VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná správa ZS 2010 Němečková, Strnadová, Zedníková
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
Dělba moci.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Dělba moci. Listina práv a svobod
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Mgr. Michal Oblouk LEGISLATIVA. -dvoukomorový zákonodárný sbor České republiky -je tvořen Poslaneckou sněmovnou (dolní komora) a Senátem (horní komora)
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
VY_32_INOVACE_02_SVP_073_Zrn
Politický systém ČR – Vláda ČR
Dělba moci.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ III.14 Vláda a jiné orgány výkonné moci
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Přímá volba prezidenta. Náš tým  Bartochová Lucie  Dvořáková Tereza  Jelínková Petra  Jursíková Adéla  Kopáčiková Gabriela  Matušková Barbora 
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_03.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Politický systém České republiky
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Státní moc Tato prezentace je zaměřena na dělbu státní moci. Žáci se seznámí se systémem dělby státní moci v ČR a voleb zástupců do PČR. Seznámí se s webovými.
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc výkonná
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Volby prezidenta
Česká republika Srdce Evropy.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA

PREZIDENT hlava České republiky je volen přímo českými občany - v letech 1993 – 2012 byl volen oběma komorami Parlamentu na společné schůzi z výkonu své funkce není odpovědný s výjimkou velezrady a hrubého porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku funkční období - pět let výkon pravomocí, protokolární povinnosti a další funkce spojené s osobou prezidenta zajišťuje Kancelář prezidenta republiky, jeho ochranu má na starosti specializovaný policejní útvar má právo účastnit se schůzí obou komor Parlamentu, jejich výborů a komisí - je mu uděleno slovo, kdykoliv o to požádá má právo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti disponuje jedním ze sedmi klíčů od dveří do Korunní komory v kapli sv. Václava v katedrále sv. Víta, kde jsou uloženy české korunovační klenoty

prezidentem republiky může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl 40 let - nikdo nemůže být zvolen více než 2x za sebou navrhovat kandidáta může nejméně 20 poslanců nebo 10 senátorů, anebo každý občan ČR, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany volbu prezidenta republiky vyhlašuje předseda Senátu, koná se tajným hlasováním a právo volit má každý český občan, který dosáhl 18 let v prvním kole může být zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu všech platných hlasů - pokud nikdo nadpoloviční většinu nezíská, koná se do 14 dnů kolo druhé, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního - ve druhém kole pak bude zvolen ten kandidát, který získá více hlasů prezidenta nelze po dobu výkonu jeho funkce zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt žalobu na prezidenta může podat jen Senát, který k tomu však musí získat souhlas Poslanecké sněmovny - řízení probíhá před Ústavním soudem a jediným trestem může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt

úřad prezidenta může zůstat neobsazen: prezident je odsouzen za velezradu nebo za hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku vzdá se svého úřadu do rukou předsedy Senátu funkční období prezidenta skončí a nový prezident ještě nesložil slib či složil slib s výhradou není schopen svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat (usnáší se na tom Poslanecká sněmovna a Senát) v těchto případech pravomoci s kontrasignací přecházejí na předsedu vlády, pravomoci bez kontrasignace přecházejí na předsedu Poslanecké sněmovny po dobu stavu ohrožení státu nebo válečného stavu může vláda požádat Parlament, aby projednal vládní návrh zákona ve zkráceném jednání - prezident nemá právo veta

PRAVOMOCI PREZIDENTA – bez kontrasignace jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi svolává zasedání Poslanecké sněmovny rozpouští Poslaneckou sněmovnu pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády jmenuje soudce Ústavního soudu (nutný souhlas Senátu), jeho předsedu a místopředsedy jmenuje předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu z řad soudců tohoto soudu odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem a zahlazuje odsouzení = PREZIDENTSKÁ MILOST má právo vrátit Parlamentu přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního = PREZIDENTSKÉ VETO (musí tak učinit ve lhůtě 15 dnů počínající den po předložení zákona k podpisu, přehlasovat veto může nadpoloviční většina všech poslanců) podepisuje zákony jmenuje prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jmenuje členy Bankovní rady České národní banky

PRAVOMOCI PREZIDENTA – s kontrasignací rozhodnutí vyžadují ke své platnosti spolupodpis (kontrasignaci) předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády zastupuje stát navenek sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy - sjednávání smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy je vrchním velitelem ozbrojených sil přijímá vedoucí zahraničních zastupitelských misí pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí vyhlašuje volby do Poslanecké sněmovny a do Senátu jmenuje a povyšuje generály propůjčuje a uděluje státní vyznamenání, nezmocní-li k tomu jiný orgán jmenuje soudce nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo má právo udělovat amnestii - hromadné prominutí trestu (nemůže být zrušena)

DALŠÍ PRAVOMOCI určují je běžné zákony uchovává pečetidlo státní pečeti vyhlašuje volby do Evropského parlamentu, zastupitelstev krajů a do zastupitelstev obcí jmenuje předsedu a místopředsedu Nejvyššího správního soudu z řad soudců tohoto soudu jmenuje ze soudců předsedy vrchních a krajských soudů jmenuje a odvolává předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, předsedu Úřadu pro ochranu osobních údajů nebo předsedu Českého statistického úřadu jmenuje a odvolává rektory veřejných vysokých škol a jmenuje profesory jmenuje a odvolává předsedu Akademie věd

NAŠI PREZIDENTI Tomáš G. Masaryk 1918 – 1935, Edvard Beneš 1935 – 1938 a 1945 – 1948, Emil Hácha 1938 – 1945, Klement Gottwald 1948 – 1953, Antonín Zápotocký 1953 – 1957, Antonín Novotný 1957 – 1968, Ludvík Svoboda 1968 – 1975, Gustáv Husák 1975 – 1989, Václav Havel 1989 – 2003, Václav Klaus 2003 – 2013, Miloš Zeman od r. 2013

VLÁDA vrcholný orgán výkonné moci v České republice skládá se z předsedy vlády (premiéra), místopředsedů vlády (vicepremiérů) a ministrů je odpovědna Poslanecké sněmovně vláda je jmenována vždy po demisi nebo odvolání vlády předchozí - nejprve prezident republiky jmenuje premiéra a na jeho návrh pak zbytek členů vlády, jmenovaná vláda pak musí do 30 dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry pokud Poslanecká sněmovna důvěru vládě nevysloví, jmenuje prezident nového premiéra a na jeho návrh nové členy vlády, jestliže ani tato nově jmenovaná vláda nedostane důvěru Poslanecké sněmovny, je prezident nucen jmenovat dalšího premiéra na návrh předsedy Poslanecké sněmovny, stalo-li by se, že by vládě takto jmenovaného premiéra nebyla vyslovena důvěra, prezident může Poslaneckou sněmovnu rozpustit v průběhu funkčního období vlády – 4 roky - jmenuje prezident nového člena vždy, když mu to premiér navrhne hlasování o vyslovení důvěry vládě probíhá vždy, když o to vláda požádá hlasování o vyslovení nedůvěry vládě probíhá, když to navrhne nejméně 50 poslanců - je vyslovena, hlasuje-li pro nadpoloviční většina všech poslanců - pokud je vládě vyslovena nedůvěra, musí podat demisi

VLÁDA vláda může kdykoliv podat demisi - každý člen vlády může podat demisi do rukou prezidenta republiky, činí tak prostřednictvím premiéra - poté, co prezident demisi přijme, může premiér prezidentovi navrhnout za odešlého člena náhradu prezident republiky je povinen odvolat člena vlády, jestliže mu to navrhne premiér předseda vlády organizuje činnost vlády a vystupuje jejím jménem - bez jeho spolupodpisu nejsou platná prezidentova rozhodnutí podle čl. 63 Ústavy předsedu vlády zastupuje místopředseda vlády, případně jiný pověřený člen vlády disponuje zákonodárnou iniciativou - může podávat návrhy zákonů a má rovněž právo se ke všem návrhům zákonů vyjadřovat, k provádění zákonů vydává nařízení jednotliví ministři řídí ministerstva rozhoduje ve sboru, k přijetí usnesení je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny jejích členů poslanci mohou členy vlády interpelovat a členové vlády jsou povinni jim odpovědět do třiceti dní každý člen vlády se může účastnit schůzí Poslanecké sněmovny, Senátu, jejich výborů a komisí, slovo se mu udělí vždy, když o to požádá může být koaliční, menšinová, většinová nebo úřednická

práce a sociálních věcí školství, mládeže a tělovýchovy MINISTERSTVA zahraničních věcí obrany financí práce a sociálních věcí vnitra životního prostředí pro místní rozvoj průmyslu a obchodu dopravy zemědělství školství, mládeže a tělovýchovy kultury zdravotnictví spravedlnosti

ČEŠTÍ PREMIÉŘI Václav Klaus 1993 – 1997, Josef Tošovský 1997 – 1998, Miloš Zeman 1998 – 2002, Vladimír Špidla 2002 – 2004, Stanislav Gross 2004 – 2005, Jiří Paroubek 2005 – 2006, Mirek Topolánek 2006 – 2009, Jan Fischer 2009 – 2010, Petr Nečas 2010 – 2013, Jiří Rusnok 2013 – 2014, Bohuslav Sobotka od r. 2014

PRAŽSKÝ HRAD STRAKOVA AKADEMIE KRAMÁŘOVA VILA

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Prezident_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_prezident%C5%AF_%C4%8Ceskoslovenska http://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad#Pra.C5.BEsk.C3.BD_hrad_za_vl.C3.A1dy_Habsbursko-Lotrinsk.C3.A9_dynastie http://tom.dracata.sweb.cz/ http://cs.wikisource.org/wiki/%C3%9Astava_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky#Vl.C3.A1da http://cs.wikipedia.org/wiki/Ministerstvo http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_premi%C3%A9r%C5%AF_%C4%8Ceska http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/prehled-premieru-kdo-vladl-ceske-republice.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Ministerstvo_zahrani%C4%8Dn%C3%ADch_v%C4%9Bc%C3%AD_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky http://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Zeman https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDkonn%C3%A1_moc_v_%C4%8Cesku https://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1da_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky