Třídění raněných metodou START

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Advertisements

První pomoc při poranění elektrickým proudem
VY_32_INOVACE_PPM11360NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Fyzika - mechanika.
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Letecká záchranná služba
Traumatologický plán ÚSZS
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
Zlomeniny, vyprošťování, třídění
Připravenost na mimořádné události K. Cvachovec KARIM 2. LF UK ve FN Motol ÚZS TU Liberec.
Technické prostředky v požární ochraně
Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.
Technické prostředky v požární ochraně Tlakové požární hadice.
Technické prostředky v požární ochraně Pěnotvorné příslušenství.
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technické prostředky v požární ochraně Svítílny používané v PO.
Informatika – Datové sítě
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Technické prostředky v požární ochraně Motorové řetězové a rozbrušovací pily v požární ochraně.
Technická mechanika – Čepové tření
Typová činnost složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu „LETECKÁ NEHODA“ STČ – 04/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
MATEMATIKA Mocniny v praxi. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Technické prostředky v požární ochraně Sací koš. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Výstupní zařízení - plotr
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
PICTURES FOR DESCRIPTION
Fyzika – Zesilovač.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Inf Barevné ladění dokumentů
Informatika – Funkce KDYŽ
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Technologie – Lícování II
ELEKTRONIKA Zesilovače – princip, druhy
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Matematika Variace.
Technické prostředky v požární ochraně
Matematika Parabola.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Technické prostředky v požární ochraně
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Fyzika – Usměrňovače.
Technické prostředky v požární ochraně
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
Digitální učební materiál
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Transkript prezentace:

Třídění raněných metodou START STČ – 09/IZS

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu 08_03_32_INOVACE_14

Třídění raněných metodou START Předmět: Zdolávání mimořádných událostí Ročník: 2. Jméno autora: Ing.jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace popisuje třídění raněných u mimořádné události s velkým počtem raněných pomocí metody START Klíčová slova: Lékařské třídění raněných, neodkladná první pomoc, životní funkce, přednostní transport Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Třídění raněných metodou START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie) Třídění raněných (triage) dle metodiky START se provádí u mimořádných událostí s velkým počtem raněných a obětí pokud počet postižených překročí možnosti lékařského třídění přímo v terénu (výrazný nepoměr mezi počtem postižených a lékařů) a všude tam, kde nelze provádět lékařské třídění s ohledem na velikost vyznačené zóny zásahu či nepřístupnost místa hromadného neštěstí, nebo kdy jsou postižení nepřístupní bez speciálního vybavení.

Třídění raněných metodou START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie) Prioritou v těchto případech je, aby se k lékařském přetřídění a ošetření dostali přednostně nejzávažnější stavy. O tom, které to jsou rozhodují proškolení příslušníci HZS s využitím laického třídění metodikou START – rozhodují o pořadí pacientů odsunovaných k lékařskému přetřídění.

Třídění raněných metodou START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie) Přednostně jsou přinášeni pacienti s první prioritu tj. červenou (selhávající životní funkce), následně jsou přinášeni pacienti s druhou prioritou tj. žlutou (neschopní samostatného pohybu), na konec jsou přiváděni pacienti, kteří mají třetí prioritu tj. zelenou (soběstační, doložitelně ošetřitelní). Na místě nálezu jsou ponecháni pacienti označení černě (bez známek životních funkcí).

Třídění raněných metodou START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie) Pro určení priority metodou START je nezbytné důkladné proškolení určených pracovníků a jejich vybavení barevnými štítky či páskami (červená, žlutá. zelená a černá viz předchozí text). Třídící pracovník také provede zaškrcení tepenného krvácení a bezvědomé uloží do stabilizované polohy.

Schéma Třídění raněných metodou START Obr.1

Třídění raněných metodou START č. 3 – zelená (samostatný odchod ze zóny nebo se vzájemnou pomocí) oběti se hlasitě osloví: „Všichni, kdo mě slyší a mohou chodit přijďte ke mně!“, označí se zeleným štítkem a odvedou se členem transportní skupiny mimo nebezpečnou zónu k ošetření, Obr.2

Třídění raněných metodou START č. 4 – černá (mrtví, poranění neslučitelné se životem), označí se a ponechají na místě nálezu, Obr.3

Třídění raněných metodou START č. 1 – červená (neodkladná první pomoc a přednostní transport) zhodnotí se stav dýchání, prokrvení a vědomí (viz schéma), zranění jsou v kritickém stavu, mohou přežít jenom tehdy, dostanou-li neodkladnou první pomoc a provedení život zachraňujících úkonů v nejkratším možném čase zastavením masivního krvácení zprůchodněním dýchacích cest záklonem hlavy, potom jsou určeni k přednostnímu transportu, Obr.4

Třídění raněných metodou START 2 – žlutá (neodkladná první pomoc a transport až po č. 1) zhodnotí se úroveň dechu, úroveň prokrvení a vědomí (viz schéma), zranění nejsou v kritickém stavu (dechově i oběhově stabilní) a nevyžadující okamžitý transport, přežití raněných je velmi reálné, bude-li poskytnuta odborná pomoc do jedné hodiny od vzniku poranění. Obr.5

Třídění raněných metodou START Výsledkem třídění metodou START je určení priority odsunu k lékařskému přetřídění a ošetření! Osobyoznačené černou barvou při laickém třídění START, jsou po odsunu posledního pacienta do ZZ a při stanovení bezpečnosti v dané zóně, prohlédnuty určeným či soudním lékařem a oficiálně prohlášeny za mrtvé. Ponechají se na místě nálezu do rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení o další manipulaci s ostatky. Připadně musí být poloha těchto mrtvých alespoň vyznačena v situačním plánku MU.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Text: Katalog typových činností integrovaného záchranného systému STČ 09/IZS  "Zásah složek IZS při mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí"  Obrázky: Obr.1 – Obr.5: Katalog typových činností integrovaného záchranného systému STČ 09/IZS  "Zásah složek IZS při mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí"  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Konec prezentace