Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_562_ Výroba škrobu a lihu -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 20.11.2102 Datum a místo ověření: 04.12.2012 Druh učeb. materiálu: Test Anotace: suroviny, hodnocení surovin, výrobní postup, využití Klíčová slova: škrob, líh, brambory, třenka, škrobové mléko, škrob, zápara, líh Metodický pokyn: Určeno k prověření znalostí Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
1 největší obsah škrobu je v: kukuřici bramborách ječmenu pšenici
2 brambory obsahují: 7 % škrobu 17 % škrobu 70 % škrobu 80 % škrobu
3 třenka je: směs uvařených brambor se sladem směs rozstrouhaných brambor, CO2 + H2O směs uvařených brambor a H2O směs rozstrouhaných brambor, SO2 + H2O
4 škrob se od vody odděluje díky: rozdílnému bodu varu různé měrné hmotnosti vysrážení nerozpustnosti
5 zdrtky jsou: sacharidy a vláknina bílkoviny a sacharidy sacharidy a minerální látky vláknina a bílkoviny
6 mezi škrobnaté suroviny na výrobu lihu patří: cukrovka, brambory, kukuřice pšenice, kukuřice, melasa brambory, chleba, kukuřice obilniny, med, cukrovka
7 etylalkohol má bod varu: 78,2 OC 83,2 OC 88,2 OC 98,2 OC
8 po vykvašení má zápara: 10 % alkoholu 32 % alkoholu 52 % alkoholu
9 sladovnický ječmen se přidává do bramborové kaše: zahájí alkoholové kvašení zvýší obsah škrobů obsahuje enzymy štěpící škroby obsahuje enzymy štěpící bílkoviny
10 kolik litrů čistého alkoholu vznikne ze 100 kg škrobu: 10 l 32 l
Správné odpovědi
1 největší obsah škrobu je v: kukuřici bramborách ječmenu pšenici
2 brambory obsahují: 7 % škrobu 17 % škrobu 70 % škrobu 80 % škrobu
směs rozstrouhaných brambor, SO2 + H2O 3 třenka je: směs uvařených brambor se sladem směs rozstrouhaných brambor, CO2 + H2O směs uvařených brambor a H2O směs rozstrouhaných brambor, SO2 + H2O
4 různé měrné hmotnosti škrob se od vody odděluje díky: rozdílnému bodu varu různé měrné hmotnosti vysrážení nerozpustnosti
5 vláknina a bílkoviny zdrtky jsou: sacharidy a vláknina bílkoviny a sacharidy sacharidy a minerální látky vláknina a bílkoviny
brambory, chleba, kukuřice 6 mezi škrobnaté suroviny na výrobu lihu patří: cukrovka, brambory, kukuřice pšenice, kukuřice, melasa brambory, chleba, kukuřice obilniny, med, cukrovka
7 etylalkohol má bod varu: 78,2 OC 83,2 OC 88,2 OC 98,2 OC
8 10 % alkoholu po vykvašení má zápara: 32 % alkoholu 52 % alkoholu
obsahuje enzymy štěpící škroby 9 sladovnický ječmen se přidává do bramborové kaše z důvodu: zahájení alkoholového kvašení zvýšení obsahu škrobů obsahuje enzymy štěpící škroby obsahuje enzymy štěpící bílkoviny
10 60 l kolik litrů čistého alkoholu vznikne ze 100 kg škrobu: 10 l