MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Advertisements

Espresso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČINNOST ČTYŘDOBÉHO VZNĚTOVÉHO MOTORU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Dopravní situace 4 křižovatka Růžová – U Parku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Obrazový materiál pro pracovní list – Retušování
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Zrakové vnímání Variabilní hra
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Spoje pájené pájení mědi
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Kampak letí? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katarzyna Nogolová. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na.
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zadání samostatné práce.
Lidské tělo – hlava Bogdan Nogol
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
křižovatka Strážovská
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Obrazový materiál pro pracovní list – Změna velikosti obrázků
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých a záporných čísel
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zrakové vnímání 6 Variabilní hra
Animace vzájemného blokování dvou stykačů
Rychlé počítání v časovém limitu 15 vteřin II.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půjdem spolu do Betléma…
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých čísel.
Transkript prezentace:

MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SEZNAM Mlékárenské ošetření Pasterace Uperizace Homogenizace Egalizace Odvětrávání Baktofugace

MLÉKÁRENSKÉ OŠETŘENÍ ZAHRNUJE: Čištění Pasteraci Chlazení DALŠÍ ÚPRAVY: Uperizace Homogenizace Odvětrávání Baktofugace

PASTERACE Nadojené mléko není vhodné ke konzumaci, nebo k dalšímu zpracování. Musí se tepelně ošetřit – pasterovat. Zaručí se zdravotní nezávadnost, prodlouží se trvanlivost mléka. Pasterací se zničí vegetativní formy, patogenní a toxická mikroflóra. Podmínky pasterace určuje teplota a doba zahřátí.

PASTER Je určen k pasteraci: mléka, ovocných šťáv… Celý proces pasterizace je plně automatický. Obsah pasteru je 100 litrů i více. Používá se v mlékárnách, moštárnách.

TEPELNÉ OŠETŘENÍ MLÉKA Pasterace – ohřev do 100 °C Dlouhodobá – 65 °C, min. 30 min. Šetrná – 72–75 °C, min. 20–30 s., používá se především pro výrobu sýrů. Vysoká – 85 °C, 4–15 s. Smetana při teplotě od 90 °C.

UPERIZACE Mléko se zahřívá na 135–150 °C. Vzniká trvanlivé mléko, které neobsahuje žádné zárodky schopné rozmnožování. Takto upravené mléko je trvanlivé. Jeho trvanlivost může být až 6 měsíců.

HOMOGENIZACE Kuličky mléčného tuku se roztříští a rovnoměrně se rozdělí v mléce. Mléko se protlačí pod tlakem až 200 barů přes jemnou trysku. Mléčný tuk se po homogenizaci neutralizuje tak rychle ve formě smetanové vrstvy na povrchu. HOMOGENIZOVANÉ NEHOMOGENIZOVANÉ

EGALIZACE, ODVĚTRÁVÁNÍ, BAKTOFUGACE Egalizace – je úprava obsahu tuku. Odvětrávání mléka a smetany – je odstranění vzduchu a těkavých látek. Baktofugace – je odstranění sporotvorných mikroorganismů odstředivou silou.

PRACOVNÍ LIST Vysvětli pojmy: Proč zahříváme mléko? UPERIZACE PASTERACE HOMOGENIZACE Proč zahříváme mléko?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 8. AUTOREM OBRÁZKU JE MARHOLDOVÁ LADA