Robert Zbíral listopad 2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde hledat informace o EU?
Advertisements

Revize Nového přístupu
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
EU a Česká republika Instituce EU
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Úvod normotvorba- zde chápáno ve smyslu analýzy legislativního procesu a jeho výstupů důležitost výzkumu evropské úrovně normotvorby.
Historické milníky evropského práva
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Vyhledávání v databázích EU Ústav translatologie, FF UK 5. listopadu 2013 Mgr. Jiří Basch Evropská komise Generální ředitelství pro překlady český překladatelský.
Generální ředitelství pro překlady EVROPSKÁ KOMISE Vyhledávání v databázích EU Ústav translatologie, FF UK 1. listopadu 2011 Ing. Otto Pacholík vedoucí.
Efektivní vyhledávání na internetu
Strategie vyhledávání zdrojů s důrazem na elektronické zdroje Robert Zbíral,
Elektronická publikace
Databáze institucí EU Robert Zbíral 4. října 2010.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Úvod do studia- 8. seminář Elektronické informační databáze II Robert Zbíral.
Mezinárodní právní pomoc – práce s Evropským soudním atlasem a internetem Praxe MPS a MPO Mgr. Petra Novotná LL.M.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
© 2007 Robert Zbíral Důležitost primárních dat pro výzkum i praxi nepostradatelné –nezkreslené –nejvíce informací –můžete s nimi volně pracovat, originalita.
CODEXIS Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Databáze institucí EU Robert Zbíral 14. října 2014.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Praxe mezinárodního práva soukromého JUDr. Simona Trávníčková.
Překládání pro Evropskou komisi Workshop ELRC 15. prosince 2015 Vítězslav Zemánek, Zastoupení EK v ČR.
ISSS 2004 Tezaurus Eurovoc - selekční jazyk dokumentů EU a jeho využití v České republice PhDr. Kvetoslava Žigmundová Anna Lhotská Kancelář Poslanecké.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
P LAGIARISMUS A CITACE Úvod do studia. D EFINICE PLAGIARISMU Zahrnuje: a) Objekt, kterým jsou slova, věty, myšlenky, části textu, popřípadě celý text,
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Aplikace Monitorovací systém
MP57903 Vyhledávání judikatury Nejvyššího správního soudu II. cvičení
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Sociální zabezpečení v EU
Jak se pracuje překladateli
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Aplikace Monitorovací systém
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Aplikace Monitorovací systém
Digitální učební materiál
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Elektronizace v prostředí justice
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Transkript prezentace:

Robert Zbíral listopad 2016 Databáze institucí EU Robert Zbíral listopad 2016

Důležitost primárních dat pro výzkum i praxi nepostradatelné nezkreslené nejvíce informací můžete s nimi volně pracovat, originalita založeny na činnosti institucí konečná legislativa všeho druhu judikáty Soudního dvora legislativní proces před schválením aktů různé navazující dokumenty (bílé knihy, pracovní texty Komise atd.)

Prostředí unijních institucí často pokládané za netransparentní přitom množství dostupných informací jinde nevídané pokryty všechny fáze činnosti často velmi sofistikované nástroje i kategorizace specifičnost EU množství jazykových verzí role úředních a jednacích jazyků vzájemná neprovázanost některých databází (stále se ale zlepšuje…) otázka zveřejňování dokumentů omezenost v přípravném procesu nařízení 1049/2001 o přístupu veřejnosti k dokumentům Evropského parlamentu, Rady a Komise

Databáze Eurlex adresa http://eur-lex.europa.eu/homepage.html nejrozsáhlejší databáze vůbec obsahuje téměř vše (kromě vnitřních rejstříků) Úřední věstník (http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html) všechny řady, můžeme si procházet vyhledávání aktů jednoduché (fulltext), podle referenčního čísla pokročilé- možnost zpřesňování dotazu (autor, čas, druh aktu) obecně podle obsahu (oblasti úpravy) Eurovoc, oblast činnosti (rejstřík)

Databáze Eurlex- příklad najděte všechna rozhodnutí Rady týkající se azylové politiky zveřejněná v letech 2004-2008 výsledek (můj): 6 aktů

informace o jednotlivých aktech Databáze Eurlex informace o jednotlivých aktech informace o dokumentu (bibliografické záznamy) text (možnost srovnání) přehled právních předpisů (shrnutí) postup (jako ve starém Prelexu) související dokumenty (včetně právního základu či vnitrostátních implementačních předpisů- NIM)

Další služby k legislativě shrnutí právních předpisů EU http://eur-lex.europa.eu/browse/summaries.html shrnuje nejdůležitější legislativní akty podle oblastí příručka pro redakci právních předpisů http://eur-lex.europa.eu/content/techleg/KB0213228CSN.pdf rozpočet http://eur-lex.europa.eu/budget/www/index-cs.htm vše až do posledních položek

najděte u: Praktická zkouška Nařízení EP a Rady (ES) č. 1896/2006 ze dne 12. prosince 2006 , kterým se zavádí řízení o evropském platebním rozkazu (Úř. věst. L 399, 30.12.2006, s. 1-32) jak dlouho trvalo schvalování aktu kolikrát byl návrh projednáván Radou v jaké fázi spolurozhodování bylo přijato

Databáze Prelex (dnes součást Eurlexu) komplexně zachycuje fázi přijímání legislativy (legislativní proces) pro vyhledávání nutné znát: číslo návrhu Komise (COM rok/číslo) interinstitucionální číslo návrhu (rok/číslo/COD, rok/číslo/CNS) vše přehledně zobrazeno časové hledisko zapojení příslušných institucí pokud vícekrát tak zobrazeno ale pouze hlavní úrovně většina prvků na stránce aktivní (možnost získání dalších informací)

OEIL: Legislativní pozorovatelna EP adresa: http://www.europarl.europa.eu/oeil/home/home.do ale také Eurlex- „Evropský parlament-Legislativní přehled! zaměřeno hlavně na činnost v rámci EP poněkud odlišný postup vyhledávání podle procedury podle obsahu aktu podle aktivity institucí například pro nařízení 1896/2006 http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=242002

Rejstříky dokumentů institucí Komise http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/index.cfm? moc zvláštních dokumentů nemá zápisy z jednání atd.- nově již přístupné Parlament http://www.europarl.europa.eu/RegistreWeb/search/simpleSearchHome.htm?language=EN téměř vše, co se kdy v Parlamentu vytvořilo ohromné množství dat

Rejstřík dokumentů Rady adresa: http://www.consilium.europa.eu/en/documents-publications/ obsahuje dokumenty ze všech stupňů zasedání Rady postoje delegací, pozměňovací návrhy, shrnutí postupu při schvalování, zápisy z Coreperu či Rady atd. vyhledávání dokumentů známe přesné číslo dokumentu hledáme na základě určitého obsahové spojení podle oblasti (viz seznam zkratek) interinstitucionální číslo (legislativní proces)

Rejstřík dokumentů Rady příklady: 2004/0055/COD v češtině 76 dokumentů v angličtině 206 dokumentů co všechno seznam obsahuje shrnutí diskuzí v PS, Coreperu, Radě (http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/06/st14/st14724.en06.pdf) postoje delegací a pozměňovací návrhy (http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/06/st09/st09247-ad01.en06.pdf) tzv. bible návrhu (http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/06/st07/st07120.en06.pdf) jednotlivé verze návrhu (jak se vyvíjí) jak je to s dostupností PDF, P/A, N/A (pak žádost prostřednictvím http://register.consilium.europa.eu/servlet/jsp/MailAccessPrivacy.jsp?&lang=EN&cmsid=928)

kolonka „Klíčové dokumenty ve veřejném rejstříku podle kategorií“ Informace z Rady kolonka „Klíčové dokumenty ve veřejném rejstříku podle kategorií“ pořad jednání hlavních orgánů měsíční soupis aktů zápisy z jednání (legislativní i nelegislativní) výsledky hlasování neoficiální forma: tiskové zprávy (včetně účasti)

Informace z parlamentů členských států databáze IPEX http://www.ipex.eu/IPEXL-WEB/search.do kontrola návrhů Komise (hlavně subsidiarita) vyjádření parlamentů k návrhům, odkazy na příslušné stránky

Judikatura Soudního dvora adresa Soudu http://curia.eu/ položka judikatura vyhledávací formulář (pouze od roku 1997) numerický přístup k případům (i na starší) rozsudky historické judikatury další služby (většina jen ve FR) komentáře nauky k případům roztřídění rozsudků dle témat navazuje přehled judikatury unijních soudů po přijetí LS změna okruhů aktuální bibliografie (Knihovna a dokumentace) databáze rozhodnutí národních soudů