Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglická revoluce (1640-1660) Luděk Vojta 3.C.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglická revoluce (1640-1660) Luděk Vojta 3.C."— Transkript prezentace:

1 Anglická revoluce ( ) Luděk Vojta 3.C

2 Situace před revolucí Tudorovci – vláda do r. 1603
Poslední- Alžběta I. – bez potomků na trůn Stuartovci – Jakub I. Od počátku pře mezi parlamentem a panovníkem, situace se zhoršuje s nástupem Jakubova syna-Karla I. Karel I.- usiluje o absolutismus ( vybírání daní a „nucené půjčky“ ) Parlament toto chování prohlásil za nezákonné K. rozpouští parlament. ……………………..(poprvé) Karel prosazoval názor, že panovník vládne s boží vůle, měl by tedy vládnout sám, avšak parlament je zcela opačného názoru.

3 Alžběta I.

4 Vláda Karla I. prodej monopol(ů)- (výsadní právo výroby a obchodu pro určitou oblast trhu) vysoké ceny, zavedení dřívějších daní a také daní dávno zapomenutých hospodářská politika krále oslabovala výrobu a obchod, byla omezena podnikatelská svoboda snaha získat peníze vedla dokonce i k prodeji úřadů a titulů rozpory též v náboženské oblasti (státním náboženství = anglikánství )

5 Karel I.

6 Puritánství počátek kolonizace
v 17. století vzniká skupina- Puritáni - chtěli čistou církev a chtěli očistit anglikánskou církev od zbytku katolictví ( + odpor proti absolutismu ) chtěli také politický podíl na moci  odcházejí do amerických kolonií, kde zakládají osady od puritánů se oddělili tzv. Independenti (nezávislí), podle nichž by měla být církev spravována radou starších

7 Skotské povstání Skotové byli presbyteriáni nesouhlasili s anglickou zahraniční politikou v době třicetileté války. Král začal sbírat vojsko, ale chybí mu peníze na dostatek žoldnéřů. Skotové vpadají do Anglie a díky bojovníkům zkušeným z třicetileté války vedou úspěšné boje.

8 Období tzv. Krátkého parlamentu
Parlament se sešel v dubnu r. 1640 Karel svolal parlament- potřeboval peníze na sestavení armády. Parlament je přislíbil v případě že potrestá dvojici královských rádců- Strafforda a Landa panovník odmítl a za 14 dnů parlament opět rozpustil……… (již druhé rozpuštění)

9 Období tzv. Dlouhého parlamentu
postup Skotů (jejichž útočné počínání motivovala vidina nezávislosti) donutil krále k opětovnému svolání parlamentu v r.1640 zasedal až do r.1653 král musel obětovat některé své stoupence a dále musel naslouchat opozici a splňovat její požadavky  značné omezení jeho absolutistický snah.

10 Pamfletová válka 1641 další povstání v Irsku
(jiná víra = katolíci; proti absolutismu, proti násilnému pronikání anglikánské církve) moc rozdělena na tři pilíře král vláda Parlament Moc výkonná Moc zákonodárná

11 Anglie se rozdělila na dvě strany a vypukla občanská válka
na panovníkově straně stála část šlechty, anglikánská církev a rolnictvo v SV Anglii, ve Skotsku i Irsku Parlament podporovala většina měst a J a JV část země ( puritáni )

12 První občanská válka Zpočátku měla převahu anglická armáda, která se opírala o jízdu- v čele  Oliver Cromwell vybudoval novou armádu podřízenou přímo parlamentu Roku parlamentní vojsko + Skotové- porazili královské vojsko u Marsto Mooru=> Posílení vlivu Cromwella a Independentů v armádě a v parlamentu.

13

14 rozhodující vítězství v r. 1645 v bitvě
u Naseby po této bitvě uprchl Karel I. do Skotska, zde se vzdal SkotůmSkoti Karla prodali parlamentu aby měli na žold pro své vojáky.

15 v parlamentu dochází k rozporu mezi presbyteriány a independenty
Levelleři přicházejí s nejradikálnějšími myšlenkami v oblasti práv – programem dohoda lidu =>vytvoření republiky armáda se musela znovu sjednotit proti králi a Skotům – presbyteriáni byli vyhnáni z parlamentu ( „kusý parlament“ )

16 Druhá občanská válka 1648 – 1649 král se Skoty znovu poražen a prohlášen za zrádce => poprava Karla I. zrušena monarchie v květnu 1649 vyhlášena republika

17 Independenti ovládali armádu a parlament
vystupovali proti levellerům roku 1653 Cromwell parlament rozehnal =>nastolena vojenská diktatura Cromwell prosazoval zákony – navigační akta (zákon o plavbě) války s Nizozemím zlepšena zahr.politika roku 1658 po obnovení parlamentu a ústavy Cromwell zemřel po jeho smrti vládl krátce jeho syn Richard vzrůstá počet stoupenců pro obnovení monarchie =>na trůn usedá syn popraveného krále K. I. - Karel II.

18 Zdroje Knihy: Historie lidstva (kolektiv autorů)
Slavné osobnosti (kolektiv autorů) www- stránky:

19 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Anglická revoluce (1640-1660) Luděk Vojta 3.C."

Podobné prezentace


Reklamy Google