Stoletá válka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Advertisements

Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
Stoletá válka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Marcela Horká NÁZEV: Stoletá válka TEMA: Dějiny významných států v Evropě ČÍSLO PROJEKTU:
1785 – vstupuje do armády 1793 – jmenován brigádním generálem za dobytí Toulonu egyptská kampaň první konzul korunován.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
Občanská válka severu proti jihu Adéla Hrubá 7.C.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Anglie a Francie v pozdním středověku.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_260.DEJ.01 Anglie a Francie ve středověku a Stoletá.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
ČESKÝ STÁT ZA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Český stát za vlády Lucemburků
STOLETÁ VÁLKA ANGLIE FRANCIE
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
Stoletá válka
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Třicetiletá válka
F R A N C I E ZA 30 TI-LETÉ VÁLKY: KRÁL LUDVÍK VIII.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Křížové výpravy Kruciáty
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
Jméno: Alenka Andršová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Stoletá válka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Napoleon Bonaparte a napoleonské války
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Francie Napoleona III..
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Název a číslo materiálu:
VRCHOLNÉ OBDOBÍ ŘECKÝCH STÁTŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
České země po husitských válkách
Anglická revoluce ( ) Luděk Vojta 3.C.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška.
Člověk a společnost, Dějepis
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Války Marie Terezie.
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
1. světová válka.
FRANCIE V RANÉM STŘEDOVĚKU
Stoletá válka
Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.
Francie za vlády Napoleona III.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
SJEDNOCOVACÍ PROCESY V EVROPĚ
Cesta k Francii a Svaté říši římské
Transkript prezentace:

Stoletá válka

Základní informace Konflikt mezi Francií a Anglií v letech 1337-1453 konflikt o nadvládu ve Flandrech Válka skončila tím, že Angličané ztratili všechna francouzská území kromě Calais a Normanských ostrovů trvala celých 116 let, avšak nešlo o přetržitý boj Válka se rozdělila na 3 etapy

1. etapa (1337-1360) Z počátku si Angličané chtěli udržet svá území ve Francii Spojencem Francie bylo Skotsko – Anglie byly Flandry 1340 – vítězství Angličanů v bitvě u Sluys Bitva u Kresčaku – vítězství Anglie

V roce 1347 Angličané dobyli město Calais 1347-1355 byl osmiletý mír, který byl ukončen bitvou u Poitiers , kde byli Francouzi poraženi princem Eduardem Mírem v Brétigny v roce 1360 končí 1. etapa stoleté války Následky: Eduard III. se zřekl koruny ve Francii, král francouzský Jan II. umírá roku 1364 v anglickém zajetí

2. etapa (1360-1415)  Na francouzský trůn v roce 1364 nastoupil Karel V. Za vlády Karla V. Francie Richard II. byl sesazen a později i popraven a vlády se ujal Jindřich IV. V roce 1380 se vlády ve Francii ujal Karel VI Francii pronásledovaly občanské války mezi burgundskou a orleánskou stranou

3. Etapa (1415-1453) Nepokojů ve Francii využil anglický král Jindřich V. a v roce 1415 se vylodil v Normandii, čímž začalo 3. období Ještě v tomtéž roce zvítězil Jindřich V. nad šestinásobnou přesilou Francouzů v bitvě u Azincourtu  Jindřich V. v roce 1422, jen sedm týdnů před Karlem VI., nečekaně zemřel. 

Jeho následníkem byl jeho devítiměsíční syn Jindřich VI., Roku 1428 anglická vojska obléhala Orleáns Johanka z Arku dovedla posily Osvobození města Orléans a porážka Angličanů u měst Pataye a Jargeau znamenaly obrat ve válce.

Angličané ztratili burgundského spojence a pak je stíhala jedna porážka za druhou  Anglie však byla konfliktem vyčerpaná Calais získali Francouzi za zcela jiných okolností v roce 1558. Jediné území z těch dob, které se Angličanům na Francouzech podařilo získat a dodnes podržet, jsou Normanské ostrovy.

Děkujeme za pozornost.