KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Učíme se navzájem projekt 1. stupně ZŠ Jungmannovy sady Mělník Dílny: Vědecká Přírodopisná Matematická Tvořivá Hudební Sportovní.
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.
PRAHA Jakub Orság Vendulka Kubíčková.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Tereza Jechová Název: VY_32_INOVACE_08_ PRAHA Předmět ZEMĚPIS 7.ROČNÍK.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Středověká Praha Výukový program Štainerová Radka Vychovatelství 2. ročník.
Budapešť. Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z.
Druh učebního materiálu
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Dějiny ČR – gotický sloh
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Ještěd.
ČAS.
Kultura středověku.
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Adéla Břečková, Kristýna Vyskočilová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
VY_52_INOVACE_10_02_hlavní město Praha
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Reprezentace panovnické moci ve středověku
Náš výlet do
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
PŘEMYSLOVCI.
Fotografie staré Prahy.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Člověk a čas.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Téma (název prezentace)
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VELIČINY A JEJICH MĚŘENÍ
PRAHA jak jí nepamatují ani pamětníci
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
KAREL IV..
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
PRAHA jak ji nepamatují ani pamětníci
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ NEJZNÁMĚJŠÍ STAVBY SVĚTA

KARLŮV MOST Začal se stavět za vlády krále Karla IV. v roce 1357 Na jeho místě dříve stál most Juditin zničen povodní Dostavěn v roce 1402 dlouhý 516 metrů široký 10 metrů Podpírá jej 16 pilířů - Stavěn z pískovcových kvádrů

KARLŮV MOST Nejprve nesl jméno Pražský či Kamenný most Od roku 1870 nese jméno po Karlu IV. Architektem byl Petr Parléř (také katedrála Sv.Víta a Staroměstská mostecká věž)

KARLŮV MOST A SOUSOŠÍ Je ozdoben 30 barokními sochami svatých Přímo uprostřed stojí nejstarší socha Jana Nepomuckého z roku 1683, která má Prahu chránit před povodněmi

ZAJÍMAVOSTI - Po výzkumu roku 2008 se potvrdily vejce jako přísada do malty na stavbu Karlova mostu. Vejce měla zajistit, aby most déle vydržel. Prý se malta také promíchávala s vínem a mlékem.

KVÍZ – KARLŮV MOST Stál tam dříve jiný most? Jak se jmenoval? a) Ne, nestál. b) Ano, stál. Říkalo se mu Pražský most. c) Ano, stál. Jmenoval se most Juditin. Kdo nechal postavit Karlův most? a) Václav IV. b) Karel IV. c) Petr Parléř 2) Kolik soch stojí na Karlově mostě ? a) 30 b) žádná c) 15 Přimíchávaly se vajíčka do malty při stavbě mostu? a) Ano b) Ne c) Jenom někdy

PRAŽSKÝ ORLOJ = středověké astronomické hodiny Také Staroměstský orloj Umístěn na věži Staroměstské radnice v Praze Byl zhotoven roku 1402 hodinářem Mikulášem z Kadaně ve spolupráci s astronomem Janem Šindelem Letos to bude již 607 let, co je orloj zhotoven

PRAŽSKÝ ORLOJ Ukazuje nejen čas a datum, ale i polohu Slunce, fáze Měsíce, astronomické cykly a svátky křesťanského kalendáře Jako poslední na světě ukazuje babylonský a staročeský čas Roku 1490 byly hodiny upraveny mistrem Hanušem Orloj je poprvé doložen v listině z 9.října 1410

12 APOŠTOLŮ A OSTATNÍ FIGURY Pokaždé když hodiny odbíjí celou, je uvedena do chodu přehlídka 12 apoštolů – učedníků Kristových Apoštolové se objevují ve dvou okénkách pod stříškou Mimo apoštolů je na orloji dalších 10 dřevěných soch: Zlatý kohout, Marnivec, Lakomec, Smrtka, Turek, Filosof, Archanděl Michael, Astronom, Kronikář Původní sochařskou výzdobu zhotovila dílna architekta Petra Parléře

Okénka s apoštoly a zlatý kohout Apoštolové

ZAJÍMAVOSTI - Známá pověst o mistru Hanušovi, který pražský orloj sestrojil a poté mu byly vypíchnuty oči, aby nikde nemohl vytvořit podobné dílo, se nezakládá na pravdě. Pravdou je, že mistr Hanuš hodiny v roce 1490 pouze upravil.

KVÍZ – PRAŽSKÝ ORLOJ Co se postupně střídá v okénkách pod stříškou? a) 12 apoštolů b) různé druhy zvířat c) 12 měsíčků Co to vlastně ten Orloj je? a) Obraz b) Muzeum c) Hodiny Jak starý je Orloj? a) 1 století b) něco málo přes 600 let c) maximálně 30 let 4) Co s Orlojem provedl mistr Hanuš? a) Rozbil ho b) Vymyslel ho a poté i vyrobil c) Upravil ho

ZDROJE: KARLŮV MOST: PRAŽSKÝ ORLOJ: http://www.praguecityline.cz/prazske- pamatky/staromestsky-orloj-–- historie https://cs.wikipedia.org/wiki/Staroměs tský_orloj#D.C5.99ev.C4.9Bn.C3.A9_s ochy http://www.staromestskaradniceprah a.cz/cs/prazsky-orloj/figury-apostolu/ http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a- akce/Aktivity/Prazsky-orloj.aspx http://www.karluvmostpraha.e u http://www.praguecityline.cz/p razske-pamatky/karluv-most- zajimavosti

Vypracovala Adéla Polanská IX.B skupina pí uč. Blanky Střelcové !!! DĚKUJEME ZA ZHLÉDNUTÍ !!! Vypracovala Adéla Polanská IX.B skupina pí uč. Blanky Střelcové