Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Přednášky z lékařské biofyziky pro obor: Nutriční terapeut
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kyselost a zásaditost látek
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ROZTOKY.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ.
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Složení roztoků Chemické výpočty
Oddělování složek směsí 2
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
ROZTOKY Obr Obr. 2.
ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Chemické výpočty III.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Membrány a membránový transport
CHLÓR.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Chemie = přírodní věda, zkoumá chem. látky, jejich vlastnosti, využití a přeměnu na látky nové má uplatnění ve všech oborech lidské činnosti, může působit.
Krystalizace VY_32_INOVACE_CH1 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Žákovský pokus Vlastnosti látek
Chemické výpočty II.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výpočty ve farmakologii
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře.
VODA Vodní režim rostlin.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie pro žáky ve věku 11 až 15 let Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu,
Vakuola a osmotické jevy
vlastnosti a využití dřeva
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
zkoumáme vodní prostředí
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_C8-005 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název školy
tipy a triky pro tvořivé
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vedení vody v rostlinách
Ředění a směšování roztoků pomocí směšovací rovnice
Generativní množení hrnkovek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
celková hmotnost roztoku
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Výpočet procentové koncentrace roztoku
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Blanka Kusá
Transkript prezentace:

Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST Duben 2017 Vlivy na růst rostlin Různé druhy zálivky Kyselé deště Růst rostlin Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570

Jaký vliv mají na růst rostlin různé druhy zálivky? Otázky a hypotézy Jaký vliv mají na růst rostlin různé druhy zálivky? H1: Voda z mikrovlnky negativně ovlivní růst rostlin. H2: Nejhorší vliv na růst rostliny bude mít slaná voda. H3: Nejlépe bude na růst rostliny působit kohoutková voda.

Příprava Příprava Vypěstování pokusných rostlin (týden) řeřicha setá pšenice setá Příprava zálivek Zálivku jsme vždy na každou rostlinu lily ve stejném množství a ve stejnou dobu. Umístění rostlin do stejných světelných a tepelných podmínek.

Zálivky Použité zálivky voda z kohoutku cukerný roztok* slaný roztok* roztok jedlé sody* octový roztok* voda z mikrovlnky (převařováno 3 min) jarová voda* ------------------------------------------------------------------------ *Do 0,5 l vody jsme přimíchali 2 čajové lžičky látky.

Pokus s pšenicí Pozorování a výsledky Založení pokusu

Pozorování a výsledky Pokus s pšenicí Po uplynutí 24 hodin Rostliny zalévané solí, cukrem a sodou se opožďují v růstu za ostatními.

Pozorování a výsledky Pokus s pšenicí Po uplynutí 72 hodin Rostliny zalévané solí, cukrem a sodou chřadnou a přestávají přijímat vodu.

Pozorování a výsledky Pokus s řeřichou Založení pokusu Zálivka ráno a večer stejným objemem roztoku (odměrka z léků)

Pozorování a výsledky Pokus s řeřichou Po uplynutí 12 hodin První známky uvadání se objevily u roztoku sody a slaného roztoku

Pozorování a výsledky Pokus s řeřichou Po uplynutí 48 hodin Nejvíce chřadne řeřicha zalévaná roztokem jedlé sody. Začínají se projevovat známky vadnutí i u řeřichy zalévané octovým roztokem.

Pozorování a výsledky Pokus s řeřichou Po uplynutí 6 dní Překvapivě se objevily známky chřadnutí i u rostlin zalévaných cukerným roztokem.

Obsažená a navazující témata náměty Obsažená a navazující témata Koncentrace roztoků – chemie pH roztoků - chemie Difúze, osmóza, osmotický tlak – fyzika Turgor v rostlinách Fyziologické sucho Zasolení půd Kyselé deště

CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST donátor Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570