VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
Prezentace 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Románský sloh.
Druhy výtvarného umění
Centrum nových strategií muzejní prezentace =
Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Barokní umění.
DUM (digitální učební materiál)
Renesance Kristýna Strouhalová.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Charakteristika umělecké památky
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Secese přelom 19. a 20. století.
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výtvarné umění.
Instituce zpracovávající historické prameny
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
Kultura.
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Hlavní město Francie. O P AŘÍŽI je jednoznačně Evropským městem umění. V muzeu Louvre, najdete největší historickou sbírku umění na světě. má svoji čtvrť.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Sochařství Giotto – Andrea Pisano, Sochař při práci, reliéfní výzdoba kampanily dómu ve Florencii, po 1334.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Česká kultura.
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
Klasicismus v Čechách Konec 18. století.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Úvod do vyučování dějepisu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
SECESE.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Předmět a metody dějin umění
Malířství a sochařství (úvod)
ROKOKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3618 _Rokoko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO Uherské.
Dana Matějovská ° Konference RUV ° FA ČVUT v Praze2 Architekti ctí známé tři principy architektury (Vitruvius) Krása Kvalita konstrukce Účelnost.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
KLASICISMUS A EMPÍR od poloviny 18.století k počátku 19. století.
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Kultura má ve společnosti svou nezpochybnitelnou pozici. Schopností kultury je představit vyspělost dané země, prezentovat její tradice, uznávané hodnoty.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_RENESANCE Název materiálu:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dějiny umění Úvod do dějin umění - architektura 1.
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Trhy kulturního dědictví a umění
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
SŠ oděvní, služeb a ekonomiky Červený Kostelec
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výtvarné umění starověkého Říma - test
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY

Kultura z lat. colere = pěstovat vše, čím člověk v průběhu času obohatil stav daný přírodou kultura hmotná, kultura duchovní příklady:

Umění estetický způsob osvojování skutečnosti tvůrčí činnost ovlivněná fantazií

Dějiny kultury patří mezi humanistické, společensko-historické disciplíny zahrnují také životní styl

Dějiny umění dějiny hmotných a vizuálních památek architektura sochařství malířství hudba užité umění divadlo film literatura

Umělecké dílo předmět, u něhož převládá estetická funkce nad funkcemi užitkovými

Obory, druhy a typy umění

Architektura základem umělecké epochy (daného slohu) základní funkce: prakticky účelová dle funkce: stavby náboženské (sakrální) světské (profánní)

Sochařství trojrozměrnost dle funkce – architektonické sochařství (výzdobná plastika), volné (pomníky)

Malířství zobrazuje trojrozměrnou skutečnost a představy na ploše malířskými prostředky, zejm. barvou dle funkce: nástěnné malby (freska, mozaika, sgrafito) deskové knižní dle žánru – náboženská, mytologická, historická, žánrová, portrét, krajinomalba, zátiší, abstraktní malba

Grafika základem čára kresba tisky

Užité umění řemeslné výrobky uměleckého charakteru základní funkce: prakticky účelová práce s kovem nábytkářství textilnictví sklářství, keramika a porcelán řezba

Galerie, muzea, sbírky

Muzea mouseion (řec.) - chrám múz stálá nevýdělečná instituce získává, uchovává, zkoumá, zprostředkuje a vystavuje hmotné doklady o člověku a jeho prostředí expozice, depozitář všeobecná muzea (národní, vlastivědná), specializovaná Slezské zemské muzeum v Opavě (1814) Moravské zemské muzeum (1817) Vlastenecké muzeum v Čechách (1818)

Metropolitní muzeum, NY1

Galerie místo sloužící k vystavování uměleckých děl Guggenheimovo muzeum (New York; galerie moderního umění) Louvre (Paříž) Ermitáž (Petrohrad) Zwinger (Drážďany)

Louvre3

Louvre4

Muzeum moderního umění, Bilbao5

Ermitáž2

Zwinger6

Zwinger7

Organizace památkové péče v České republice

Organizace památkové péče v České republice Národní památkový ústav (Ministerstvo kultury) Asociace muzeí a galerií České republiky UNESCO - Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu

Zdroj: 1:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Metropolitan_museum_of_art_2.jpg 2:http://www.google.com/imgres?q=galerie+ermit%C3%A1%C5%BE&hl=en&sa=X&biw=1440&bih=740&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=NvTuzbM15L-OsM:&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ermit%25C3%25A1%25C5%25BE_%2810%29.jpg&docid=HdOeGr6o2D3kXM&itg=1&w=2112&h=2816&ei=wNB0TuPCKMba4QSbztS4DQ&zoom=1&iact=rc&dur=200&page=1&tbnh=119&tbnw=120&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:25,s:0&tx=79&ty=108 3:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louvre_2007_02_24_c.jpg 4:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Le_Louvre_-_Aile_Richelieu.jpg 5:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Guggenheimbilbao.jpg 6:http://www.google.com/imgres?q=zwinger&start=28&num=10&hl=en&biw=1440&bih=740&tbm=isch&tbnid=duvt2XLDgLFoQM:&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dresden-Zwinger-Courtyard.11.JPG&docid=KFWGV1-f9jcGqM&w=2272&h=1704&ei=gNF0TsbGKcn54QS3tuzIDQ&zoom=1&iact=rc&dur=225&sqi=2&page=2&tbnh=156&tbnw=213&ndsp=16&ved=1t:429,r:1,s:28&tx=106&ty=79 7: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zwinger#mediaviewer/Soubor:Dresden-Zwinger-Courtyard.11.JPG