Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

BSP Kick off meeting, June 16 03
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Regionální potravina a novinky v legislativě
TRH (tržní mechanismus)
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Návrh opatření ke zlepšení pozice firmy na trhu. Cíl práce stanovit postavení firmy IMPRESS Znojmo, a.s. na trhu zjistit postavení plechovky mezi ostatními.
MAPOVÁNÍ VZTAHU MALOOBCHODNÍCH ŘETĚZCŮ A JEJICH DODAVATELŮ.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Marketingový plán podniku
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Elektronický obchod z pohledu České republiky
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Problematika potravinových odpadů v ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost Marian Jurečka ministr zemědělství 1.11.2016

Strategie MZe s výhledem do roku 2030 Konkurenceschopnost a udržitelnost českého zemědělství, potravinářství, lesnictví a vodního hospodářství. V r. 2030 bude ČR přiměřeně potravinově soběstačná v základních komoditách, které lze u nás produkovat. Zásady udržitelného hospodaření s přírodními zdroji a opatření v oblasti klimatu. Podpora tvorby nových pracovních míst a zlepšování kvality života nejen ve venkovském prostředí. Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů.

Priority Ministerstva zemědělství Rovnoprávné postavení českých zemědělců a potravinářů v rámci EU. Přísná kontrola nezávadnosti potravin - bezpečné a kvalitní potraviny. Podpora kvalitních domácích výrobců a zpracování základních zemědělských komodit. Investice - využití potenciálu financování sektoru. Příležitosti - export do třetích zemí, obchod v rámci EU.

Nástroje k naplňování priorit Dotační programy v potravinářství Národní dotační program DT 13 Program rozvoje venkova Legislativa Zákon o významné tržní síle Zákon o potravinách Zákon o cenách Pracovní místa v potravinářství Podpora vzdělávání v potravinářství Aktivity v exportní oblasti Hlavní nástroje proexportní politiky Zemědělští diplomaté Mezinárodní veletrhy a výstavy Podpora nevládních organizací Podpora evropské integrace nevládních organizací Podpora České technologické platformy pro potraviny Dotace NNO (nestátním neziskovým organizacím)

Dotace Národní dotační titul DT 13 Program rozvoje venkova

Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu (DT 13) Cíle podpory zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů uvedených v příloze I Smlouvy o fungování EU, zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků, resp. krmivářských podniků na evropském trhu. Příjemce Potravinářský nebo krmivářský podnik, který: → zaměstnává více než 250 osob nebo jeho roční obrat převyšuje 50 mil. EUR a méně než 750 osob nebo → jehož roční obrat je nižší než 200 mil. EUR.

Přehled podpory v letech 2013 – 2016* Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu (DT 13) Přehled podpory v letech 2013 – 2016* * předpoklad

Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu (DT 13) Čerpání podpory podle výrobních sektorů v mil. Kč

Čerpání finančních prostředků v potravinářství z PRV za programové období 2007 - 2013

Program rozvoje venkova Dotace potravinářským podnikům jsou poskytovány prostřednictvím operací: 4.2.1 Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů 16.2.2 Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií při zpracování zemědělských produktů a jejich uvádění na trh Rozpočet pro programové období 2014 - 2020: operace 4.2.1 3 893 mil. Kč operace 16.2.2 2 994 mil. Kč Celkem – 6,9 mld. Kč

Legislativa Zákon o významné tržní síle Zákon o potravinách Postavení zemědělců v potravinovém řetězci Výzkum MZe Cenové šetření (Ministerstvo financí) Kvalita potravin pro obchodní řetězce Zákon o potravinách Pravidla pro „českou potravinu“ Zákon o cenách Případná novela zákona (podnákupní ceny)

Posílení postavení zemědělců v potravinovém řetězci Dlouhodobý stav - nepoměr vyjednávací síly v obchodních vztazích ve prospěch obchodníků. Slabší vyjednávací pozice zemědělců se odráží zejména v oblasti stanovování cen a rozdělování ziskových marží v potravinovém řetězci. Podpora snahy EK o zavedení tzv. cenové observatoře. Dosavadní kroky EK pro potírání nekalých obchodních praktik nejsou dostatečné. Většina zemí EU řeší problematiku nekalých obchodních praktik na národní úrovni. Je nezbytné, aby EK předložila návrh celounijního legislativního řešení s přihlédnutím ke specifickým rysům jednotlivých trhů. Cílem je zajistit rovné podmínky mezi výrobci potravin (dodavateli) a obchodníky (odběrateli) na trhu.

Vyjednávání dodavatelů s maloobchodními řetězci Výzkum pro MZe (7/2016) - Focus marketing and social research Více než polovina dodavatelů se při jednání s řetězci nepovažuje za rovnocenné partnery. Vyjednávání rámcových smluv a obchodních podmínek s řetězci hodnotí většina dodavatelů jako tvrdá a obtížná. Zdroj: focus marketing and social research, 07/2016

Vyjednávání rámcových smluv a dalších obchodních podmínek s maloobchodními řetězci Zkušenosti s psychickým vydíráním, vulgárním, arogantním či jinak nevhodným nátlakovým jednáním ze strany představitelů maloobchodních řetězců má třetina dodavatelů. Zdroj: focus marketing and social research, 07/2016

Negativně vnímané praktiky obchodních řetězců 83 % dodavatelů se setkává alespoň občas s některou z negativních praktik ze strany maloobchodních řetězců. Zdroj: focus marketing and social research, 07/2016

Tlak na snižování cen na úkor kvality Nadpoloviční většina dodavatelů se domnívá, že obchodní politika řetězců negativně ovlivňuje kvalitu potravin v ČR Zdroj: focus marketing and social research, 07/2016

Obchodní řetězce - hodnocení Férový přístup k dodavatelům: hodnocení maloobchodních řetězců Nejlépe hodnocené: Coop, Globus a Billa, které dosahují výsledného hodnocení slabší dvojky na školní stupnici. Druhá skupina řetězců: Tesco, Hruška, Ahold, Makro a Penny, které se pohybují kolem průměrného hodnocení odpovídajícímu známce 2- na školní stupnici. Nejhůře hodnoceny: Lidl a Kaufland, jejichž průměrné hodnoty se pohybují kolem 3, což však na školní stupnici stále představuje hodnocení „dobře“. Zdroj: focus marketing and social research, 07/2016

Cenové šetření (Ministerstvo financí) leden – květen 2016 Analýza nákupních a prodejních cen vybraných druhů Cenové informace získané šetřením u 6 významných obchodních řetězců v ČR potvrdily řadu rozdílů v obchodních strategiích jednotlivých centrálně řízených řetězců. V rámci obchodních politik jednotlivých řetězců jsou uskutečňovány různé formy opakujících se slevových akcí (akčních nabídek). V rámci těchto akčních nabídek mohou být v praxi krátkodobě uplatňovány u vybraných druhů zboží tzv. „podnákupní“ prodejní ceny. Tyto případy nastaly také u sledovaných druhů zboží v šetřeném období.  

Cenové šetření (Ministerstvo financí) leden – květen 2016 máslo čerstvé, 250 g Podíl másla CZ původu 7 - 64 % Průměrná NC z CZ bez DPH 18,21 - 25,80 Kč Průměrná NC z EU bez DPH 17,76 - 19,20 Kč Průměrná obchodní přirážka másla z CZ (-2,83) - 25,81 % Průměrná obchodní přirážka másla z EU 1,06 - 23,56 %

Cenové šetření (Ministerstvo financí) leden – květen 2016 mléko trvanlivé polotučné, 1,5% tuku, bal. 1 litr Podíl mléko CZ původu 0 - 100 % Průměrná NC z CZ bez DPH 8,34 – 9,18 Kč Průměrná NC z EU bez DPH 9,14 – 10,41 Kč Průměrná obchodní přirážka mléko z CZ 0,36 – 16,78 % Průměrná obchodní přirážka mléko z EU (-19,60) - 11,38 %

Cenové šetření (Ministerstvo financí) leden – květen 2016 kuřata kuchaná chlazená (I. tř. j.), cena za 1 kg Podíl kuřata kuchaná CZ původu 57 – 100 % Průměrná NC z CZ bez DPH 43,74 - 47,44 Kč Průměrná NC z EU bez DPH 38,97 Kč Průměrná obchodní přirážka kuřata kuchaná z CZ (-5,23) - 37,94 % Průměrná obchodní přirážka kuřata kuchaná z EU 13,37 %

Cenové šetření (Ministerstvo financí) leden – květen 2016 slepičí vejce, třídy A, hm. skup. M, 10 ks Podíl sl. vejce CZ původu 18 - 100 % Průměrná NC z CZ bez DPH 17,58 - 20,99 Kč Průměrná NC z EU bez DPH 15,86 - 19,02 Kč Průměrná obchodní přirážka sl. vejce CZ 7,62 - 24,85 % Průměrná obchodní přirážka sl. vejce EU 17,03 - 26,7 %

Cenové šetření (Ministerstvo financí) leden – květen 2016 Procentní podíl zboží tuzemského původu v prodejní síti Kromě prováděné analýzy nákupních a prodejních cen vybraných druhů zboží realizovaných jednotlivými společnostmi bylo prováděno také vyhodnocení objemů jednotlivých druhů zboží nakoupených jednotlivými řetězci ve sledovaném období z hlediska země původu zboží. Máslo 40% Mléko 92% Eidam Vejce 50% Kuřata Vepřové maso 32%

Kvalita výrobků na českém trhu Srovnání výrobků přímo od výrobců s výrobky uváděnými pod privátní značkou obchodního řetězce Cílem je eliminovat potraviny . . . nevyhovující legislativním požadavkům, nebezpečné, falšované, nejakostní, rozdílnost kvality výrobků přímo od výrobce s privátní značkou, kterou dodává obchodním řetězcům.

Kvalita výrobků na českém trhu Srovnání výrobků přímo od výrobce s privátní značkou, kterou dodává obchodním řetězcům Výrobek pod značkou výrobce výrobek splnil legislativní požadavky vyroben dle normy ČSN z roku 1977, která ve výrobní receptuře zahrnuje hovězí maso ve srovnání se současnými recepturami, které používají pouze maso vepřové Zdroj informací: dTest. Praha, 2016, XXIII.(9), str. 9-14. ISSN 1210-731X.

Kvalita výrobků na českém trhu Srovnání výrobků přímo od výrobce s privátní značkou, kterou dodává obchodním řetězcům Stejný výrobce, ale výroba pro privátní značku nedodržení % obsahu masa uvedeného na obale, odlišná receptura od ČSN nedeklarovaná přítomnost drůbeží bílkoviny Zdroj informací: dTest. Praha, 2016, XXIII.(9), str. 9-14. ISSN 1210-731X.

Novela zákona o potravinách Jasné legislativní vymezení pojmů: „česká potravina“ „vyrobeno v České republice“ a všech odkazů se stejným významem Možné použití při medializaci podpory výroby, prodeje a spotřeby českých potravin: jasně definováno, co je „česká potravina“ apel na obchodníky zvýšení podílu českých potravin v tržní síti.

Závěr Základní úkol – zvýšit potravinovou soběstačnost u základních potravin (vepřové maso, ovoce zelenina). Zvýšit konkurenceschopnost českého zemědělství a potravinářství. Podpora kvalitních a českých potravin. Podpora regionálních výrobců. Podpora tvorby nových pracovních míst a zlepšování kvality života ve venkovském prostředí.