Žahavci Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Advertisements

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vítejte v Písmenkově seznamte se s písmenkem A, a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
KMEN: ŽAHAVCI (CNIDARIA) Biologie, 3. ročník, Zoologie.
MOŘŠTÍ ŽAHAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu) koráli vyskytují se v teplých mořích žijí v koloniích jedinci - polypi podobní nezmarovi živí se planktonem,
ŽAHAVCI CHARAKTERISTIKA -vodní živočichové -žijí převážně v mořích -žahavé bunky SLADKOVODNÍ: NEZMAR HNĚDÝ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Kmen: Ostnokožci na Zemi již od Prvohor
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Na každém snímku je jeden obrázek, který tam nepatří. Poznáš který?
ORGANOGENNÍ USAZENÉ HORNINY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
LEŽET Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní listy pro prezentaci DOPRAVA
OVCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Pracovní listy zvířata
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
ŽIVOČICHOVÉ SAVAN Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Ověř si své znalosti z živočišné říše!
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
HUSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní materiál pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami – vady zraku Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Orofacionální cvičení I
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
Převody délky MATEMATIKA
Pracovní list - pocity a emoce Jméno: …………………………
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
VY_52_INOVACE_57_Vodní mnohobuněčné organizmy- učební text
Žahavci Cnidaria Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
PLAVUNĚ Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Žahavci Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Žahavci Setkali jste se někde (na dovolené, v televizi apod.) s živočichy, o nichž se říká, že žahají? Jsou žahavci mnohobuněční, nebo jednobuněční? V jakém prostředí tito živočichové žijí? (1) (2)

Žahavci Žahavci jsou vodní mnohobuněční živočichové (3) (4)

Žahavci – nervová soustava Na obrázku v učebnici nebo ZDE vidíte nervovou soustavu žahavců (nezmara). Jakým přídavným jménem byste ji popsali? Žahavci mají rozptýlenou nervovou soustavu

Žahavci Název skupiny žahavci je odvozen od slova žahnout nebo žahavý. K čemu podle vás slouží žahání a jak může fungovat? Žahavci mají na povrchu těla tzv. žahavé buňky. Pokud se žahavé buňky podráždí, z buňky je vymrštěno duté vlákno, které se zabodne do těla kořisti a vpraví do ní jed (žahnutí). (5)

Žahavci – trávení Z toho, co jsme si již o žahavcích řekli, se pokuste odvodit, čím se živí. Žahavci jsou dravci Živí se obvykle drobnými živočichy, některé druhy odumřelými částmi rostlin a živočichů Mají vakovitou trávicí dutinu – láčku Potravu přijímají i vyvrhují jediným otvorem (6)

Žahavci – tělní typy Polyp (přisedlá forma) Medúza (plovoucí forma) Žahavci mají 2 hlavní tělní typy: Polyp (přisedlá forma) Medúza (plovoucí forma) (7)

Žahavci – rozmnožování Polypy se obvykle rozmnožují nepohlavně pučením, kdy na těle jedince nejprve vzniká vyvýšenina, která se postupně zformuje do nového jedince. Medúzy se rozmnožují obvykle pohlavně. (8)

Skupiny žahavců Polypovci Medúzovci Korálnatci

Polypovci Žijí ve sladkých vodách nezmar obecný Co znamená, když se o člověku řekne, že je nezmar? Co z toho můžeme usoudit o nezmarovi? (2)

Medúzovci Žijí pouze v moři Některé mohou ohrozit i člověka talířovka ušatá kořenoústka plicnatá Podle čeho myslíte, že tyto druhy medúz dostaly svoje jméno? (9) (10)

Korálnatci Žijí výhradně v moři Rozeznáváme 2 základní typy: (11) Korálnatci Žijí výhradně v moři Rozeznáváme 2 základní typy: sasanky koráli Koráli tvoří kostry z uhličitanu vápenatého a žijí většinou v koloniích Z koster odumřelých korálů vznikají korálové útesy a korálové ostrovy (atoly) sasanka koňská sasanka hnědá větevník Víte, kde bychom na Zemi našli největší korálový útes? Věděli jste, že je viditelný až z Měsíce? (12) (13)

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/ (1) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jelly_cc1.jpg (2) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydravulgaris.jpg (3) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coral_Garden.jpg (4) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chrysaora_jelly.jpg (5) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydra_nematocyst_firing_01.png (6) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coral_polyp.jpg (7) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cnidaria_medusa_n_polyp.png (8) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydra_biology.jpg (9) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Qualle_Ohrenqualle_2006-01-01_215.jpg (10) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rhistozoma_pulmo.jpg (11) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Actinia_equina_%28Boulogne-sur-Mer%29.jpg (12) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anemone_de_mer_P1010222.JPG (13) - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acropora.JPG