Principy zdravé výživy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
Složení potravy.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
Poruchy výživy starších nemocných
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Poruchy příjmu potravy
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Malnutrice.
Prevence metabolického syndromu
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
= přeměna látek a energií
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Principy zdravé výživy Pavel Dlouhý Ústav hygieny 3. LF UK, Praha

Rizika kvantitativně a kvalitativně nevyvážené stravy - + Deficit energie a hlavních živin podvýživa Nadměrný příjem alkoholu Nadbytek energie a hlavních živin obezita hypertenze Nadměrný příjem Na Deficit jednotlivých živin hypovitaminózy anémie (deficit Fe, folátu, vit. B12) endemická kognitivní porucha, struma (deficit jódu) rachitis (deficit vit. D) osteoporóza (Ca, F) Ateroskleróza Diabetes Nádory Nedostatek protektivních faktorů Klinické projevy a komplikace (ICHS, CMP, tromboembolie…) Nadbytek dalších živin osteoporóza (P) fluoróza (F) hypervitaminózy Nedostatek tekutin

Příčiny podvýživy ve stáří Přirozené involuční procesy ve stáří (poruchy chuti, snížená sekrece slin a trávicích šťáv, snížená motilita zažívacího traktu, defekty chrupu) Poruchy kognitivních funkcí Chronická onemocnění Léky Faktory sociální a psychické Faktory ekonomické

Mentální anorexie kolem 1 % dívek a mladých žen, můžeme se s ní však setkat i u chlapců rizikovým obdobím pro její vznik bývá adolescence a časná dospělost příčiny nejsou zcela jasné - strach z dospívání, módní vzory („kult štíhlosti“), přehnaná péče rodičů či naopak pocit nedostatečné pozornosti, osobnostní a povolání.

Mentální anorexie hladovění, vedoucí k těžké podvýživě ztráta tělesného tuku, anémie, hypotenze, změny na kůži a nehtech, vypadávání vlasů, poruchy menstruace, snížení funkce imunity, celkový metabolickému rozvratu  

Osteoporóza (= úbytek kostní hmoty, riziko zlomenin) Maximum kostní hmoty v 30 - 35 letech, uplatňují se: Genetické faktory Pohlaví Výživa a pohybová aktivita Následný úbytek kostní hmoty: Věk Deficit pohlavních hormonů (menopauza !) Nedostatek pohybové aktivity Nesprávná výživa (nedostatek vápníku, vit. D) Nadměrný příjem alkoholu Další faktory (kouření, užívání některých léků…)

Rizikové faktory aterosklerózy Neovlivnitelné Věk Pohlaví Genetické faktory Pozitivní anamnéza (ICHS, CMP nebo ICHDK u rodičů do 60 let)

Rizikové faktory aterosklerózy Ovlivnitelné Kouření Inzulínová rezistence a hyperizulinismus Arteriální hypertenze Diabetes mellitus Obezita Dyslipoproteinémie Hyperhomocysteinémie Hyperfibrinogenémie Fyzická inaktivita Nutriční faktory

Metabolický syndrom X Hyperinzulinémie Inzulínová rezistence Abdominální obezita Arteriální hypertenze Diabetes mellitus nebo porušená glukózová tolerance Dyslipoproteinémie Hyperfibrinogenémie Hyperurikémie Věk

Rizikové faktory pro vznik nádorů Obezita Nadměrný příjem tuků ? Nadměrná konzumace (červeného) masa Alkohol Nadměrný příjem soli Nevhodné technologické postupy Toxické látky Nadměrná teplota jídel a nápojů ?

Ochranné faktory ve vztahu k onkogenezi Vláknina ? Vitamín C, E Selen Vápník ? Další antioxidanty Tělesná aktivita

Dosáhnout rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie Podporovat fyzickou aktivitu Udržet vhodnou tělesnou hmotnost a tělesnou výkonnost

Antropometrické ukazatele nutričního stavu Děti - percentilové grafy tělesné proporcionality Dospělí - Body Mass Index hmotnost (v kg) BMI = výška (v m) 2 Podváha < 18,5 Norma 18,5 - 24,9 Nadváha 25,0 - 29,9 Obezita I. stupně 30,0 - 34,9 Obezita II. stupně 35,0 - 39,9 Obezita III. stupně > 40

Antropometrické ukazatele nutričního stavu Obvod pasu (krejčovským metrem, při výdechu) Zvýšené riziko Muži > 94 cm Ženy > 80 cm Vysoké riziko Muži > 102 cm Ženy > 88 cm

Antropometrické ukazatele nutričního stavu Stanovení procenta tělesného tuku Hydrodenzitometrie (podvodní vážení) Bioimpedance Výpočetní tomografie, magnetická rezonance, ultrasonografie Dvoufotonová absorpciometrie (DEXA) Měření kožních řas

Sacharidy by měly pokrývat cca 55 % energetického příjmu Minimalizovat příjem monosacharidů a disacharidů (do 10 % energie) Preferovat potraviny s nižším glykemickým indexem Zvýšit příjem vlákniny (až 30 g denně)

Glykemický index Stanovuje se u potravin s významnějším obsahem sacharidů Závisí na: struktuře škrobového zrna typu škrobu (poměr amylopektin / amylóza) obsahu vlákniny obsahu tuku kyselosti způsobu a stupni zpracování Hodnocení: Nad 70: vysoký Pod 55: nízký

Glykemický index Potraviny s vysokým glykemickým indexem: cukrovinky, bílé pečivo, rýže bílá, brambory Potraviny se středním / nižším glykemickým indexem: celozrnné pečivo, rýže s vysokým obsahem amylózy, těstoviny, luštěniny, zelenina

Glykemický index Rizika vysokého glykemického indexu: Obezita Hypertriacylglycerolémie Hyperizulinémie Diabetes 2. typu ? Nádory ? Defekty neurální trubice ?

Vláknina Složky rostlin, které nedokáží štěpit enzymy gastrointestinálního traktu člověka Doporučený příjem až 30 g / den Celulóza, hemicelulóza Lignin Pektin

Vláknina Pozitivní efekty: Upravuje činnost střev, prevence zácpy Prevence chronických střevních zánětů, divertikulózy Prevence nádorů tlustého střeva (?) Snížení hladin cholesterolu v krvi (pektiny)

Tuky by měly pokrývat maximálně 30 % energetického příjmu Omezit saturovaný tuk (do 10 % energie) Eliminovat trans izomery mastných kyselin Preferovat zejména zdroje monoenových a polyenových mastných kyselin

Doporučený příjem tuků, DACH, 2000 (v % energetického příjmu) Celkový tuk 30 % SFA < 10 % TFA < 1 % MUFA PUFA Poměr PUFA n-6 : n-3 5 : 1

Normální hladiny plasmatických lipidů Primární prevence Sekundární prevence Celkový cholesterol (mmol/l) < 5,0 < 4,5 LDL – cholesterol < 3,0 < 2,5 HDL – cholesterol > 1,0 (muži) > 1,2 (ženy) Triacylglyceroly < 1,7 Doporučení Evropské společnosti pro aterosklerózu a Evropské kardiologické společnosti

Příjem soli omezit na 5 - 6 g za den

Zvýšit příjem ochranných látek

Používat vhodné kuchyňské technologie

Dbát na pitný režim, denně pít cca 2 litry tekutin, více v teplých dnech a při fyzické zátěži

Omezit konzumaci alkoholu

Příjem alkoholu z hlediska prevence aterosklerózy akceptovatelný příjem cca 20 g / den z hlediska prevence nádorů akceptovatelný příjem 0

Při nákupu potravin nutno preferovat kvalitu před kvantitou

Děkuji za pozornost !