Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

SHA-1 Secure Hash Algorithm Martin Raichl. HASH  Hašovací funkce jsou silným nástrojem moderní kryptologie. Jsou jednou z klíčových kryptologických myšlenek.
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
Elektronický podpis.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
systém na odhalování plagiátů
Asymetrická kryptografie
Certifikační autority – situace v ČR
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Bc. Jan Kotlařík. Pojmy  Naslouchání  Falšování  Napodobování – podvádění, zkreslení  Šifrování a dešifrování  Detekce falšování  Autentizace 
Šifrovaná elektronická pošta Petr Hruška
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Ochrana aktiv v malé firmě Bakalářská práce Pavel Šnajdr – Aplikovaná informatika.
Zákon o elektronickém podpisu
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Elektronická komunikace
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Komerční využití systému ISDS
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Bezpečnost v Gridech Daniel Kouřil EGEE kurz.
Public Key Infrastructure Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Elektronická pošta Název školy
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
Šifrovací algoritmy EI4. DES – Data Encryption Standard  Soukromý klíč  56 bitů  Cca 7,2 x klíčů  Rozluštěn v roce 1997.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Feistlovy kryptosystémy Posuvné registry Lucifer DES, AES Horst Feistel Německo, USA IBM.
Hybridní kryptosystémy
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
Bezpečnost systémů 2. RSA šifra *1977 Ronald Rivest *1947 Adi Shamir *1952 Leonard Adelman *1945 University of Southern California, Los Angeles Protokol.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá IX.
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Michala Pechová Jak vyplnit webovou žádost OP VK BENEFIT7 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_16. SYMETRICKÉ ŠIFRY  Používající stejný šifrovací klíč jak pro zašifrování, tak pro dešifrování.  Výhoda.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Elektronick ý podpis v Lotus Notes Josef Honc, M-COM LAN solution
Základy práce s portálem CzechPOINT HW, SW, tokeny, certifikáty, administrace.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Feistlovy kryptosystémy
Elektronická pošta.
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Elektronický (digitální) podpis
HASH.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA Elektronický podpis Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA X33BMI

Důvody pro zavedení elektronického podpisu - anonymita internetu možnost vydávat se za někoho jiného el. Informaci nelze jednoznačně spojit s jejím autorem u fyzické (napsané na papíře) informace můžeme použít k identifikaci např. grafologii nebo daktiloskopii v elektronickém světě nebyl žádný ekvivalent potřeba ověřeného styku mezi firmami, osobami komunikace s úřady (daňové přiznání) ekvivalent fyzického podpisu s elektronickým podpisem přebírá osoba odpovědnost ve světe internetu X33BMI

Výhody elektronického podpisu - ověřit pravost může kdokoliv za žádných okolností se nedá zfalšovat lze přímo určit odesilatele zprávy je od psané zprávy neoddělitelný (Na rozdíl od fyzického podpisu. Ten můžeme vystřihnout a přilepit jinam nebo před něj dopsat jakýkoli text) - poznáme, pokud je zpráva “na cestě” změněna umožňuje šifrování zpráv X33BMI

Jak vypadá el. podpis – představa laika X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost HASH(kontrolní součet, matematický otisk): transformace: řetězec lib. délky -> řetězec pevné délky požadavky: vstup může bý jakékoli délky výstup musí mít pevnou délku hodnota hash je jednoduše vypočitatelná pro jakýkoli řetězec funkce je jednosměrná (irreverzibilní) funkce je bez kolizí - zástupci hash fcí: SHA-1, MD5 X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost SHA-1 160 bitový otisk = 40 hexa znaků bezpečnější, zůstává neprolomena MD5(message digest algorithm, ver. 5): 128 bitový otisk = 32 hexa znaků až o 60% rychlejší, přizpůsobená 32 bitovým procesorům méně bezpečná, nalezeny kolize – přesto je natolik etablovaná v mnoha systémech, že se zatím stále používá X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost Použití HASH funkcí v praxi: bezpečné posílání hesla porovnávání souborů elektronický podpis X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost Asymetrická šifra: založena na páru klíčů jeden šifruje, druhý dešifruje klíče jsou různé a nelze jeden od druhého odvodit jeden z nich tedy lze veřejně distribuovat (veřejný klíč) druhý budeme používat k opačnému postupu šifrování (soukromý, privátní klíč) X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost ověření pravosti veřejného klíče – CERTIFIKÁTY: spojujího konkrétního člověka s konkrétním veřejným klíčem certifikát vydávají pouze tzv. certifikační autority, důvěryhodné instituce s průkazným procesem udílení certifikátů seznam těchto autorit a jejich veřejné klíče je umístěn přímo v emailových klientech, lze tak přímo ověřit pravost certifikátů ve zkratce: certifikát říká klientovi, že osobě jménem Jára Cimrman patří účet jarda.cimrman@liptakov.cz a tento veřejný klíč… X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost nutné atributy CERTIFIKÁTU: X33BMI

Získání elektronického podpisu nutná registrace u CA v Čechách: Czech Certification Authority spol. s r.o. (www.czechca.cz) Česká pošta a.s.(www.postsignum.cz), cena 190,- Kč free CA: THAWTE (www.thawte.com) X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Registrace u CA Thawte (http://www.thawte.com/email/index.html): zadání jména, národnosti, mailové schránky zadání hesla X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Registrace u CA Thawte: dokončení registrace: Thawte odešle mail na Vámi zadaný mail, získáváte účet u Thawte X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Žádost o certifikát: request a certificate vyplnění mailové schránky, volba kryptovací funkce končí instalací certifikátu do browseru X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Export certifikátu do souboru: u IE: Nástroje -> Možnosti internetu -> Obsah -> Certifikáty -> Osobní -> Exportovat X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Import certifikátu do e-mailového klienta: u Outlook Express: Nástroje -> Možnosti -> Zabezpečení -> Digitální ID -> Osobní -> Import X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Použití el. podpisu: X33BMI

Použité zdroje + odkazy www.root.cz (Vlastimil Klíma – Prolomení MD5) www.business.cz www.czechca.cz www.postsignum.cz http://home.vsb.cz/tomas.turecek/int http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=3&CT=415&CT1=0 (návrh zákona o elektronickém podpisu) http://home.vsb.cz/tomas.turecek/int/cv9/uloha1.html (generování MD5) http://zleby.wz.cz/bmi/bmi.ppt (umístění této prezentace) X33BMI

Konec  Děkuji za pozornost ! Petr PROCHÁZKA X33BMI