Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
CZ.1.07/1.1.10/
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
CZ.1.07/1.1.10/
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
α- aminokyseliny a bílkoviny
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Petrželová Eva Název: VY_32_INOVACE_03_A_4_Bílkoviny Téma: Organická a anorganická chemie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Bílkoviny Vznik Charakteristika Vlastnosti Dělení bílkovin Denaturace bílkovin

Charakteristika Organická látka Skládá se z uhlíku, kyslíku, vodíku a dusíku Makromolekulární látka Základní látka všech organismů Nepostradatelná složka potravy živočichů Organismus není schopen vytvářet bílkoviny z minerálních látek, tak je musí přijímat potravou Vznikají z aminokyselin Vlastnosti bílkovin závisí na počtu, druhu a uspořádání aminokyselin

Význam Stavební jednotka Katalytický účinek (enzymy) Transportní funkce (hemoglobin) Regulátory (hormony)

Přehled bílkovin Jednoduché - holoproteiny Složené - heteroproteiny

Druhy bílkovin podle původu Rostlinné: Z rostlinné potravy nejvíce bílkovin obsahují nejvíce luštěniny, méně obiloviny a brambory Živočišné: Zdrojem živočišných bílkovin je zejména maso, vejce, mléko a sýry

Bílkoviny – Peptidy Stavební jednotkou je aminokyselina R-CH – COOH (kyselý charakter) NH2 (zásaditý charakter) Ke spojení molekul dochází mezi karboxylovou skupinou (- COOH) jedné aminokyseliny a aminoskupinou (- NH2) druhé aminokyseliny za současného odštěpení vody

Struktura bílkovin Primární – určuje jejich vlastnosti a biologickou funkci Sekundární – udává prostorové uspořádání – skládaný list, pravotočivá šroubovice Terciální – uspořádání sekundární struktury do konečného tvaru (vlákno, klubko) Kvarterní – více polypeptidických řetězců

Peptidická vazba Vytváří polypeptidické řetězce R-CH-COOH+NH2-CH-COOH R-CH- C-NH-CH-CH-COOH NH2 R2 NH2 O R2 polypeptidická vazba Peptidická vazba : - CO – NH -

Denaturace Srážení bílkovin je způsobeno koncentrovanými kyselinami, hydroxidy, alkoholy, solemi těžkých kovů, ale i vyššími teplotami Nevratná změna v sekundární nebo terciální struktuře vnějšími vlivy

Otázka č.1 Urči, v které látce je nejvíce bílkovin: Vaječná skořápka Jogurt Kosti Svaly

Otázka č.2 Proč je pro lidský organismus nebezpečná vysoká teplota? K čemu dochází při pečení masa?

Anotace: Výklad Procvičování Autor : Eva petrželová Vytvořeno dne: 05.03.2012 Odpilotováno dne:09.03.2012 Ve třídě: deváté Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Organická chemie - Bílkoviny Klíčová slova: rozdělení, struktura, jednoduché bílkoviny, složené, vznik a charakteristika bílkovin

Zdroje Chemie II, pro devátý ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, RNDr.Danuše Pečová, Mgr.Ivo Karger, Prof.RNDr.Pavel Peč,CSc., PRODOS, 1999 Základy chemie 2, Doc.RNDr. Pavel Beneš CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., Doc.RNDr. Jiří Banýr CSc., Fortuna 1995 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/3D_protein.jpg Vlastní materiály