ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Advertisements

SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Česká republika-demokratický stát
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Volby – volba prezidenta v ČR
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Dělba moci.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Schvalování zákonů v ČR
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Michal Dosoudil Obsah prezentace  Úvodní info o Rumunsku  Situace na rumunské politické scéně r  Původní volební systém  Návrhy nových.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Volby do poslanecké sněmovny v ČR
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Veterinární a potravinářská legislativa
PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
VOLBY V ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Volby prezidenta
Veřejný ochránce práv.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_28_Volba prezidenta v ČR TEMA: Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 24.04. 2013

ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Volba prezidenta v ČR. DUM je zpracován jako prezentace . Předkládá žákům základní informace o přímé volbě prezidenta v ČR a o zásadách předvolební kampaně. Součástí prezentace je samostatná práce, ve které žák vyhledává informace na internetu o pravidlech přímé volby. Následně odpovídá na otázky, správné odpovědi najde na dalším snímku. Čtenářskou gramotnost procvičuje při prostudování textu na snímku č. 11. Dokáže ho analyzovat a hledá, zda zdroj článku je důvěryhodný a tedy informace v něm objektivní. Materiál je určen k interaktivní výuce.

VOLBA PREZIDENTA V ČR

PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA Přímá volba prezidenta je schválena Parlamentem ústavním zákonem č. 71/2012 Sb. s účinností od 1.10. 2012. Napříště budou svého prezidenta volit občané. Nahradila volbu nepřímou, kdy prezidenta republiky volili poslanci a senátoři na společné schůzi obou komor. Na 11. a 12. ledna 2013 je vyhlášeno 1. kolo voleb. Občané vybírají z 9 kandidátů. Prvním prezidentem v přímé volbě je zvolen ve 2. kole MILOŠ ZEMAN

Samostatná práce žáků s textem Žáci pracují s internetem, kde prostudují ústavní zákon, kterým se mění volba prezidenta a zapíší na tabuli odpovědi na otázky pomocí digitálního pera. http://www.volba-prezidenta.cz/zakon_o_prime_volbe_prezidenta_ceske_republiky/ http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html

Otázky k samostatné práci Kdo může kandidovat na prezidenta? Jak dlouhé je funkční období prezidenta? Kdo může navrhovat kandidáta na prezidenta? Kdo volí prezidenta? Jakým volebním systémem je prezident volen? Kdo vyhlašuje prezidentské volby, v jakém termínu? Jak se nazývá slavnostní složení slibu prezidenta a tím jeho uvedení do úřadu? Ložení slibu prezidenta

Správné odpovědi Občan ČR, starší 40 let, způsobilý k právním úkonům. Funkční období je 5 let, může být zvolen maximálně 2x za sebou. Občan ČR starší 18 let, který má pro kandidáta podporu 50 000 podpisů spoluobčanů, nebo 20 poslanců nebo 10 senátorů. Prezidenta volí občané ČR starší 18let. Prezident volen většinovým dvoukolovým systémem. Prezidentské volby vyhlašuje předseda Senátu a to nejpozději 90 dní před jejím konáním. Inaugurace

Průběh voleb 2013 Žáci vyhledávají na internetových stránkách informace o průběhu voleb. Připraví si tiskovou zprávu, ve které informují veřejnost: Kdo byli kandidáti, za jakou politickou stranu kandidovali. Kdo byl a z jakého důvodu z voleb vyřazen, kdo podával stížnost a k jakému soudu, s jakým výsledkem. Kdo získal v prvním kole nejvíce hlasů, kdo nejméně. Kdo byl před volbami favorizován. Kteří kandidáti postoupili do druhého kola voleb, jakých známých osobností měli podporu. Kolik % hlasů získali kandidáti v druhém kole volby. http://www.volba-prezidenta.cz/kandidati_na_prezidenta_ceske_republiky/ http://volby.idnes.cz/prezidentske-volby-2013.aspx

Předvolební kampaň Je úsilí politických stran a kandidátů oslovit voliče, aby podporovali jejich politický program a ve volbách jim dali svůj hlas. Nejdůležitější roli v kampani hrají média (vedle tisku a televize stále výrazněji internet). Kampaň může mít podobu placené inzerce, moderovaných diskuzí v televizi, meetingů, debat na sociálních sítích aj. Kampaň by měla být neagresivní vůči ostatním kandidátům, pravdivá, cílená, sdělující. Negativní kampaň má nejčastěji podobu mediálních kauz, které strana či kandidát zveřejní a záměrně tím poškodí protivníka. Důležité je jejich načasování těsně před volbami.

Úkol pro studenty Přečtěte si článek na následujícím snímku a odpovězte na otázky. Najděte na internetu příklady negativní kampaně v prezidentských volbách 2013 a prezentujte je.

Další předvolební lži: Zeman přilepšil své bývalé vládě Praha - Miloš Zeman i Karel Schwarzenberg v poslední debatě opět neříkali pouze pravdu. Zeman vylepšil ekonomické výsledky vlastní vlády, Schwarzenberg si protiřečil ohledně kauzy Jiřího Čunka. Podle analýzy serveru Demagog.cz Zeman lhal, když srovnával růst HDP z doby svého vládnutí s výsledky hospodaření premiéra Petra Nečase. Své vládě průměrný růst HDP navýšil, Nečasově naopak snížil. Miloš Zeman v debatě uvedl, že za jeho vlády byl průměrný roční růst HDP 2,8 %, současné vládě pak připsal průměrný růst 0,8 % HDP. Není to poprvé, co Miloš Zeman přikrášluje výsledky své bývalé vlády. V předvolebním Hyde parku ČT24 se dopustil hned několika takových nepravdivých výroků. Karel Schwarzenberg zase tvrdil, že jím zaplacená agentura Kroll nedošla při vyšetřování případu Jiřího Čunka k jasnému závěru. Dle informací dohledaných analytiky se však sám Karel Schwarzenberg v minulosti vyjádřil, že považuje Jiřího Čunka za očištěného. "Po zveřejnění zmiňovaného auditu Karel Schwarzenberg v několika médiích prohlásil, že považuje Jiřího Čunka za očištěného. Tyto rozhovory naši analytici našli a na jejich základě jsme vyhodnotili tento výrok jako zavádějící.” uvedl Jan Tvrdoň, expert Demagog.cz. Demagog.cz je neziskový projekt tvořený převážně studenty Masarykovy univerzity, který si klade za cíl kontrolu faktických výroků politiků, které zazní v televizních debatách. Hodnotí pouze ověřitelná vyjádření, tedy ta postavená na faktech v různých podobách, a to ve čtyřech kategoriích: pravda, nepravda, zavádějící a neověřitelné. (zdroj: aktualne.centrum.cz)

Otázky k textu Na základě článku rozhodněte, které informace kandidáti zkreslovali. Ověřujete si vždy zdroj informací, které jsou vám v médiích předkládány? Kdo je autorem tohoto článku, je to podle vás důvěryhodný zdroj?

Zdroje AUTOR NEUVEDEN. Zákon o přímé volbě prezidenta České republiky [online]. [cit. 24.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.volba-prezidenta.cz/zakon_o_prime_volbe_prezidenta_ceske_republiky/ AUTOR NEUVEDEN. Výsledky prezidentských voleb [online]. [cit. 24.4.2013]. Dostupný na WWW: http://volby.idnes.cz/prezidentske-volby-2013.aspx DEMAGOG.CZ. Další předvolební lži: Zeman přilepšil své bývalé vládě [online]. [cit. 24.4.2013]. Dostupný na WWW: http://aktualne.centrum.cz/prezidentske-volby/clanek.phtml?id=769578