PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Vzhled prezentace - šablony
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Grafická úprava seminární práce
VY_I/2_INOVACE_64_WordPad
VY_I/2_INOVACE_66_Word Word Miroslav Kaňok.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IT začátečníci - Word Modul 3.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Jednoduché aplikace ve Windows Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_aplikace_widows Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek
Zpracování a využití informací
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Jak vytvořit vlastní prezentaci ?
Word – Zásady psaní textu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Kreslíme rastrovou grafikou I. v programu MALOVÁNÍ
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Úprava textu - řádkování a odrážky.
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů Co jsou textové editory? Textový editor WriterSpuštění editoru Okno programu Writer.
Textový editor MICROSOFT WORD.
Jak vložit tabulku Excel do Wordu
Tvorba prezentace Rozložení snímků Vkládání obrázků do snímků
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
WORD 2010 Popis prostředí – 2. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Formátování ve Wordu bloky Textový editor - základní funkce Odstavec, bloky, úprava textu.
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
Tvorba dokumentů.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
Textový editor.
Jak učit tvorbu textových dokumentů
Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_.
Příslušenství Kde najdeme příslušenství? Pracujeme s kalkulačkou? Malujeme? Píšeme do poznámkového bloku?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
PROSTŘEDÍ MICROSOFT WORD 2003
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Formátování dokumentu
Corel DRAW Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Textový Editor.
WORDPAD Textový dokument.
Textový editor Lada Juráňová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY V této kapitole se budeme věnovat oblasti, která je pro mnohé uživatele počítače nejdůležitější, a to práci s textovými dokumenty. Kdo si jednou vyzkouší psaní textu na počítači, jistě se již nebude chtít vrátit ke klasickému psacímu stroji.

Pracujeme s texty Texty a textové dokumenty patří odpradávna k velmi častému způsobu předávání informací. Informace se v dávných dobách šířili ústním podáním a později přistoupili i k záznamu informací zjednodušenými obrázky, symboly – písmem. Zlomem v předávání informací byl vynález papíru. Jeden z největších vynálezů v dějinách – knihtisk (J.Gutenberg).

Tiskařské stroje byly nadále zdokonalovány, objevují se první psací stroje (ruční sázení stránek) a později vznikl také řádkový sázecí stroj, pro který se vžil název Linotyp. Linotyp Část DTP pracoviště Dnes se ve všech fázích tiskové výroby uplatňují počítače. Stránky se pro tisk připravují výhradně elektronicky na tzv. DTP (desk-top-publishing)

Textové editory Jsou programy sloužící k jednoduchým úpravám a tisku textových dokumentů. Programy umožňují dát textu pěknou grafickou podobu, upravit velikost a vzhled písma, důležité pasáže zvýraznit , odlišit barvou, tvarem písma, podtrhnout. Nakonec umožňují vložit obrázky a urovnat text na stránce. Největší výhodou je ale možnost text uložit a kdykoliv se k němu moci vrátit, případně upravit, poslat elektronickou poštou, znovu vytisknout a opakovaně využít.

Textový editor - WordPad Nemá příliš rozsáhlé možnosti pro zpracování textů, ale k vytváření pěkných dokumentů stačí. Pomocí programu WordPad je možné psát dopisy, referáty a jiné jednoduché dokumenty. Program umožňuje měnit vzhled textu, rychle přesouvat věty nebo odstavce a kopírovat a vkládat text v rámci dokumentů nebo mezi nimi.

Okno programu

Okno programu WordPad se skládá ze čtyř hlavních částí: Panel nástrojů: Panel nástrojů obsahuje tlačítka určená k provádění základních příkazů včetně ukládání a tisku. Chcete-li zjistit, co má dané tlačítko za funkci, nastavte na něj ukazatel myši. Zobrazí se popis funkce tlačítka. Formátovací panel: Formátovací panel obsahuje tlačítka, která lze použít k formátování textu v dokumentu. Je možné například vybrat písmo, barvu a zarovnání textu. Pravítko: Pravítko slouží ke kontrole rozložení a umístění textu v dokumentu. Oblast dokumentu: V této části uživatel píše dokument, mění a formátuje text.

Profesionální textový editor – Word Dokonalý nástroj pro práci s textovým dokumentem a zároveň zřejmě nejznámější. Word „umí“ všechno, co jednoduchý editor, a mnoho, mnoho dalších věcí, jejichž realizace by byla pomocí editoru WordPad mnohdy nemožná. Zatímco WordPad si vystačí se dvěma panely nástrojů, z následujícího obrázku je vidět, kolika panely nástrojů disponuje Word.

Okno programu

Použité zdroje: L. RICHARDS. januarymagazine.blogspot [online]. [cit. 5.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://2.bp.blogspot.com/- s334LjMzEEI/TbdI8U2b4rI/AAAAAAAAB9o/dOLXjO7LWmc/s320/underwood5small.jpg>. NEUVEDENO. mylms [online]. [cit. 5.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.mylms.cz/obrazky/elektronika/zaverecky/60-1.jpg>. NEUVEDENO. poznejhistorii [online]. [cit. 5.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.poznejhistorii.estranky.cz/img/picture/6/knihtisk.jpg>. NEUVEDENO. wikipedia [online]. [cit. 5.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Linotype_2.jpg/220px-Linotype_2.jpg>. NEUVEDENO. tiskbudik [online]. [cit. 5.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.tiskbudik.cz/assets/galleries/51/dtp-pracoviste.jpg>. NEUVEDENO. windows.microsoft [online]. [cit. 5.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-vista/Using-WordPad>. NEUVEDENO. kiv.zcu [online]. [cit. 5.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.kiv.zcu.cz/studies/predmety/zit/shots/word.png>.