Rizikové nutriční faktory (I.) Kuchyňská sůl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Téma:Předpřítomný čas – vyjádření délky trvání Vypracovala: Mgr. Blanka Ročkárová.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_178 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
BOXING DAY. Boxing Day is a public holiday celebrated in the United Kingdom and most other Commonwealth countries on December 26, the day after Christmas.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ 007 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr.Stanislava Antropiusová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_179 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_AJK441 Jméno autora:Mgr.Soňa Nekvindová Třída/ročník4.ročník.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Passive tenses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Piston pumps are a type of water pumps which cause the liquid to flow using one or more oscillating pistons.
Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU.
Rizikové nutriční faktory Kuchyňská sůl
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
CANADA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Rozsíval. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_166 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Eleonora Klasová PředmětAnglický.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.2.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Since, for Název sady: Project 3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INTEGRATED RESCUE SYSTEM Střední průmyslová škola Hranice Mgr. Radka Vorlová 02_Integrated Rescue System CZ.1.07/1.5.00/
ANOTACE: Prezentace je určena žákům pátých tříd ke zopakování a rozšíření učiva o určování času v angličtině. Žáci si nejdříve zopakují určování hodin.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ35 Název školy SPŠ a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová Název: VY_22_INOVACE_ANGLICKÝ JAZYK1_15. AT THE RESTAURANT Téma: At the restaurant Číslo.
G Traditional cooking vs. Fast food Adam Hlavatý Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá.
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Typical daily meals Food in the past Jakub Jambor, Jakub Baštinec Tento projekt byl realizován za finanční podpory.
{ WELCOME TO PRAGUE Anotace: Materiál je určen žáků 8. ročníku a slouží k výkladu základních informací o pražských památkách a zajímavostech. Název školy:
Nutriční aspekty osteoporózy
Úřad průmyslového vlastnictví
IN A SANDWICH BAR FOOD.
Zvířata (animals, pets) B2
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Mezibuněčná komunikace Inaktivní osteoklasty
ENGLISH IN THE WORLD - varieties, accents
Výukový materiál VY_22_INOVACE_36_ Numbers. Part 2
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15 _FAIRY TALES Mgr. Libuše Stonawská
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
EU peníze středním školám
PRESENT SIMPLE TENSE Autor: Mgr. Ivana Tesařová
A healthy life with wine
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.
British Typical Meals and Meal Times
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Czech Christmas.
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
The distribution of plants, where can plants grow
Introduction to MS Dynamics NAV (Expected Costs)
Autor: Mgr. Kateřina Suková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
In The Year Nejde vložit do pptx – nutno přes prohlížeč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Rizikové nutriční faktory (I.) Kuchyňská sůl Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU

Účinky natria v organismu aktivace adrenergního systému (retence Na) zvětšení extracelulárního objemu stimulace sekrece ANP snížení sekrece PGE2 aktivace inhibitoru NA+ a K+ ATP – ázy ovlivnění sekrece neuropeptidu Y zvyšování prahu pro pociťování salinity

Chuťová dráha působení natria

Karcinogenní účinek natria

Vztah příjmu NaCl a úmrtnosti na CMP stát Muži (40-69 let, na 105) Ženy (40-69 let, na 105) NaCl (g) Austrálie USA 111 78 86 57 11 9 - 10 Anglie Německo 100 102 74 60 8 – 10 7.5 – 11.3 Belgie Japonsko Česká rep. 97 229 183 65 127 117 6 – 8 18.1 – 22 11.6

Příjem NaCl u některých populací g/den populace (národ, země) < 1 Yanomamo (Brazílie, Venezuela) 0.6g! 1 – 3 Waorami, Pukapuka, !Kung, Kalahari, Keňa, Malajsie 3 – 5 Massajové Warior, Polynézie, již. Venezuela 5 – 8 Belgie, Finsko, N. Zéland 8 – 10 USA, Anglie 10 – 15 ČR, Austrálie, Německo, Rusko, Eskymáci (sev. Grónsko), Quash’Qai (Irán) 15 – 20 Japonsko (Kiuki), J.Korea, Kolumbie, Portugalsko, Chile, vých. Evropa > 20 Japonsko (Kiušu), Bangladéš (čaj. plant.) > 40 rok 1813, pruská armáda

Příklad z Cookových ostrovů kmen Pukapuka 1.74 g NaCl / den výskyt hypertenze >20 let věku 1% kmen Rarotonga 8.7 g NaCl / den výskyt hypertenze >20 let věku 7 – 10%

Obsah NaCl v některých poživatinách Poživatina NaCl (g / 100g) Hovězí maso 0.17 Telecí maso 0.27 Vepřové maso 0.11 Vepřové uzené 4.50 Šunka 3.9 – 5.3 Sardinky v konzervě 2.0 Mléko kravské plnotučné 0.13 Sýr Cammembert 3.52 Eidam 2.46 Gouda 2.63 Sýr tavený 2.29 Mléčná čokoláda 0.68 Hrášek zelený čerstvý 0.002 Hrášek zelený konzervovaný 0.65 Běžné pečivo 1.53 Sůl kuchyňská 96.75 Masové konzervy 4% (např. v 500 g konzervy 20g NaCl)

Doporučená denní dávka (přijatelná DD) EU: 3 – 5 g NaCl / den ČR: do 5 g NaCl / den

Společenská odpovědnost zamezení pronikání soli do dětské výživy snížení salinity masově konzumovaných poživatin tvorba adekvátních výživových doporučení informovanost (o salinitě průmyslově zpracovaných produktů) korektní a aktivní značení potravin nutriční výchova nutriční vzdělání

Primární prevence

Informovanost spotřebitelů  OTTAWA (February 27, 2012)— Montana’s Large Beef Ribs have 1,490 calories, three-quarters of the daily recommended calories for an average adult, and four-and-half times as many calories as in its 8 oz. Sirloin Steak (330 calories). McDonald’s Angus Bacon & Cheese Sandwich has nearly triple the sodium (1,990 mg) of the Big Xtra Sandwich (700 mg). According to a new report published by the nonprofit Centre for Science in the Public Interest (CSPI), that’s the kind of information that restaurant diners need, but can’t find on menus at large chain restaurants. According to the report, nutrition-related diseases kill tens of thousands of people and cost the Canadian economy at least seven billion dollars a year, and excess intake of calories and sodium are major culprits.

Studies show that consumers poorly estimate the nutritional content of food, but alter their choices when reliable nutritional information is presented. CSPI’s report notes that even trained dietitians are inaccurate at estimating the amounts of calories and sodium in restaurant foods. Besides providing consumers with this vital information, CSPI says that menu labeling might encourage restaurants to reformulate their products to contain fewer calories and less sodium. In the United States, calorie labeling has been required on chain restaurant menus and menu boards in New York City since 2008, and the Food and Drug Administration is finalizing regulations that will require calorie labeling nationwide. http://www.cspinet.org/canada/foodlabelling.html