Kulatý stůl u příležitosti Dne vzácných onemocnění: situace pacientů a možnosti řešení 29.2. 2016 Video ke Dni vzácných onemocnění 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Vztah lékař – pacient z evropského hlediska Jana Pelouchová členka správní rady ECPC, Brusel spoluzakladatelka globální sítě CML Advocates Network spoluzakladatelka.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Účast ČR v H2020 a v programu EURATOM v období leden 2014 – červenec 2015 Základní výstupy 1. průběžné zprávy o účasti ČR v H2020 (Frank,Albrecht – plánované.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Pomyslet, Poznat, Pomoci a Profinancovat: Genetická diagnostika vzácných onemocnění a její zajištění z veřejného zdravotního pojištění v souladu s mezinárodními.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Dokument KAP MSK - obsah
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
Ing. Kateřina Lichtenberková
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Česká asociace pro vzácná onemocnění Občanské sdružení 3členné představenstvo a 1 revizor Předseda Markéta Lhotáková (Národní sdružení PKU a jiných.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
Hlavní město praha a integrace cizinců
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
31 Základní typy zdravotnických systémů
Náměty pro činnost Národního fóra
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Specifika práce s mladými lidmi v nízkoprahových programech pro děti a mládež Proxima Sociale o.p.s.​ Pavlína Mádlová mezinárodní konferencE v rámci PRojektu.
Příspěvek na konferenci
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Charakteristika primární péče
Univerzitní město Olomouc
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Právo sociálního zabezpečení
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Česká společnost pro jakost
Tento projekt je spolufinancován EU: CZ /0.0/0.0/17_047/
Poslanecká sněmovna ČR
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
„Role pacientů a pacientských organizací na MZ“
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

Kulatý stůl u příležitosti Dne vzácných onemocnění: situace pacientů a možnosti řešení 29.2. 2016 Video ke Dni vzácných onemocnění 2016

11

Den vzácných onemocnění 2016 Více než 80 zemí se účastní a pořádá více než 500 událostí po celém světě

ČAVO - kdo jsme Zastřešující pacientská organizace pro vzácná onemocnění v ČR 29 členských pacientských organizací a 20 individuálních členů Spolupráce s odbornými společnostmi Spolupráce s MZČR (SÚKL, ÚZIS), zdravotními pojišťovnami Mezinárodní spolupráce (Eurordis, Eucerd) Aktivní zapojení do plnění Národního akčního plánu pro VO

Co nejvíce trápí lidi se vzácným onemocněním Pozdní či chybná diagnostika Nedostupná odborná a centralizovaná zdravotní péče Propadávání sítí sociálních dávek a výhod Komplikovaná dostupnost léků, zejména těch na vzácná onemocnění (orphan drugs) Omezená možnost sdílet zkušenosti

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015 - 2017 přijat Usnesením Vlády ČR 4. února 2015 11 hlavních aktivit: Zlepšení informovanosti Vzdělávání odborníků v této oblasti Prevence Zlepšení novoroz. screeningu a diagnostiky Zlepšení dostupnosti a kvality péče Zlepšení kvality života sociálního začlenění Podpora výzkumu Sběr biologických vzorků Podpora a posílení role pacientských organizací Meziresortní a meziooborová spolupráce Zahraniční spolupráce v oblasti VO

Podpora a posílení role pacientských organizací Větší zapojení do rozhodovacího procesu Profesionalizace pacientských organizací

Zlepšení dostupnosti a kvality péče - CENTRA Centra vysoce specializované péče pro VO Vede ke zlepšení diagnostiky a léčby Standardizace péče Zajištění a udržení standardu péče při přechodu z dětské fáze do dospělosti Zapojení do ERN – mezinárodní spolupráce sdílení odborných znalostí a kapacit, Zlepšování klinické praxe

ERN – evropské referenční sítě Nejlepší odborníci z Evropy léčí komplexní vzácné diagnózy, které vyžadují specializovanou zdravotní péči a koncentraci znalostí a zdrojů cíl propojit existující vysoce specializovaná centra příprava na vytvoření ERN probíhá jíž 10 let březen 2016 - bude vyhlášena první výzva k připojení ČR nesmí zůstat pozadu – endorsement k připojení od MZČR

Zlepšení dostupnosti a kvality péče -LÉKY Komplikovaná dostupnost léků, zejména orphan drugs pro valnou většinu VO vůbec neexistují jsou ve stádiu klinického testování administrativní bariéry (zdlouhavý proces schvalování) finančně náročné Není přihlíženo ke specifické povaze orphan drugs není možnost nahrazení jiným lékem etické aspekty / finanční aspekty malé množství pacientů nutná mezinárodní spolupráce Je uplatňována hranice nákladové efektivity i pro orphany rigidní přístup uplatňování hranice ve výši 1,1 mil. vztažené k parametru QALY – nemělo by být aplikováno

„Sami vzácní, spolu silní“ Děkuji za pozornost Anna Arellanesová předsedkyně Česká asociace pro vzácná onemocnění arellanesova@vzacna-onemocneni.cz

zastupujeme přes 2000 pacientů s VO Naši členové zastupujeme přes 2000 pacientů s VO 29 pacientských organizací Angelman CZ Asociace muskulárních dystrofiků Atos AVMinority DebRa ČR Diagnóza FH Diagnóza narkolepsie Fragilní X Klub nemocných cystickou fibrózou Klub pacientů mnohočetný myelom Kolpingova rodina Smečno Lymfom help Národní sdružení PKU a jiných DMP Občanské sdružení imunodeficitních pacientů HAE/AAE Občanské sdružení Metoděj Občanské sdružení MYGRA-CZ Občanské sdružení pro Prader-Willi syndrom OS rodičů a dětí postižených Gaucherovou chorobou Parent Project Rett Community Diagnóza MDS META Sdružení pacientů s plicní hypertenzí Společnost C-M-T Společnost Parkinson Společnost pro mukopolysacharidosu Willík Život bez střeva 20 členů bez organizace za diagnózy Agamaglobulinémie Arnold-chiari malformace Atrézie jícnu CIDP – chronická zánětlivá demyelinizační polyneuropatie Ehlersův-Danlosův syndrom Familiární středomořská horečka Fraserův syndrom Klippel-Trenaunay syndrom McCune-Albright syndrome Peutz-Jeghers syndrom Primární ciliární dyskineze Relabující polychondritida Systémový lupus Sjorgrenův syndrom Tarlovova cysta Tetrasomie chromozomu X