OSA Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o. s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Nakladatelská licenční smlouva
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Sdružení veřejně prospěšných služeb. SVPS Základní informace Sdružení veřejně prospěšných služeb je nezávislá organizace s působností na území celé České.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihočeského kraje vznikla na podzim roku Zakladatelem byla Jihočeská hospodářská komora. Rada pro rozvoj lidských.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Právní forma organizace
Zsv.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost.
Podnikání – obchodní společnosti
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Obchodní společnosti I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Obchodní společnosti.
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Východiska evropské úpravy
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Podpora marketingu vín příspěvky z Vinařského fondu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Autorské právo.
Gymnázium Šternberk Brázdil, Fabrik, Klapka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Další vnitrostátní předpisy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Transkript prezentace:

OSA Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o. s. OCHRANA AUTORŮ OSA Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o. s.

OSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o. s. Založen samotnými autory roku 1919. Jedním ze zakladatelů byl populární skladatel Karel Hašler a jedním z prvních ředitelů byl syn Antonína Dvořáka. V současné době je občanským sdružením zastupujícím více než 7 000 domácích a více než 1 000 000 zahraničních nositelů autorských práv. Posláním OSA je správa autorských majetkových práv zastupovaných a členů. Je důležitým mostem mezi autory a uživateli jejich děl. Autorům poskytuje služby spojené s výběrem a následným rozúčtováním autorských odměn, včetně zpracování dat od uživatelů a právních služeb. Uživatelům usnadňuje přístup k legálnímu užití hudby všech žánrů z celého světa. OSA - Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním zpracovává osobní údaje za účelem výkonu kolektivní správy majetkových autorských práv. Zpracovává adresní, identifikační a jiné osobní údaje svých členů i osob s jiným vztahem k OSA získané od subjektů údajů a z vlastní činnosti, a to v místě svého sídla a v místě regionálních pracovišť. Příjemci jsou fyzické a právnické osoby v České republice a v zahraničí.  

Rozlišení na dva základní stupně zastupování zastupovaný - každý autor (skladatel či textař), nakladatel nebo dědic autorských práv, který prokáže autorství alespoň u jednoho veřejně provozovaného hudebního díla a podepíše s OSA smlouvu o zastupování člen - skladatel, textař a nakladatel s hlasovacími právy na valném shromáždění, splňující podmínky definované Stanovami OSA.

Valné shromáždění Je nejvyšším orgánem OSA a je svoláváno nejméně jednou ročně, v prvé polovině kalendářního roku po uzavření hospodářských výsledků za předchozí rok. - Valnému shromáždění přísluší zejména schvalování výsledků hospodaření a účetní závěrky, základních dokumentů OSA (stanovy, rozúčtovací řád - pravidla pro rozúčtování autorských odměn apod.). Dále volí a odvolává své zástupce do dozorčí rady. Každá z profesních skupin volí své zástupce tajnou volbou (6 skladatelů, 3 textaře a 4 nakladatele, včetně náhradníků za každou profesní skupinu). - Valného shromáždění se mohou účastnit členové OSA, popřípadě další osoby pozvané představenstvem nebo dozorčí radou. Za členy-právnické osoby se může účastnit vždy pouze jedna osoba. - Na valném shromáždění každý člen disponuje jedním hlasem. Hlasovací právo musí každý člen vykonat osobně, vyjma právnických osob.

Úseky

Kolektivní správci Dilia – divadelní, literární, audiovizuální agentura, o.s. Intergram – nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově obrazových záznamů OOA-S - Ochranná organizace autorská - sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl GESTOR - ochranný svaz autorský - kolektivní správce autorského práva na odměnu při opětném prodeji originálu výtvarného díla uměleckého OAZA - Ochranná společnost zvukařů-autorů

Zahraniční partneři Provozovací práva (výběr některých) OSA spolupracuje se zahraničními partnerskými organizacemi, které se zabývají ochranou autorských práv při veřejném provozování a také spravují práva k mechanickému zaznamenávání a reprodukci hudebních děl. Provozovací práva (výběr některých) Albánie ALBAUTOR albautor@yahoo.com Chorvatsko HDS-ZAMP www.hds.hr Francie SACEM www.sacem.fr Německo GEMA www.gema.de Slovensko SOZA www.soza.sk Španělsko SGAE www.sgae.es Mechanická práce (výběr některých) Brazílie SBACEM internacional@sbacem.org.br Čína MCSC www.mcsc.com.cn Hong Kong CASH www.cash.org.hk Turecko MESAM www.mesam.org.tr

Partnerství Programy Partnerství OSA Partnerství OSA je projekt vytvořený na podporu zastupovaných OSA a rozvoj kultury nejen v České republice. Programy Partnerství OSA "OSA živě" - OSA partnerem na živých hudebních produkcích (festivaly, koncerty, koncertní cykly). "OSA pomáhá" - OSA partnerem na dobročinných, charitativních akcích. "Vyrobeno s OSA" - OSA partnerem zejména při výrobě, vydání nebo zpřístupnění hudebních děl v podobě zvukového, zvukově obrazového nebo notového záznamu, nebo publikací s hudební tematikou. "OSA talent" - OSA partnerem zejména při organizování tvůrčích soutěží a hudebních kurzů zaměřených zejména na mladé hudební autory, koncertů a festivalů prezentujících mladé hudební autory, studijních pobytů pro hudební autory spojené s vytvořením hudebního autorského díla. "Premiéry OSA" - OSA partnerem při uvádění nových hudebních děl.

Vybrané podpořené projekty Videoklipy a reportáže jedněch z mnoha projektů podpořených v rámci Partnerství OSA. ALBUM Charlie Straight - Someone with a Slow Heartbeat ALBUM Clou - Old Dogs New Tricks ALBUM A Banquet – Breath ALBUM Eriky Fečové - The Stories ALBUM Čankišou - Fayt

Otázky kladené studentům: Víš, co znamená zkratka OSA? Počet dotázaných: 10 2 5 3

2) Setkal/a jsi se někdy s OSA? Počet dotázaných: 10 2 5 3

3) Myslíš, že OSA přispívá světu? Počet dotázaných: 10 3 5 2

4) Považuješ OSA za důležitou organizaci? Počet dotázaných: 10 3 6 1

5) Chtěl/a by jsi někdy spolupracovat s OSA? Počet dotázaných: 10 4 5 1

Zpracovaly: Markéta M. Děkujeme za shlédnutí Kristýna M. Tereza K.