Základy firemních financí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Energetický management budov
_________________________________________
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
Základy financí 3. hodina.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Klasifikace investic v podniku
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Výpočty efektivnosti investic, výpočty odpisů
Nauka o podniku Seminář 9.
Iniciace (zahájení projektu) Projektový management.
Ekonomika investic.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Podniková ekonomika Investiční činnost.
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
ZÁKLADNÍ STRATEGICKÉ CÍLE PROJEKTU
Investiční činnost.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
MPO 2009 ANALÝZA NÁVRATNOSTI INVESTIC/AKVIZIC KLADY A ZÁPORY JEDNOTLIVÝCH VARIANT Lucie Hejbalová.
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Nauka o podniku Investice.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Metody řízení tržních rizik
KSO/FIPV1 Příklad 11.1 Michaela Petrovová K06367.
Finanční a pojistné výpočty 1 Cvičení 12 Příklad č.2 Karel Šťastný
Průměrné vážené náklady kapitálu
Positioning Finance v podnikatelském plánování ZČU, Plzeň
Cíl přednášky Seznámit se
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Technicko-ekonomické posouzení studeného konce parní turbíny Nového zdroje 660 MWe ÚJV Řež a.s. Divize ENERGOPROJEKT ÚJV Řež a.s. Divize ENERGOPROJEKT.
Nauka o podniku Rentabilita.
Matematické modely ve finanční sféře
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
Investiční rozhodování
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
Oceňování ložisek a cena (podle různých zdrojů a materiálů M.Holuba)
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základy úrokového počtu.
Podnikové finance II Ing. Stanislava Čížková. Dluhopisy Pokladniční poukázky /ČNB, stát/ Komerční dluhopisy /stát, banky, obce, fy/ Depozitní certifikáty.
Kritéria efektivnosti podnikatelských záměrů nejen v elektronických komunikacích.
Základy firemních financí
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
1 Tomáš Urbanovský Katedra financí – kancelář č. 402 CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ D RUHÝ T UTORIÁL M AJETKOVÁ A FINANČNÍ.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Investiční rozhodování.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Příklad (investiční projekt)
Realizace staveb, podnikání a finance Studie proveditelnosti, stanovení vstupních dat pro výpočet ukazatelů ekonomické efektivnosti doc. Ing. Jana Korytárová,
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU JAKO SOUČÁST STUDIE PROVEDITELNOSTI
OCEŇOVÁNÍ LESNÍCH POZEMKŮ FAUSTMANN A METODA ČSH
Transkript prezentace:

Základy firemních financí Cvičení 11.

Hodnocení efektivnosti investic II (dynamické metody) charakteristika dynamických metod metoda NPV metoda IRR srovnání vypovídací schopnosti dynamických metod

Dynamické metody zohledňují časovou hodnotu peněz (× statické metody) lepší vypovídací schopnost než statické metody (realističtější)

NPV (Net Present Value) reálný výnos z investice (projektu) po n letech životnosti součet diskontovaných hodnot finančních toků projektu za známé úrokové sazby r NPVr = roční CFn (= příjmy – výdaje) PVn = ----------------------------------------- (1 + r)n kde: PV…….Present Value (čistá hodnota, ve smyslu hodnoty diskontované k počátku časové osy – k zahájení projektu) NPV…..Net Present Value (čistá současná hodnota) n………roky r………cena kapitálu

NPV by v ideálním případě mělo být vyšší než nula (při splnění požadavku maximalizace). Hodnota kritéria (NPV) se srovnává s: - požadovanou hodnotou - hodnotou konkurenčního projektu (projekt s vyšší NPV je lepší než projekt s nižší NPV) Projekt s kladnou NPV se vždy vyplatí přijmout, projekt se zápornou NPV se přijmout nevyplatí, k přijetí projektu s nulovou NPV je subjekt lhostejný. Významnou slabinou metody NPV jsou meziroční CF, resp. metodika jejich získávání. Při delším časovém horizontu je v současných reálných ekonomických podmínkách jen obtížně možné spolehlivě predikovat budoucí hodnoty CF v horizontu delším než dva roky.

IRR (Internal Rate of Return) IRR je taková cena kapitálu (úroková míra r), pro kterou platí NPV = 0. IRR = r

Srovnání NPV a IRR Při jisté míře zjednodušení lze tvrdit, že obě metodiky dají pro srovnatelné projekty srovnatelné výsledky. Vypovídací schopnost obou metod ale není stejná, protože …..

a) NPV selhává (projekty je třeba posoudit z hlediska IRR) NPV1 = NPV2 r* IRR2 < IRR1 r

b) IRR selhává (projekty je třeba posoudit podle NPV) NPV má vyšší vypovídací schopnost než IRR. P2 P1 NPV IRR2 = IRR1 r

Společné předpoklady použitelnosti dynamických metod Investice je ukončena v prvním roce. CF0 = Σ INV Náklady a výnosy bereme jako jedinou roční hodnotu. Cena kapitálu je známa. Náklady a výnosy (výdaje a příjmy) jsou známy. Vliv inflace je vyjádřen následovně: rr……reálná úroková míra

Příklady - NPV Pro vstupní data podle tabulky vypočtěte hodnotu kritéria NPV při hodnotě úrokové sazby 10 % a rozhodněte, zda je projekt výhodný. Rozhodnutí zdůvodněte. Rok CFinv CFprov - 1 600 1 100 2 200 3 400 4 700 5 900 6 1 000 7 800 8 500

Pro vstupní data podle tabulky vypočtěte hodnotu kritéria NPV při hodnotě úrokové sazby 10 % a rozhodněte, zda je projekt výhodný. Rozhodnutí zdůvodněte. Rok CFinv CFprov - 1 600 1 500 2 800 3 1 000 4 900 5 700 6 400 7 200 8 100

Investiční příležitost vyžaduje investovat 4,5 mil Investiční příležitost vyžaduje investovat 4,5 mil. Kč do stavby domu, který bude možno za rok prodat za 5 mil. Kč. Rozhodněte, zda se jedná o výhodnou investici, jestliže alternativní investiční možností je nákup státních cenných papírů splatných za 1 rok s úrokovou sazbou 5 % p. a. Odpověď zdůvodněte.

Příklady - IRR U finančního projektu FP = (- 1 000, 100, 0, 1 100) určete IRR s přesností na celá procenta, víte-li: NPV10%(FP) = - 82,6, NPV5%(FP) =45,4. Do projektu, který nám po roce přinese 1 500 Kč, je třeba vložit 1 000 Kč. Vypočítejte IRR projektu a rozhodněte, při jaké ceně kapitálu je rozumné projekt přijmout. Odpověď zdůvodněte. Do projektu, který nám po roce přinese 2 600 Kč, je třeba investovat dvakrát. V roce 0 činí investice 1 000 Kč, v roce 2 pak 1 680 Kč. Rozhodněte, při jaké ceně kapitálu je rozumné projekt přijmout. Odpověď zdůvodněte.