Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
ZÁKON O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Územní samospráva Obce
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Vodní hospodářství Přednáška pro ESF 2009
Závěry expertní skupiny MMR k některým ustanovením ZVZ
Smlouvy s provozovateli vodovodů a kanalizací JUDr. Pavel Rubeš, Ph.D.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
VAKINFO 2012, Karlovy Vary, Aktuální trendy v oblasti obecné a tzv. dotační regulace oboru VAK Mgr. Jan Toman advokát.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Plzeň, 10. ledna 2013 Rozhodnutí o doporučené variantě Seminář pro zastupitele Strategická studie způsobů provozování a správy VaK města Plzně na období.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Havarijní plán kraje.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Zadávání veřejných zakázek
Obsah veřejných rozpočtů III
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
o vodovodech a kanalizacích
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Porada ředitelů škol a školských zařízení
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí Ing. Jan Plechatý Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. OS Vodovody a kanalizace ČVTVHS v dohodě a spolupráci se SOVAK ČR

Zaměření semináře Seminář OS ČVTVHS – 2016 - úvod k zásadám regulace oboru VaK z úrovně MZe, krajů a obcí podle ZVaK - povinností vlastníka a provozovatele VHI podle ZVaK modely provozování VaK – výhody a nevýhody působnost VÚ v oblasti VaK podle vodního zákona zásady kalkulace vodného a stočného aktuální dotační tituly Seminář OS ČVTVHS – 2017 - povinnosti malých obcí, rozhodování o provozování VaK cenotvorba v oboru VaK , nový Cenový výměr MF, tvorba zdrojů na obnovu, přiměřený zisk, nejčastější problémy a otázky aktuální informace pro administraci projektů s dotacemi (OPŽP, MZe) problematika odvádění a čištění odpadních vod v malých obcích DISKUZE

Přednášející a účastníci diskuze Ing. Pavel Peroutka – soudní znalec pro ekonomiku se specializací na cenotvorbu v oboru VaK, technický auditor při MZe Ing. Miloslava Melounová – soudní znalec v oboru vodní hospodářství, technický auditor při MZe Prom. práv. Jaroslava Nietscheová – Povodí Vltavy, státní podnik, členka výkladové komise pro vodní zákon a rozkladové komise MZe Ing. Lukáš Drbola - zástupce ředitele divize - Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Ing. Jan Plechatý

Vlastnický model (provozovatelem je společnost vlastněná obcí, případně svazkem obcí) Provozovatelem je společnost zřízená a 100% vlastněná obcí/svazkem Mezi obcí a společností by měla být uzavřena provozní smlouva (obdobně jak v oddílném modelu) Odpovědnost za provozování (plnění všech povinností podle ZVaK a jiných přepisů) má provozní společnost Odpovědnost za správu (za plnění všech povinností vlastníka podle ZVaK a jiných přepisů, ale i kontrolu plnění úkolů provozovatele) má obec Provozovatel (společnost vlastněná obcí) je veřejným zadavatelem a tedy - dodavatele odborných služeb a dodávek zajišťuje podle zákona ZVZ.

Relevantní činnosti a sektorové VZ Relevantní činností se podle § 153 ZZVZ odst. 1 písm. d) a e) rozumí provozování vodovodu a dodávka vod do vodovodu, včetně odvodu odpadní vody kanalizací a jejím čištění. Proto zadává-li provozovatel, který je veřejným zadavatelem veřejnou zakázku při výkonu „relevantní činnosti“, jedná se podle § 151 ZZVZ o „sektorovou veřejnou zakázku“. (sektorovou veřejnou zakázku může zadat obec, která je provozovatelem) Méně přísné podmínky pro zadávací řízení, např.: Vyšší limit pro „podlimitní VZ“ na dodávky a služby Rámcové smlouvy až na 8 let Možnost zrušit VZ i bez naplnění podmínek §127

Vertikální spolupráce - § 11 ZZVZ = in-house výjimka – není nově systematicky obsažena ve věcných výjimkách za zadání VZ se nepovažuje uzavření smlouvy, kterou uzavírá veřejný zadavatel s jinou právnickou osobou jako dodavatelem, pokud a) sám nebo společně s jinými veřejnými zadavateli ovládá tuto osobu obdobně jako své vnitřní organizační jednotky, b) v takto ovládané osobě nemá majetkovou účast jiná osoba než ovládající veřejný zadavatel nebo ovládající veřejní zadavatelé, a c) více než 80 % celkové činnosti takto ovládané osoby je prováděno při plnění úkolů, které jí byly svěřeny ovládajícím veřejným zadavatelem nebo ovládajícími veřejnými zadavateli nebo jinými právnickými osobami, které ovládající veřejný zadavatel nebo veřejní zadavatelé rovněž ovládají jako své organizační složky.

Provozní společnost Svazku obcí Ext. D Dodávka chemikálií Služba laboratoře Služba speciální údržby + revize odpad. hospodářství Dodávka energie …………. Provozní společnost Svazku obcí VSVK PS PS Obce / města Svazek obcí Dohoda §8 odst. 3 ZVaK (vodovod)

Oddílný model - koncese Zákon č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení (KZ) zrušen koncese = zvláštní druh veřejné zakázky, § 174 až 186 - uplatní obecná ustanovení ZZVZ, není-li uvedeno jinak Za zadání koncese se považuje uzavření úplatné smlouvy, kterou Zadavatel zadá poskytnutí stanovených činností Dodavateli, přičemž protiplnění spočívá v braní užitků vyplývajících z poskytování služeb a na Dodavatele přenáší provozní riziko spojené s braním užitků vyplývajících z poskytování služeb novinka: k přenesení provozního rizika došlo, pokud Dodavateli za běžných tržních podmínek není zaručena návratnost vynaložených investic nebo nákladů vzniklých při poskytování služeb, jež jsou předmětem koncese = skutečné vystavení výkyvům trhu tak, aby případné odhadované ztráty dodavateli nebyly pouze zanedbatelné

Informace z oblasti regulace VaK Stránky Ministerstva zemědělství: http://eagri.cz/public/web/mze/voda/vodovody-a-kanalizace/ /Výbor pro koordinaci regulace oboru VaK Zápisy z jednání Usnesení Schválené materiály, mj.: Doporučené obsahové náležitosti provozní smlouvy, Analýza sociálně únosné ceny pro vodné a stočné Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli VaK za rok 2016 /Benchmarking - Zpráva z benchmarkingu za rok 2015

Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Děkuji za pozornost Ing. Jan Plechatý Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Nábřežní 4, 150 56 Praha 5 plechaty@vrv.cz + 420 605 262 947 +420 257 325 494