ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

CzechInvest Koncepce podpory investic
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Informační seminář, 24. říjen 2012 MZV ČR Program rozvojově-ekonomického partnerství.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Celostátní síť pro venkov
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE O DOTACI Program transformační spolupráce Praha, 19. září 2014.
PROGRAM ROZVOJOVÉ SPOLUPRÁCE MOLDAVSKO
Česká rozvojová agentura Michal Pastvinský ředitel Aktivity ČRA ve vztahu Rio úmluvám Seminář Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria v.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Komunální dimenze rozvojové spolupráce České republiky v Bosně a Hercegovině.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí MZV a SMO ČR,
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Praha, 5. prosince 2014 Nestlé podporuje mladé. Nestlé: jednička celosvětově i lokálně Tržby ČR&SR 2013Zaměstnanci ,3 mld CZK ,6 Světové.
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Diskuse u kulatého stolu o udržitelných cílech rozvoje ve zdravotnictví.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( )
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Ing. Stanislava Správková
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) ČRA a zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek Česká rozvojová agentura Letní škola rozvojové spolupráce Olomouc, 5. září 2016

Obsah dnešní přednášky ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Obsah dnešní přednášky Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Kde a jak Česká republika pomáhá?

ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Mezníky české pomoci: před 1989: dědictví internacionální pomoci 1990-1995: řešíme vlastní problémy 1995-2000: obnovena rozvojová pomoc vstup do OECD (1996) 2000-2005: hledání nového směru vstup do EU (2004) 2005-2010: systémová reforma zřízení ČRA (2008) zákon o ZRS a HP (2010) 2010-dnes: konsolidace a zkvalitňování členství v OECD/DAC (2013)

Institucionální systém české ZRS ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Institucionální systém české ZRS Vláda ČR/Ministerstvo zahraničních věcí ČR schvaluje rozpočet a koncepci (prioritní země) Česká rozvojová agentura (ČRA) Příprava, financování a monitoring rozvojových projektů Podpora projektů během jejich realizace Rada pro zahraniční rozvojovou spolupráci (zástupci resortů a dalších aktérů) poradní a koordinační funkce Sdružení realizátorů a další partneři České fórum pro rozvojovou spolupráci (FoRS) Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Asociace krajů, Svaz měst a obcí, akademický sektor

Institucionální struktura české ZRS ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Institucionální struktura české ZRS

Česká ZRS – formy pomoci ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Česká ZRS – formy pomoci Bilaterální ZRS ČRA Dvoustranné projekty v rozvojových zemích Podpora projektů NGOs, zapojení soukromého sektoru do ZRS MZV Transformační pomoc (demokracie a LP) Humanitární pomoc Ostatní Stipendia pro studenty z rozvojových zemí (MŠMT) Aid for Trade (MPO), veřejné finance (MF), bezpečnost a rozvoj (MV) Multilaterální ZRS Příspěvky do mezinárodních organizací (OSN, EU, atd.)

ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Různé formy české ZRS Možnosti dvoustranné rozvojové spolupráce České republiky Dvoustranné a trojstranné projekty v zahraničí Humanitární pomoc Mírové operace Podpora NNO Pomoc uprchlíkům Projekty mezinárodních organizací Stipendia (včetně zdravotní péče) Transformační spolupráce Ostatní rozvojové aktivity (státní správa, kraje, vysoké školy) Rozvojové vzdělávání a osvěta Administrativní náklady

Projektový cyklus ZRS ČR ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Projektový cyklus ZRS ČR Fáze Popis Garant Spolupráce 1. Programování Výběr prioritních zemí a prioritních sektorů, rozpočet MZV ČRA, ZÚ, partnerská země 2. Identifikace Výběr projektových námětů ČRA ZÚ 3. Formulace Příprava projektového dokumentu, výběrové řízení 4. Realizace Smlouva s realizátorem, monitoring průběhu projektu ZÚ, realizátor 5. Evaluace Ex-post hodnocení výsledků projektu ZÚ, partnerská strana

Projekty ČRA podle zemí (2015) ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Projekty ČRA podle zemí (2015)

Projekty ČRA podle zemí (2015)

Projekty ČRA podle zemí (2015)

Partnerské země české ZRS Nízká ÚROVEŇ ROZVOJE Vysoká Špatná AFG ETI KMB UKR ÚROVEŇ VLÁDNUTÍ PAL KOS ZAM MLD MNG BIH Dobrá GRU SRB

Projekty ČRA podle sektorů (2015)

Projekty ČRA podle sektorů (2015)

Projekty ČRA v roce 2015

Projekty ČRA podle formy realizace (2015)

Cíle a oblasti rozvojové spolupráce ČRA ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Cíle a oblasti rozvojové spolupráce ČRA „Přispět k odstraňování chudoby v kontextu udržitelného rozvoje, tj. k ekonomickému a sociálnímu rozvoji, k ochraně životního prostředí, jakož i k podpoře demokracie, lidských práv a řádné správy věcí veřejných v rozvojových zemích“ Zelená ekonomika Lidská důstojnost Transformace státu Podnikatelská partnerství Informace a osvěta Zahraniční dárci

Cíle a oblasti rozvojové spolupráce ČRA ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Cíle a oblasti rozvojové spolupráce ČRA V roce 2015 bylo z prostředků ČRA podpořeno celkem 145 projektů ve 12 zemích na 3 kontinentech za 435,8 milionů Kč.

Podpora zelené ekonomiky ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Podpora zelené ekonomiky 25 tisíc obyvatel města Daye má přístup k pitné vodě z nově vybudované sítě. Město Murun v Mongolsku s 35 tisíci obyvateli využívá nový zdroj pitné vody. Moldavská kooperativa využívá chladící zařízení o kapacitě 500 tun, které prodlužuje trvanlivost produkce a zvyšuje dostupnost ovoce a zeleniny. Více jak 22 000 kambodžských domácností vlastní bioplynárnu, která vyrobí energii na dvě hodiny vaření a svícení a představuje roční úsporu cca 75 USD. ČR podpořila rozšíření solární elektrárny v provincii Túbas na Západním břehu na celkový výkon 400 kW.

Podpora lidské důstojnosti ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Podpora lidské důstojnosti 66 zambijských studentů získalo odborné vzdělání a následné zaměstnání v oboru elektrikář, krejčí a pekař. 160 učitelů ze šesti afghánských středních škol používá nové výukové metody v praxi. V Gruzii prošlo 115 mladých lidí ze sociálně ohrožených domácností rekvalifikačním kurzem různých učňovských oborech. Kvalitní a seřízená naslouchadla používá 26 dětí s vadou sluchu, které navštěvují školu Matky Terezy v Kosovu. 31 zambijských zdravotníků umí poskytovat novorozeneckou resuscitaci, což snížilo dětskou úmrtnost.

Sdílení transformačních zkušeností ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Sdílení transformačních zkušeností 30 zaměstnanců státní správy Bosny a Hercegoviny bylo vyškoleno v legislativních a kontrolních opatřeních pro chov a šlechtění hospodářských zvířat. ČRA při příležitosti návštěvy prezidenta M. Zemana v Moldavsku podepsala memorandum s ministerstvem zemědělství o vybudování vinařského registru. ČRA zahájila v Gruzii společný projekt s USAID v oblasti adiktologie, zaměřený na systémové změny v této oblasti (výuka, legislativa atd.). Bosna a Hercegovina používá díky české pomoci (ve spolupráci se Švédskem a USA) akreditované laboratoře pro vývoz potravinářských výrobků do EU.

Podpora podnikatelských partnerství ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Podpora podnikatelských partnerství Společnost Dekonta, a.s, zúročila zkušenosti z realizace rozvojových projektů v Moldavsku a zvítězila v tendru FAO na další dekontaminační projekt. ČRA v rámci nového programu podpořila 6 studií proveditelnosti pro návazné projekty financované z mezinárodních zdrojů. České firmy TopolWater s.r.o. a Ircon s.r.o. realizovaly v Kosovu výstavbu dvou biologických čistíren odpadních vod, první v rámci české ZRS, druhou již v rámci mezinárodního tendru organizovaného kosovskými úřady. V rámci programu rozvojových partnerství pro soukromý sektor podnikatelské záměry firem s pozitivním rozvojovým dopadem, jako např. učňovské vzdělávání ve zpracování kůže v Etiopii.

Šíření informací a osvěty ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Šíření informací a osvěty 79 studentů Filozofické fakulty Univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem bylo poučeno o začlenění audiovizuálních prostředků do výuky o rozvojových zemích. Na základě mezinárodního žebříčku Aid Transparency Index 2014 zlepšila ČRA hodnocení dostupnosti a srozumitelnosti informací ZRS o 5% bodů. ČRA uspořádala panelovou diskusi v rámci mezinárodní zemědělské konference Troptentag hostované v září 2014 Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Ředitel Michal Kaplan se v říjnu 2014 zúčastnil diskuse s profesorem Harvardské univerzity Lantem Pritchettem v rámci série přednášek „Kapucsinski Lectures“.

Spolupráce se zahraničními dárci ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Spolupráce se zahraničními dárci ČRA červenci 2014 uspořádala seminář o Result Based Management, kterého se zúčastnili experti rakouské ADA a německé GIZ. ČRA v roce 2014 realizovala nebo zahájila realizaci 5 projektů s USAID v rámci Emerging Donors Challenge Fund. ČRA začala spolupracovat se Suverénním řádem maltézských rytířů, se kterým jsme v říjnu 2014 podepsali memorandum o společných projektech v Palestině. V rámci trojstranné spolupráce ČRA podpořila 47 projektů spolufinancovaných Evropskou komisí s významným 3-4 násobným pákovým efektem.

Vysoká efektivita, nebo nízké kapacity? ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Vysoká efektivita, nebo nízké kapacity?

Jednou rukou dáváme a druhou bereme? obchodní bariéry patenty (generická léčiva) zemědělské dotace migrace (únik mozků) emise uhlíku biopaliva a dotace dvojí standardy (dětská práce) daňové úniky vývoz zbraní

ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Česká ZRS - úspěchy Obecná politická a veřejná podpora pro ZRS 75 % respondentů podporuje ZRS Pevný právní a institucionální rámec Mezinárodní uznání Předsednictví v EU, členství v OECD/DAC Trilaterální spolupráce (ADA, SIDA, USAID, EK, UNDP) Komparativní výhody ČR jako dárce Flexibilita, porozumění problémům našich partnerů Předávání transformačních zkušeností

ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Česká ZRS - výzvy Stále příliš mnoho zemí a sektorů ideálně +/- 5 zemí a max. 3 sektory v každé zemi Omezená přítomnost v terénu rozvojoví diplomaté na ZÚ, nevázání pomoci Efektivita a udržitelnost projektů spolufinancování, zapojení soukromého sektoru Nízký rozpočet ODA dnes 0,12 % HDP (cíl v rámci EU je 0,33 %)

Kde naleznete více informací ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014) Kde naleznete více informací http://www.mzv.cz/pomoc http://www.czechaid.cz (www.czda.cz) http://www.rozvojovka.cz www.fors.cz www.ppzrs.cz

Děkuji za pozornost! Česká rozvojová agentura Nerudova 3 118 50 Praha 1 Tel.: +420 251 108 117 Fax: +420 251 108 225 naprstek@czda.cz, www.czda.cz