravované programy TA ČR ÉTA – navazuje na program OMEGA, připraven na základě kulatých stolů s experty na společenské a humanitní vědy a ve spolupráci s MK a dalšími resorty, zaměřen na podporu zapojení společenských a humanitních věd do projektů VaVaI, které jsou přínosné pro udržení a zvyšování kvality života člověka a v reakci na dynamické společenské, ekonomické, globalizační, kulturní nebo technologické proměny; THÉTA – podpora VaV v oblasti energetiky se zaměřením na zajištění státního dozoru v oblasti jaderné bezpečnosti, nové technologie a dlouhodobé technické perspektivy energetiky, připravován ve spolupráci s MPO, MŠMT, SÚJB a ERÚ; Národní centra kompetence - bude zaměřen na propojování stávajících špičkových center výzkumu, vývoje a inovací (např. centra kompetence, evropská centra excelence a regionální výzkumná a vývojová centra) do větších celků a podněcovat komercializaci jejich výzkumu spoluprací zejména s malými a středními podniky.

Struktura účastníků v podpořených projektech TA ČR V ČR existuje 250 výzkumných organizací (VO) různé právní formy. Z toho nejčastějšími účastníky v podpořených projektech aplikovaného výzkumu jsou veřejné vysoké školy s technickým zaměřením. Podle počtu v projektech

Struktura a počty účastníků v projektech TA ČR Aktualizováno k 15.1.2016 Soukromý sektor kofinancuje téměř 9 mld. V průměru 1,2 mld. ročně. Je to přechodné aby se naučili podniky a VO spolupracovat Spolupráce se daří hlavně u VVŠ Malé a střední podniky budou v budoucnu akcentové. Velké podniky chceme motivovat ke spolupráci spíše daň odpočty Zdroj: TA ČR

Připravované výzvy 2017 1. polovina roku 2017 DELTA - 4. VS ZÉTA - 1. VS EPSILON - 3. VS ÉTA - 1. VS 2. polovina roku 2017 DELTA - 5. VS THÉTA - 1. VS

Spolupráce mezi MPO a TA ČR při přípravě a realizaci podpory VaVaI pracovní skupina mezi MPO a TA ČR Okruhy jednání: Informace o programech (harmonogramy, výzvy, zkušenosti – např. bonifikační kritéria), informace o projektu INKA apod. Diskuse ke společným tématům, např. průběžné výstupy projektu IPN Metodika Využití zkušeností prvního podprogramu programu GAMA při přípravě podpory proof of concept v rámci Národního inovačního fondu.

Předsednictví TA ČR TAFTIE TAFTIE – evropská síť 30 agentur z  28 států Čtyři zahraniční partneři TA ČR členem od roku 2010 Rotující předsednictvo Trio VDI VDE/IT, BpiFrance, TA ČR http://www.taftie.org/

Děkuji za pozornost! www.tacr.cz