POHYB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fyzika I Marie Urbanová Fyzika I-2016, přednáška 1 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Délka Délka jako fyzikální veličina. Fyzikální veličina základní –p–přímo měřitelná k měření délek (velikostí) těles k porovnávání délek (velikostí) těles.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu Lineární rovnice Matematika 8.ročník ZŠ
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČAS.
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Pohyb těles-fyzika hrou
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
PRŮMĚRNÁ RYCHLOST SLOVNÍ ÚLOHY
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní škola a mateřská škola v Novém Strašecí
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_FYZIKA
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRŮMĚRNÁ RYCHLOST SLOVNÍ ÚLOHY
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
(a s Coriolisovou silou)
zpracovaný v rámci projektu
Rovnoměrný pohyb konstantní (stejná) rychlost
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Hmotnost.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Energie.
Speciální teorie relativity
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Fyzikální veličiny.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Zábavné úlohy - rychlost Autor: Kamil Bujárek,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
FYZIKA 2.B 18. hodina.
Lineární funkce v praxi
Co je pohyb?.
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Členění klasické mechaniky 1
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Tečné a normálové zrychlení
Transkript prezentace:

POHYB

Pohyb tělesa

Pohyb. Byl je a bude neodmyslitelnou součástí lidského života.

Chceme se pohybovat stále rychleji Chceme se pohybovat stále rychleji. - Běh nahradila jízda na koni, později kočár, jízdní kolo, vlak, motocykl, automobil, letadlo, raketa, ... - Cesta, která dříve trvala několik měsíců, je dnes záležitostí hodin. Lidé už navštívili Měsíc a uvažují i cestě na Mars, kosmické sondy prolétají mezi planetami sluneční soustavy. Protony a elektrony urychlují fyzikové v důmyslných zařízeních na rychlost blízkou rychlosti světla.

Klid a pohyb tělesa Pohyb změna polohy tělesa jestliže hovoříme o změně polohy tělesa, musíme vždy najít druhé těleso, ke kterému tuto změnu budeme posuzovat, tzv. vztažnou soustavu vztažná soustava

Pohyb je relativní, tzn. může být v pohybu vzhledem k jednomu tělesu a v klidu vzhledem ke druhému vztažná soustava

Veličiny pohybu trajektorie rychlost dráha čas

Trajektorie Stopa, kterou za sebou zanechává pohybující se těleso.

Dráha trajektorie dráha

Dráha při pohybu opisuje každý bod tělesa nějakou křivku – trajektorii délka křivky se nazývá dráha značí se malým písmenem s měří se v jednotkách jako délka – metr, kilometr, … .

Čas čas je fyzikální veličina, která se značí písmenem t základní jednotkou času je sekunda, která se značí zkratkou s – někdy se jí hovorově říká vteřina u rychlosti používáme časové jednotky: sekundy nebo hodiny

Rychlost fyzikální veličina, která vyjadřuje podíl dráhy a času pohybující těleso urazí dráhu za jednotku čas značka … v jednotka … 1 m/s (metr za sekundu) 1 km/h (kilometr za hodinu) vzorec … v = s / t : 3,6 1 m/s = 3,6 km/h . 3,6

Rychlost zvířat * Nejpomalejší zvíře: mořský koník se pohybují průměrnou rychlostí 1,5 metrů za hodinu, což je pro představu 2,5 centimetru za minutu. *Nejrychlejší zvíře: gepard představuje nejrychlejšího pozemního živočicha, který při lovu velmi rychle vyvine rychlost přes 100 km/hod.

Rychlost člověka - spojovačka průměrná rychlost chůze je rychlost běhu může být světový rekord na trati o délce 150 metrů dosáhl Jamajčan Usain Bolt s rychlostí Američanka Florence Griffith-Joynerová drží rekord na 100m i 200m, dokázala běžet rychlostíje zřejmě nepřekonatelnou (každopádně dost podezřelou) s průměrnou rychlostí ´´[2] 37,631 km/hod 5 24,5 34,318 150 metrů dosáhl s pevným startem času 14,35 s od roku 2009 Američanka Florence Griffith-Joynerová drží rekord na 100m i 200m, je zřejmě nepřekonatelnou (každopádně dost podezřelou)

Nejvyšší dovolené rychlosti v ČR Zapiš do tabulky dovolené rychlosti v ČR a kde. Vzpomeň si jakou rychlostí jezdí rodiče v obci a mimo obec.