Byzantské umění a jeho vliv na západní kulturu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Advertisements

Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románské umění 11. – 13. století.
Románské umění.
Románská kultura 10. – 12. století
Románská kultura.
Umění raného středověku
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
T U R E C K O ISTANBUL HAGIA SOPHIA.
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Středověká kultura Románský sloh
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gotická kultura.
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Byzantská kultura.
Charakteristika umělecké památky
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Kultura byzantské říše
Románský sloh století.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Předrománské umění Kulturní okruhy: západní Evropa, východní Evropa
Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky RANÉ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Období raného středověku
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Raně středověké umění.
GOTIKA.
Registrační číslo projektu:
Středověká kultura Románský sloh
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Vzdělanost a umění raného středověku
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Toskánská architektura - Siena
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Byzantské umění.
Byzantská říše.
Byzantská říše Důležité pojmy
Tomáš Stejskal.  Byzantská říše vznikla po rozdělení římského imperia (Imperium Romanum) v jeho východní části - v r. 395, kdy si po smrti Theodosia.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
Gotika Bolfíková Nikola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Byzantská říše Byzantská říše
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Architektura do začátku 20. století.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Byzantská říše.
Architektonické směry
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Byzantské umění a jeho vliv na západní kulturu

Byzantská říše známá jako Východořímská říše V období pozdní antiky významná křesťanská mocnost nacházející se v oblasti východního středomoří. V roce 330 povýšil Konstantin Veliký původní obec Byzantion na hlavní město římské říše – Konstantinopol.

Mezní data: 313 – císař Konstantin zrovnoprávnil křesťanství s ostatními náboženstvími 330 – založení Konstantinopole 380 – císař Theodorius – křesťanství jediné povolené náboženství 395 – pád římské říše – rozdělení říše na západořímskou a východořímskou 476 – pád západořímské říše

Byzantské umění Jde vlastně o středověké pokračování východořímské (resp. Řecké) kultury Rozsáhlé území – vlivy římské, řecké a východní civilizace Byz.um. Je spojeno s uměním ranného křesťanství Byzantský sloh vzniká až v 6.stol. za císaře Justiniána = zlatý věk (římské vzory – baziliky)

Původně stavba v antickém Řecku Původně stavba v antickém Řecku. Ve starověkém Římě to byla tržnice či soudní síň na hlavním náměstí (forum).

Křesťané v antice nechtěli využívat pohanské svatyně a stavět si podobné, proto si pro své svatyně přizpůsobili řeckou baziliku. Ve 4. století dostala řadu charakteristických prvků, mj. prodloužený půdorys se zřetelně osovým řešením. V architektuře se bazilika používá jako označení pro kostely, které mají více lodí: hlavní loď je vyšší než boční a má vlastní tzv. bazilikální okna (nad střechami bočních lodí).

Základní chronologické dělení 3. - 6. stol Základní chronologické dělení 3.- 6.stol. – období ranně byzantské (=ranně křesťanské) Významná je doba vlády císaře Justiniána Vznik chrámu Hagia Sofia (chrám boží moudrosti) Stavby v Raveně a Soluni Iluminované rukopisy Nejstarší dochované ikony: Trůnící Bohorodička se sv. Theodorem a Jiřím

Kristus Spasitel

7. – 9. stol. – ikonoklastické boje Byzanc poražena Araby 10. – 12. stol. – Makedonská renesance obnova výtvarné aktivity – obrazy Mozaiky v kostlech – Dafni, Hosios Lukas a Hagia Sofia Sochařská tvorba omezena

Nejslavnější dochovanou deskovou malbou je Bohorodička Vladimirská

13. stol. – období latisnkého císařství Dobití Konstantinopole křižáky 13. – 14. stol. – Palaiologovská renesance Císaři z rodu Palaiologů navazuje se na Makedonské um. hlavním se stává potvrzení pravoslavné identity v obraně proti Západu i Turkům 15. Stol – rozpad byzantské říše

Ravenna – římská tradice východní vlivy Počátek 5.stol.se zde usadil císař Honorius (Řím ohrožen barbary) Jeho sestra Galla Placidia – vybudovala sídelní město Vybudováno mnoho významných staveb – zachované pouze: mauzoleum Gally Placidie Baptisteria Ortodoxí a Ariánů St. Apollinare a bazilika St. Vitale

Stavby jsou příznačné kontrastem bohatě zdobeného vnitřku a prostého vnějšku stavby. Bohatá mozaiková výzdoba měla představovat nebeskou klenbu v protikladu k jednoduchému cihlovému vnějšku – strohému, prostému pozemskému životu.

Mausoleum Gally Placidie

Je postaveno ve tvaru latinského kříže. Má valenou klenbu a kupoli nad křížením. Vnější výzdoba je ze slepých oblouků v tradičním duchu cihlové architektury. Velmi střídmý vnější vzhled kontrastuje s jiskřivou barevností vnitřních mozaik. Mozaiky jsou na tmavě modrém pozadí - kříž, symboly evangelistů, apoštolové a nad dveřmi Kristus jako pastýř.

https://www.youtube.com/watch?v=O3hmACnGWe4 2:01

Mozaiky jsou sestaveny z kostiček různobarevného skla a působí dodnes mnohem jasněji než nástěnné malby. Barevnost vytváří neskutečnou, téměř nadpřirozenou atmosféru, odpovídající charakteru výjevů a posvátných symbolů. Mozaika na kopuli znázorňuje oblohu s hvězdami a čtvero zvířat z Apokalypsy.

baptisterium Ortodoxních opět centrální půdorys z první čtvrtiny 5. století Mezi okny se v interiéru nachází štukové reliéfy.

Náměty zobrazené na kopuli jsou rozvrženy do tří pásem: V horní části je kruhová malba - znázorňující Kristův křest. Kolem ní jsou zobrazeni apoštolové, odděleni sloupy z květů a akantů. V dolním pásu stojí trůny a oltáře s posvátnými knihami. 

Bazilika St Vitale (Basilica di San Vitale)

Půdorys oktogonu, mohutná kopule.

V interiéru se nacházejí mozaiky znázorňující císaře Justiniána a císařovnu Theodoru na zlatém pozadí. Byly zřejmě vyrobeny v Konstantinopoli.

Na ostatních mozaikách si můžeme povšimnout pronikání syrských motivů, např. skalisek v krajině. Kristus sedící na báni vesmíru je tentýž bezvousí mladík, jak ho známe z katakomb – je zcela odlišný od typického byzantského Pantokratóna (zobrazení boha u posledního soudu).

https://www.youtube.com/watch?v=It3i-dKusIM 2:06

Materiálem byzantského stavitelství je cihla. Bazilikální nebo centrální půdorys. Centrální půdorys přichází s apsidou. Apsida připojená k bazilice = vznik kopule

Hagia Sofia (chrám Boží moudrosti)

Vybudoval Justinián v letech 532 – 537. Půdorys řeckého kříže, uprostřed zaklenutý kupolí – typické pro byz. stavitelství. Kupole i strop byly pokryty zlatem (podlaha z mramoru) Stěny – mozaiky Mramorové sloupy – plasticky zdobené. Pod kopulí o průměru 30m je 40 oken – odlehčený dojem – jakoby se kopule vznášela. Postavěna z bílých cihel z Rhodu – lehčí než běžné cihly.

https://www.youtube.com/watch?v=d5z72u3b_aA 31:38 – 35:20

Monumentální a deskové malířství Monumentální – mozaika a freska Knižní Deskové IKONA – znamená obraz boží (může být mozaika, freska i deska) – přenosný svatý obraz – uctívání ikon jako posvátných obrazů (spojitost se zobrazovaným)

První ikona, dle legendy, vytvořena již sv. Lukášem (patron malířství) Sochařství zapovězeno – modly = zákaz klanění sochám (zobrazování) http://www.wherewewalked.info/Luke/lukeicons.htm

Ikonomalba Vychází z římského zvyku portrétovat císaře Vliv orientální tradice zobrazování zesnulých Zrození deskového malířství Proměna zpodobnění Krisata Frontální pohled, výrazné velké oči, bez prostoru a perspektivy Byla určena kompozice každého výjevu i jeho umístění v chrámu – např. uprostřed kopule Kristus Pantokratón

Kristus pantokrator. Katedrála bazilika Monreale, Sicílie

Šíření byz.um. a jeho vlivy na západě Nejvíce v Raveně, Středomoří a Balkánský poloostrov. V 8. stopl. – mnoho umělců z Byz. utíká do Itálie (pronásledování – obrazoborectví) Velký vliv na Románské umění! Nejlépe dochovanou byz.památkouna na západě je kostel sv. Marka v Benátkách

Bazilika svatého Marka v Benátkách

Počátky stavby v 9.stol. V 11 stol. – změna půdorysu (dnešní 5ti lodní podoba = 5 kupolí) Chrám dostal další boční lodě, transept Harmonie příznačná pro byzantský sloh je patrná zejména ve vrchní části chrámu, spodní část stavby je románsky robustní.