Nástup Lucemburků na český trůn

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
„slepý král“ „král cizinec“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Český stát za vlády lucemburků
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Lucemburkové na českém trůnu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Lucemburkové na českém trůnu
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát za vlády Lucemburků
Nástup Lucemburků v Čechách
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
České středověké dějiny – hra Riskuj
Lucemburkové na českém trůně
Jan Lucemburský.
Přemysl Otakar II. Petr Procházka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Lucemburkové v Čechách I Autor: Mgr. Václav PražákDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nástup Lucemburků na český trůn
Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Francká říše Petr Procházka
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV: Jan Lucemburský
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Obchodní akademie, Střední odborná škola
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Nástup Lucemburků na český trůn „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).“

1) Léta 1306–1310: Úkol: Čím je v českých dějinách přelomový rok 1306? Rudolf Habsburský (1306–1307)  syn římskoněmeckého krále Albrechta Jindřich Korutanský (1306/1307–1310)  manžel Anny Přemyslovny (dcera Václava II.)

Ve které zemi jsou dnes Korutany spolkovou zemí? Obr. 2 Území Korutan (tmavě oranžové). Úkol: Ve které zemi jsou dnes Korutany spolkovou zemí? Obr. 1 Rudolf Habsburský, přezdívaný pro svá úsporná opatření u dvora „král Kaše“.

druhý dědičně panující rod v českých zemích vláda: 1310–1437 2) Lucemburkové: druhý dědičně panující rod v českých zemích vláda: 1310–1437 panovníci: Jan Lucemburský Karel IV. Václav IV. Zikmund Lucemburský Úkol: Jaké další panovnické dynastie ovládly v průběhu dějin český trůn?

1) Se kterými zeměmi Lucembursko sousedí? 2) Co je tzv. BENELUX? Obr. 3 Znak rodu Lucemburků. Obr. 4 Současné Lucembursko. Po 2. světové válce se významně podílelo na evropské integraci. Úkoly: 1) Se kterými zeměmi Lucembursko sousedí? 2) Co je tzv. BENELUX?

syn římského císaře Jindřicha VII. 3) Jan Lucemburský (1310–1346): český i polský král syn římského císaře Jindřicha VII. manžel Elišky Přemyslovny, dcery Václava II. Obr. 5 a Obr. 6 Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna (14. století, Parléřova huť).

a) domácí politika: „král cizinec“ časté pobyty mimo zemi (Francie, Lucembursko) nespokojenost a odpor české šlechty: Jindřich z Lipé Obr. 7 Pečeť Jindřicha z Lipé (dnešní Česká Lípa), vůdce české opozice proti králi Janovi. Jindřichovou ženou byla vdova po králi Václavu II. Eliška Rejčka.

syn Karel – spoluvládce: markrabě moravský od r. 1333 1344: povýšení pražského biskupství na arcibiskupství Úkol: Ve které zemi byl Karel vychováván? Jaké svědectví o počátcích svého vladaření nám Karel zanechal? Obr. 8 Kralevic Karel jakožto markrabě moravský. S blížícím se koncem vlády Jana Lucemburského přijímal stále více odpovědnosti za pořádek v zemi, ke které cítil velmi blízký vztah.

Co je biskupství a arcibiskupství? Jak se jmenuje současný pražský Obr. 8 Arnošt z Pardubic, první arcibiskup pražský a blízký přítel budoucího císaře Karla IV. (náhrobek; Polsko). Úkoly: Co je biskupství a arcibiskupství? Jak se jmenuje současný pražský arcibiskup?

1344: základní kámen k chrámu sv. Víta v Praze Obr. 10 Chrám sv. Víta na Pražském hradě. Domácí úkol: Zjisti, kdo byl svatý Vít.

Obr. 11 Matyáš z Arrasu, první architekt chrámu sv. Víta. Obr. 12 Petr Parléř za Švábského Gmündu, pokračovatel díla Matyáše z Arrasu.

b) zahraniční politika: „král diplomat“ připojení Chebska, Horní Lužice, většiny Slezska vláda v severní Itálii a Mazovsku (v Polsku) Úkoly: Ve které sousední zemi se dnes nachází Lužice? Které město u nás je nazýváno slezskou metropolí? Obr. 13 Slezská orlice. Obr. 14 Znak Mazovska.

Obr. 15 Území pod kontrolou Jana Lucemburského (tučná přerušovaná čára).

Obr. 16 Hrad Monte Carlo v severní Itálii. Stejnojmenné město (v překladu Karlova Hora) založil budoucí císař Karel IV. r. 1333, tedy ve svých 17 letech. Správa severní Itálie byla pro mladého kralevice skvělou přípravou na roli budoucího vladaře.

úsilí o korunu římskoněmeckého krále pro syna Karla Úkoly: Kolik kurfiřtů volilo římskoněmeckého krále? Za jakých podmínek se zvolený král stal císařem? Obr. 17 Balduin Lucemburský, strýc Jana Lucemburského, významný německý arcibiskup, s jehož pomocí získal Jan pro Karla roku 1346 římskoněmeckou korunu.

účast již slepého krále Jana na straně Francie bitva u Kresčaku (1346) bitva stoleté války účast již slepého krále Jana na straně Francie prohra Francie a Janova smrt Úkoly: Kdo byl soupeřem Francie ve stoleté válce? 2) Jak stoletá válka skončila? Obr. 18 Bitva u Kresčaku (1346) (iluminace z francouzské kroniky z 15. století).

Obr. 19 Jan Lucemburský jako rytíř (středověká iluminace). Obr. 20 Tumba (náhrobek) Jana Lucemburského v Lucemburku.

Doplň tvrzení náležitými fakty: V letech 1306–10 v Čechách vládli Rudolf __________ a Jindřich __________. Manželkou Jana Lucemburského se roku 1310 stala _____________________. Na český trůn usedli celkem _____ panovníci lucemburské dynastie. Jan Lucemburský byl Čechy hanlivě nazýván „král ____________“. Vůdcem šlechtické opozice proti králi se stal _________________. Arnošt z Pardubic byl první ____________________. Roku 1344 byl položen základní kámen _______________________. Kromě Chebska zůstala dnešní ČR z dob Janovy vlády část ____________. Roku 1346 vyjednal král Jan pro syna Karla titul _________________ krále. Jan Lucemburský zahynul v bitvě u __________ , pochován je v __________.

správné odpovědi: Habsburský / Korutanský Eliška Přemyslovna 4 cizinec Jindřich z Lipé pražský arcibiskup chrámu sv. Víta Slezska římskoněmeckého Kresčaku / Lucemburku

Citace obrazových materiálů: Obr. 1. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Habsburger_BSB_Cod_icon_330_fol_15v.jpg Obr. 2. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karte_A_Ktn.svg Obr. 3. Ssolbergj.[cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arms_of_the_Counts_of_Luxembourg.svg Obr. 4. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luxembourg-CIA_WFB_Map.png Obr. 5. Acoma. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honzik_vit.jpg Obr. 6. Acoma. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ElaPremyslovna_vit.jpg?uselang=cs Obr. 7. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pecet_z_Lipe_1316.jpg Obr. 8. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karolus_Moravius.jpg Obr. 9. Grzegorz Wysocki. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arnost_z_Pardubic_-_nowy_nagrobek_PL.jpg Obr. 10. Flickr upload bot. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Katedr%C3%A1la,_JV_01.jpg

Citace obrazových materiálů: Obr. 11. Yaago at cs.wikipedia. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Matyas_z_Arrasu.jpg Obr. 12. Ludwig Schneider. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peter_Parler_triforium_bust.01.jpg?uselang=cs Obr. 13. Schläsinger. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wappen_Schlesiens.png Obr. 14. Poznaniak. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ksi%C4%99stwo_Mazowieckie_COA.svg Obr. 15. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:N%C3%A1b%C4%9Bh_Jana_Lucembursk%C3%A9ho_k_zalo%C5%BEen%C3%AD_%C4%8Desk%C3%A9_velmoci_v_druh%C3%A9_t%C5%99etin%C4%9B_stolet%C3%AD_XIV.jpg?uselang=fr Obr. 16. Croosadabilia. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castellomontecarlo.JPG Obr. 17. Stefan Kühn at de.wikipedia. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trier_Balduinbrunnen_Balduin_von_Luxemburg.jpg Obr. 18. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Battle_of_crecy_froissart.jpg?uselang=cs Obr. 19. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:JenikLucvGelnhausenu.jpg Obr. 20. Acoma. [cit. 2013-02-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honzikovatumba.jpg

Literatura: ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro SOŠ: české a světové dějiny. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 2002. ISBN 80-7235-194-X. ČORNEJ, Petr a kol. Dějiny zemí Koruny české I. 1. vyd. Praha: PASEKA, 1992. ISBN 80-85192-29-2. HORA, Petr. Toulky českou minulostí 2. 1. vyd. Praha: Práce, 1991. ISBN 80-208-0111-1. ČAPKA, František. Dějiny zemí Koruny české v datech. 3. vyd. Praha: Libri, 1999. ISBN 80-7277-000-4.